Strateška ranljivost EU držav zaradi odvisnosti od ruskega plina

Spodnja slika lepo prikazuje, kako so evropske države odvisne od ruskega plina. Nemčija je najbolj strateško ranljiva – ne zgolj zato, ker 55% uvoženega plina dobi iz Rusije, pač pa tudi zaradi količine. Tako velikih količin preprosto ni mogoče dobiti od drugod, ne kratkoročno in ne srednjeročno. Potrebno bi bilo zgraditi plinovode in LNG terminale, kar pa terja leta, ter zagotoviti dolgoročne pogodbe o dobavi takšnih količin. Toda tudi Poljska, Italija in Nizozemska niso v boljšem položaju, medtem ko so Češka, Slovaška in Madžarska praktično skoraj v celoti vezane na ruski plin.

EU gas dependence

Vir: Bloomberg

No, Bloomberg špekulira, da naj bi Putin zaradi sankcij pravkar kot prvi “pomežiknil”. V včerajšnjem pogovoru z nemškim kanclerjem Scholzom naj bi namreč pristal na to, da EU države za dobave energentov še naprej plačujejo v svoji valuti in ne v rubljih. S tem naj bi se sprijaznil, da mu zahodne države ne bodo pomagale pri stabilizaciji rublja. No, glede na to, da se je rubelj v zadnjem tednu zelo stabiliziral blizu vrednosti pred invazijo na Ukrajino, jaz to Putinovo potezo vidim bolj na način, da ne potrebuje (več) zahodne pomoči pri stabilizaciji rublja. Njabrž zato, ker naveza s kitajsko centralno banko in monetizacijo ruskega monetarnega zlata dobro deluje.

Še nekaj branja na to temo iz resnih medijev:

2 responses

 1. Rusija ima v 1 kv.2022 verjetno velik presežek v trgovinski bilanci. Predvsem zaradu višjih cen surovin. Kaj na torej naredi s tujo valuto (Eur, USD), če je ne more uporabiti?

  Ni problem, če npr. države EU kupijo rublje z EUR, če jih (te EUR) Rusija lahko porabi za nakup dobrin v EU (npr. rezervnih delov za zasežene Airbuse v leasing-u ali nemške stroje in njihove rezervne dele).

  Ali pa plin proda za Eur pod pogojem, da lahko te Eur brez restrikcij uporabi za nakup evropskih dobrin.

  Itak ima največji vpliv na tečaj rublja pogoj, da morajo izvozniki 80% deviznih prilivov konvertirati v Rublje.

  Sankcije se že krhajo. Če ne na glas, pa potiho. Ker življenje mora iti naprej.

  Včeraj smo v naši firmi dobili vprašanje Geoplina, če imamo alternativo za plin? Nimamo! Teoretično da, praktično ne. Ampak, če mi nimamo plina, se bo ustavila cela nemška avtomobilska industrija. In boste potem v Geoplinu videli kako bo pozvonil nemški veleposlanik na Geoplin-ova vrata. Kot se je zgodilo Bosancem pred leti, ko so zaradi odstavitve Fadil-a Novalić-a (tedanji direktor v Cimos-u in kasnejši bosanski predsednik vlade) v bosanskem delu Cimos-a ustavili dobave v Slovenijo (in posredno v Nemčijo).

  Če ne bo nemška avtomobiska industrija stala že prej (ker se bo predtem ustavila kemična). Kot je pred tedni ko ni bilo kablov iz Ukrajine. Ampak, če ne bo plina, bo ta zastoj pred tedni zaradi kablov mala šala.

  Samo neodgovorni idiot kot je naš Mali Napoleon in njegovi baltski kolegi, si lahko predstavlja ustavitev ruskega plina. Problem ni toliko v tem, da ni plinskih terminalov ali alternativnih plinovodov, problem je, da teh dodatnih količin v svetu v srednjeročnem obdobju ni mogoče načrpati!!!

  Koliko so obljubili američani? 15 milijard m3 plina letno. To je desetina ruskega plina iz 2021 (150 milijard m3) in dobrih 7% normalnega nivoja (200 milijard m3 v 2019). Drugje teh presežkov plina v teh količinah enostavno ni! V prihodnosti so obljubili 50 milijard m3. to je ENA ČETRTINA ruskega plina.

  Kaj vam ni jasno?

  Všeč mi je

 2. Amerika načrpa na leto 949 milijard m3 plina (23,6% svetovne proizvodnje), Rusija ga načrpa 722 milijard m3 (18% ali druga po vrsti). Amerika ga izvozi 77, Rusija pa 230 milijard m3 na leto. Če se nekomu zdi, da je sedanja kriza nastala slučajno, se zelo moti. Nekdo se je zelo potrudil, da je zakuhal sedanjo krizo, imel pa je seveda še vrsto drugih razlogov. Všeč mi je misel, ki jo je zapisal Marko pred časom: “Preklet si, če storiš; preklet si, če ne storiš” (približno). Rusija je bila potisnjena ob zid in je ravnala tako kot je, kar je seveda nikakor ne opravičuje.

  Ob takih prijateljih EU ne rabi sovražnikov. Politiki, tako evropski kot domači, pa bi si zaslužili eno krepko brco v rit in, da do konca življenja tolčejo kamenje v kamnolomu.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: