Energy, cost of living and recession

Michael Roberts Blog

The G7 governments have a problem.  The war in Ukraine against Russia is not won.  It looks set to be a long grinding conflict, possibly with no end.  And yet the world and particularly Europe depends on Russian energy supplies.  The G7 has agreed to stop buying Russian oil, as part of its programme of using economics sanctions as a war weapon.  But up to now, energy imports from Russia have not been stopped because it would mean a catastrophe for the EU countries, particularly Germany.  And Russia is still selling huge volumes—globally – albeit at a discount from the world price—to India, China and other energy-thirsty economies.

At the beginning of June, the European Union agreed to bar its companies from “insuring and financing the transport, in particular, through maritime routes, of [Russian] oil to third parties” after the end of 2022 to make it “difficult for Russia…

View original post 2,219 more words

En odgovor

 1. Vinjata iz današnjega članka v Zerohedge:

  https://www.zerohedge.com/markets/europe-implodes-its-leaders-plan-radical-intervention-including-price-setting-suspending

  “SO WHAT CAN EUROPE DO? NOTHING REALLY, BUT IT WILL PRETEND TO BE IN CONTROL UNTIL THE BITTER END.”

  Tako kot se pretvarja slovenska vlada v strahu, da ne bi izzvala panike. Problem je, da s tem izgublja dragocen čas, ko se bi prebivalstvo lahko vsaj deloma pripravilo na krizo. Čeprav je res, da je zdaj že malo pozno.

  V čem je problem? V tem, da se dolgoročne pogodbe za plin iztečejo konec oktobra (tega leta). Če so moje informacije pravilne, Slovenija za čas po tem v bistvu nima rešitve, razen evrospke solidarnosti.

  Kdo se upa stavit na evropsko solidarnost? (se spomnite odziva Španije, Francije, Portugalske na nemško niciativo po prostovoljnem zmanjšanju porabe plina – te države so le v manjši meri vezane na ruski plin).

  Junija sem naredil dodatni “rostfrei” dimnik na fasadi in instaliral kamin z majhno pečico, da mi oče in mama ne zmrzneta, če zmanjka plina. In da si vsaj pogrejeta čaj. Kamin je jasno brez kakršnih koli električnih dodatkov. Kar pa je problem z mojo pečjo na polena (super moderna in super učinkovita peč na uplinjanje lesa), ki ne more delati brez elektrike. Prejšnji teden sem kupil dovolj velik UPS, ki mi omogoča vsaj to, da peč zaradi izpada elektrike ne “crkne” potem ko je polno naložena. Tako sem ob znamenitem požledu izgubil prejšnjo peč, ki se je pregrela (kljub delujočemu varnostnemu ventilu). Za prvo silo. Potem bo moral prevzeti vlogo agregat. Hvala Bogu sem kupil že lansko leto. Letos je z dobavo agregatov bolj na tesno. Upam, da bo v primeru hujše krize elektrika dobavljiva vsaj nekaj ur na dan. Če ne, bosta morala delat kmečka peč, kamin in “šporhet” na polena na polno.

  Pa fabrike? Če zmanjka plina se bo ustavilo vse. Pred kratkim so naši kupci poslali anketo, kako smo pripravljeni na morebitno krizo. Investirali smo milijone samo, da ne bomo prvi, ki bodo ustavili dobave. Na dolgi rok pa rešitve ni. To je tudi sporočilo naših kolegov (konkurentov) iz Evrope. Za ta scenarij ni rešitve!

  So idioti, ki nam vladajo in ki so nam so nam naredli “self inflicting pain” sploh zavedajo, kako zelo je prepletena sodobna ekonomija? Ta norost je tako velika, tako idiotska, tako neverjetna, da se postavlja drugo vprašanje? Ali ni v ozadju kak drug načrt?

  Potem, ko smo doživeli zaprtje svetovne ekonomije za bolezen, ki ma IFR (o,16%) malenkost nad povprečnim IFR za gripo (0,1%) ni ničesar več nemogoče. “Teorije zarote” se uresnčujeo v obsegu, ki jih normalno razmišljujoči človek niti slučajno ne bi imel za verjetnega, še pred devma letoma.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: