Načrt za hitro obnovo Ukrajine

Najprej diskusija med ekonomisti: Yuriy Gorodnichenko, Barry Eichengreen & Kenneth Rogoff. Kot vidite vsi trije favorizirajo hitro vključitev Ukrajine v EU. To bi v procesu tudi rešilo / omililo mnoge težave Ukrajine, ki se vlečejo že tri desetletja – izboljšava institucionalnega okolja ter zmanjšanje korupcije. Ampak Ukrajina prvenstveno (in hkrati s pospešenim integracijskim procesom) potrebuje tudi obsežen Marshallov plan za obnovo porušene države.

Spodaj pa še nekaj drugih ekonomskih razmišljanj. Seveda pa ni nujno, da “kupite” vse “rešitve”, ker je vmes tudi kakšna bolj “lovska”.

2 responses

 1. Ko človek tole posluša in vidi nivo nepoznavanja konkretne situacije in naivnosti,,,,,bi se kar zjokal.

  Nobene obnove Ukrajine ne bo, ker Ukrajine po tej vojni, vsaj take kot jo poznamo, ne bo več. Kdor bere ruski tisk (in pri nas ga ne novinarji ne politiki ne berejo) mu je popolnoma jasno, da bo Malorosija, to je bogati in razviti ukrajinski jug in vzhod, ki ga je Rusija razen Harkova in Odese že zasegla, postal del Rusije, kot je bil že tri stoletja pred boljševiškim prevzemom oblasti po 1.sv. in oblikovanjem Ukrajinske zvezne sovjetske republike.

  Rusija bo obnovila Malorosijo z masovnimi dobički, ki bodo izvirali iz:

  – iz naravnih bogatstev Malorosije

  (največja žitnica Evrope, surovine kot železo, antracit, titan,…ter ogromen potencial nafte in plina ob obmorski polici Črnega morja, ki je primerljiv s potencialom Severnega morja – več kot 4.000 milijard USD po sedanjih cenah. Nista brez razloga Exxon in Shell porabila već kot 10 milijard USD vsak za raziskave na tem področju.

  – iz monopolnega (oligopolnega) položaja,

  ki ga bo omogočalo združevanje surovinskih potencialov Malorusije in Rusije na mednarodnih trgih.

  Kaj pa preostanek? Gre za revnejši in nacionalistični del Ukrajine. Rusija ne bo potrošila kopejke za ta del. Poskrbela bo samo za to, da tukaj ne bo nameščenih tujih vojaških sil. Kar se Rusije tiče, gre lahko ta del sedanje Ukrajine celo v EU. Navsezadnje mora to katastrofo nekdo plačati. In Evropa je zelo primerna za to.

  Da bi pa Rusi to plačali?

  Prej se boste zbudili v radioaktivni puščavi, preden boste to doživeli.

  Všeč mi je

 2. No, to je generalno stanje ekonomske profesije. En kup neuporabnih teoretikov, ki živijo v namišljenem svetu pravljičnih predpostavk. 1% izmed njih ni uporaben v realnem življenju.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: