Pavle Gantar in 133. člen: Še je Bog v nebesih!

Spet genialen tekst mojstra Ervina Hladnika Milharčiča. Tokrat o pravični kazni za večnega prevratnika Pavleta Gantarja, ki ga – kljub zloglasnemu 133. členu kazenskega zakonika – bivši komunistični režim ni uspel nikoli sankcionirati za njegovo prevratništvo proti komunistični ustavni ureditvi bivše Jugoslavije. No, pa ga je nekdanji varuh komunističnega režima policaj Olaj pričakal 40 let kasneje in ga končno kaznoval za nazaj. Še je Bog v nebesih! Nekdanji komunisti imajo dolg spomin!

Ni čudno, da je generalni direktor policije prizadet. V času, ko je Gantar veseljačil, ščuval in pozival k uničenju, je on pridno varoval Jugoslavijo pred nasilno spremembo državne in družbene ureditve SFRJ ter, strmoglavljenjem najvišjih organov, njihovih izvršilnih organov in predstavnikov teh organov, kar mu je nalagal prav 133. člen. Sedanji generalni direktor je leta 1981 nastopil službo kot jugoslovanski miličnik na postaji ljudske milice Vič in vsa osemdeseta leta napredoval po miličniški lestvici kot vesten čuvar režima, proti kateremu se je Gantar boril z gnilim liberalizmom in podganjimi evropskimi vrednotami. Vseh deset let je miličniku pred nosom rušil režim in ga tudi uspešno zrušil. Generalni direktor pa ga ni nikoli ujel, privedel, zaslišal, mu dal dveh okoli uh in ga poslal v taborišče za prevzgojo.

Ne da bi se hvalil, ampak bil sem poleg njega, ko je Pavle Gantar sistematično, zelo pogosto in vsa osemdeseta leta pozival in ščuval k strmoglavljenju oblasti. Pa zato nikoli ni nič plačal. Niti dneva zapora, niti dinarja kazni. Še batin ni dobil.

Pavlu Gantarju je policija izrekla globo v višini 250,38 evra plus stroški? Še je Bog v nebesih. Ne plača vsako soboto, ko plača, pa plača za vse nazaj.

Vir: Ervin Hladnik Milharčič, Dnevnik

%d bloggers like this: