Problem s sončnimi elektrarnami

Problem s sončnimi elektrarnami (SE) ni samo ta, ki ga imamo prav zdaj, da omrežje ne prenese množičnega priključevanja razpršenih novih SE na omrežje in da morajo biti številne izključene, ker bi sicer omrežje klecnilo. Primarni problem s SE je, da so koristne samo v pomladno-poletnih mesecih, in to čez dan, ko sije sonce, saj niti približno nimamo dovolj hranilnikov, da bi to energijo shranili za čez noč, in nimamo tehnologije in infrastrukture, da bi jo shranili za jesensko-zimske čase, ko sonca ni. SE (in vetrne elektrarne) so koristne, vendar samo kot dodatek oziroma kot komplementarne ostalim, izdatnim, stabilnim in zanesljivim virom energije (to pa so delno hidro, predvsem pa termo in jedrske elektrarne). Potrebna je kombinacija obojega, nikakor pa SE ne morejo nadomestiti navedenih tradicionalnih stabilnih virov energije. Tudi zato je ideja sedanje vlade, da bi – v pogojih, ko omrežje ne prenese množičnega vključevanja novih razpršenih SE – izpad energije v primeru nadaljevanja izpada ruskih energentov reševali z velikimi skupnostnimi SE, skregana z zakoni fizike in logike.

Spodaj je plastičen primer problema iz Nemčije, kot so ga zabeležile Finance:

Jens Husemann ima energetsko podjetje v bavarski prestolnici. Hkrati je lastnik precej velikega solarnega sistema na strehi enega od transportnih podjetij v manjšem bavarskem kraju Aurach. Medtem ko sonce neizprosno pripeka in medtem ko se Nemčija tako kot celotna EU spopada z energetsko krizo in draginjo, je njegova sončna elektrarna ugasnjena. Reportažo so pripravili v francoski agenciji AFP.

Zmogljivost elektrarne je, da zagotavlja dovolj elektrike za 50 gospodinjstev. Nič od tega ni mogoče uresničiti.

Kje je težava?

Sončna elektrarna ni pokvarjena, delala bi, če bi le lahko. A tudi nemško omrežje je preobremenjeno, zato je treba – da ne bi Nemčija oziroma del Bavarske ostal v mrku – sončne elektrarne prav takrat, ko bi proizvajale največ elektrike, ugasniti. Od 221 dni v tem letu je bila Husemannova elektrarna prisilno ugasnjena kar 120 dni. Lani je prisilni odklop zabeležila kar za 257 dni.

»To je izdaja ljudi,« je za AFP povedal Husemann, ko je ob konkretni situaciji podivjanih cen elektrike komentiral splošne pozive politike k postavitvi še več sončnih elektrarn kot rešitev krize.

Prav v sončnih elektrarnah odrešitev za Slovenijo in energetsko draginjo vidi tudi predsednik vlade Robert Golob. Po njegovem je rešitev v gradnji velikih sončnih elektrarn, ki bi oskrbovale tretjino slovenskih gospodinjstev. Načrt je za neuresničljiv ocenil energetski strokovnjak Leon Valenčič v Domovini: premier Golob obljublja nemogoče, brez jedrskih in termoelektrarn nas čaka kamena doba. Takole je pokomentiral Golobove velike sončne elektrarne: »Namesto na strehe sončne celice postavimo na degradirana območja. Sicer pa je sistem enako problematičen, sploh pozimi, saj ko sonce ne sveti, elektriko odvzema iz omrežja. Na to idejo o skupnostnih elektrarnah so prišli predvsem zato, ker je naše distribucijsko omrežje prešibko in ni narejeno za proizvodnjo elektrike.«

Vir: Finance

2 responses

%d bloggers like this: