Povezava med podporo skrajni desnici in razširjenosti Covid okužb?

Seveda korelacija ne pomeni nujno tudi kavzalnosti. Zato je treba biti pazljiv pri dizajnu empiričnih študij in paziti pri interpretacijah. Zato sem dodal šaljiv ton v zgornjem tvitu.

Povzetek študije za Nemčijo je sicer zelo močno napisan, in sicer: Večje kot je število glasov, ki jih je AfD dobila v regiji na volitvah leta 2017, hitreje se je koronavirus tam širil leta 2020. In naprej: Če je AfD v okrožju pridobila eno odstotno točko več, je bila tam incidenca v fazi prvega vala v povprečju višja za 2,2 odstotne točke.

Jaz si sicer ne bi upal trditi, da glas za AfD prispeva k širjenju okužb Covid, pač pa da oboje najbrž poganjajo enaki dejavniki. Torej da gre med njima za “navidezno korelacijo” (spurios correlation). Če namreč pogledate obe karti (leva kaže delež volilnih glasov AfD, desna pa razširjenost Covid okužb), je razviden dokaj podoben vzorec – v okrožjih z večjo podporo AfD je bila lani v prvem valu razširjenost Covid okužb večja.

Toda gre res za vzročnost? Slika namreč kaže, da ima AfD močno podporo predvsem v okrožjih vzhodnega dela Nemčije (nekdanje Demokratične republike Nemčije). Torej v delu Nemčije, kjer so ljudje še vedno travmatizirani po prehodu iz socializma, ki jim je zagotavljal neko gotovost glede služb, stanovanj in socialne enakosti (čeprav v relativni mizeriji glede na Zahod), v demokracijo in kapitalizem, kjer se ne znajdejo najbolje (glejte moj komentar iz prejšnjega tedna). Takšna socialno šibka okolja, travmatizirana zaradi ekonomskega šoka in izgube socialne varnosti, so idealno gojišče za razvoj ekstremnih sentimentov.

Indici iz nekaterih študij v zadnjih letih sicer kažejo na to, da so v socialno šibkejših okoljih in manj izobraženi bolj dojemljivi za teorije zarot in alternativne resnice, ki se širijo po socialnih omrežjih. In da bolj verjetno volijo desne ekstremiste. Študije za ZDA (Autor et al, 2016, 2017) in za V. Britanijo (Becker et al, 2016a, 2016b) kažejo, da so v takšnih okoljih v večji meri volili za Trumpa in glasovali za Brexit.

Ne vem pa, kako je to dejansko povezano z nasprotovanjem cepljenju. Glede na kolumno Ghodsee & Orenstein (2021), ki sem jo tukaj povzemal prejšnji teden, naj bi ljudje iz takšnih okolij zaradi večje dojemljivosti za alternativne resnice dvomili v sam obstoj Covida in nasprotovali cepljenju. Ghodsee & Orenstein pravita, da visoka stopnja skepticizma glede cepiv ne odraža nujno dolgotrajnih učinkov več desetletij dolge komunistične vladavine, temveč da je ta skepsa posledica erozije javnega zaupanja zaradi travmatične izkušnje z več desetletij dolgimi negativnimi družbenimi posledicami propada komunistične vladavine. Številne države v regiji naj še ne bi obrnile trenda globoke erozije javnega zaupanja, ki se je začela po letu 1989

Kot rečeno, jaz ne bi stavil na vzročnost med podporo skrajni desnici in nasprotovanjem cepljenju (oziroma zaščitnim ukrepom za omejevanje širjenja epidemije), pač da oboje poganjajo enaki dejavniki. In oboji imajo, tako kot pri podpori Trumpu in Brexitu, globoke korenine v ekonomsko-socialni prizadetosti določenih regij, in počasi preraščajo v strukturne, sociološke dejavnike.

In če se hočemo znebiti ljudske podpore ekstremizmu in ludizmom, kot je zanikanje klimatskih sprememb, zanikanje Covid in nasprotovanje cepljenju proti Covid, moramo nasloviti te osnovne probleme, ki so do tega privedli. Potrebno je popraviti socialno varnost ljudi (plače in socialno mrežo za tiste, ki jim spodleti), izboljšati njihove perspektive v življenju, olajšati dostop do stanovanj itd. ter s tem zmanjšati negotovost in povečati javno zaupanje. (Seveda pa bo še vedno obstajal določen delež ljudi, ki so višje izobraženi in dobro situirani, ki bo podpiral naštete ludizme, ker je to izraz njihovega osebnega psihološkega profila.)

7 responses

 1. Zanimivo, tudi v ZDA je nasprotovanje ukrepom predvsem v republikanskih državah. Če se ne motim kar 22 State Attorneys iz republikanskih držav toži Biden-ovo vlado zaradi Covid-ukrepov. Med njimi DeSantis iz Floride, kjer ni bilo praktično nikakršnih lock-down-ov in podobnega in ki je celo ukrepal proti šolam, ki so uvedle maske etc.

  https://www.realclearpolitics.com/video/2021/11/18/desantis_signs_bill_preventing_vaccine_mandates_in_brandon_fl_ill_take_the_constitution_thank_you_very_much.html

  Ampak veste kaj je pri tem čudno? Nikakršne covid katastrofe ni na Floridi. Nasprotno, Florida ima enega najboljših Covid rezultatov v ZDA. Kako to? Boste rekli, hja , gre za sončno južno državo, ampak primerjajmo s Kalifornijo! Pod demokratskim guvernerjem Newsom-om je imela Kalifornija kot demokratska trdnjava, enega najstrožjih režimov, covid situacija pa je neprimerno slabša kot na Floridi. Kako to? Da niso v Kaliforniji navzven demokrati, navznoter pa v resnici zadrti desničarji. (saj veste, podobno kot Zeleni; zunaj zeleni, znotraj rdeči) Podobno je s Severno in Južno Dakoto. V eni republikanski, v drugi demokratski guverner, v eni praktično brez ukrepov, v drugi strogi lockdown etc. V kateri je manj primerov Covid, hudih bolezni smrti…?

  Kako razložimo potem izbruh covid v najbolj cepljenih populacijah kot je Izrael, Singapur, Island, Gibraltar, Danska,…povsod s stopnjami nad 85%. Da niso kar naenkrat zboleli ker so mogoče postali bolj konservativni? Ali Nizozemska, Belgija , Velika Britanija, ki sicer nimajo tako zelo visoke, ampak še vedno zelo visoko precepljenost, pa imajo hkrati izbruh?. Ali kako razložimo primerjavo Švedske in Norveške kjer ima Švedska 4 krat manj primerov kot Norveška kljub enaki stopnji precepljenosti? Da ni to zaradi prekuženosti populacije v 2. valu v jeseni in zimi 2020/2020 na Švedskem? Frontloading bi temu rekli v finančni latovščini. Da ni Tegnell že takrat vedel, da z “leaky vaccine” ne moreš doseči čredne imunosti in , da v resnici najbolj pomaga da se prekuži zdrav del populacije? Ali pa so Norvežani prikrito bolj nagnjeni ki desnici (čeprav je pravkar zmagala leva vlada) kot Švedi?

  Kako potem s to teorijo razložiti fenomen Indije, ki je med koncem aprila in koncem maja 2021 znižala pojavnost Covid v vseh oblikah (okuženi, hospitalizirani, mrtvi) z uporabo ivermectin-a za 95% (ne 9,5% ali 19,5% – 95% z besedo : petindevetdeset!!!!). Tamil Nadu indijska zvezna država, ki je namesto ivermectin-a uporabila Remdesevir (tako kot pri nas) pa beleži v istem obdobju povečanje smrtnosti za 3 krat. Ali pa Kerala mala indijska zvezna država s samo 38 milijoni ljudi, ki se je odločila za podobno strategijo kot razviti svet in je najbolj precepljena indijska država (več kot 50%, ostale države med 5 in 155) Danes ima eno največjih stopenj rasti covid v 1,2 milijardni Indiji oz. večino novih primerov covid. Da niso sicer v liberalni , v svet obrnjeni in turistični Kerali prikriti desničarji.

  https://www.thedesertreview.com/opinion/columnists/the-ivermectin-deworming-hoax—part-ii-eric-clapton-s-human-rights-warning/article_284902bc-14be-11ec-8d43-43e98275cff8.html#tncms-source=article-nav-prev

  Daj mi to prosim razloži s to levo desno, liberalno konservativno paradigmo. Pa ni treba iti tako daleč. Primerjaj samo incidenco covid v Sloveniji in Makedoniji (ki uporablja ivermectin).

  Gre seveda za kolosalno bedarijo, kot je tudi primerjava z zanikanjem globalnih klimatskih sprememb.
  Pri slednjem; se je kdo vprašal? Kako to, da vsi mediji promovirajo nezrelo histerično švedsko dekletce, znanstvenike svetovnega formata, ki predstavljajo vrh znanosti v svojih področjih in ki nasprotujejo temu nategu, ki se mu reče “man made climate change” pa se cenzurira? In z njimi še najmanj 9 tisoč doktorjev znanosti , 4 nobelovce in še 30 tisoč strokovnjakov iz relevantnih področij .(Petition project: http://www.petitionproject.org ). Kako to?

  Hujši od Covid pandemije je pandemija pobebavljenosti ljudi. Odsotnosti vsakega kritičnega avtonomnega razmišljanja. Poštenega znanstvenega, če hočeš. In še posebej v javnem zdravstvu. Tam zaradi histerije glede zavračanja cepljenja, javna debata o kakršnihkoli aspektih cepljenja, ki ni na državni strani, sploh ni dovoljena. Še hujše, ni dovoljen niti dostop do relevantnih informacij. Glej primer v ZDA:

  “FDA repeatedly promised “full transparency” with regard to Covid-19 vaccines, including reaffirming “the FDA’s commitment to transparency” when licensing Pfizer’s COVID-19 vaccine.

  With that promise in mind, in August and immediately following approval of the vaccine, more than 30 academics, professors, and scientists from this country’s most prestigious universities requested the data and information submitted to the FDA by Pfizer to license its COVID-19 vaccine.

  The FDA’s response? It produced nothing. So, in September, my firm filed a lawsuit against the FDA on behalf of this group to demand this information. To date, almost three months after it licensed Pfizer’s vaccine, the FDA still has not released a single page. Not one.

  Instead, two days ago, the FDA asked a federal judge to give it until 2076 to fully produce this information.

  “It took the FDA precisely 108 days from when Pfizer started producing the records for licensure (on May 7, 2021) to when the FDA licensed the Pfizer vaccine (on August 23, 2021). Taking the FDA at its word, it conducted an intense, robust, thorough, and complete review and analysis of those documents in order to assure that the Pfizer vaccine was safe and effective for licensure. WHILE IT CAN CONDUCT THAT INTENSE REVIEW OF PFIZER’S DOCUMENTS IN 108 DAYS, IT NOW ASKS FOR OVER 20,000 DAYS TO MAKE THESE DOCUMENTS AVAILABLE TO THE PUBLIC. ”

  več na: https://aaronsiri.substack.com/p/fda-asks-federal-judge-to-grant-it?justPublished=true

  Česa se bojijo? Morda tega (med drugim):

  https://openvaers.com

  – 18.853 COVID vaccine related deaths
  – 94.537 COVID vaccine related hospitalizations
  – 884.143 COVID vaccine reported Adverse Effects
  -1.742.488 Reports of Vaccine Adverse Effects in VAERS (v 3 desetletjih od kar baza obstaja)

  through November 12, 2021.

  Pa če imaš samo 10 možganskih celic s sposobnostjo avtonomnega razmišljanja, moraš ugotoviti, da je tu nekaj zelo narobe. Ali pa si preprosto levičar po gornji razlagi…

  Kar se pa psihološkega profila posameznikov tiče: misel za meditacijo:

  “It takes nothing to join the crowd, it takes every thing to stand alone”

  Hans F. Hansen

  Všeč mi je

  • Kapo dol pred vami, g. Golob! Vaše prispevke vedno z zanimanjem in veseljem preberem. En plus dajem tudi g. Damijanu, da je vaš prispevek objavil, meni je namreč cenzuriral že štiri. Če mi bo tega dovolil objaviti, bom tukaj dodal nekaj pomembnega, “Veliki” Fauci je namreč v intervjuju v New York Times-u priznal, da covid cepivo ne ščiti niti pred težjim potekom bolezni, niti pred smrtjo od covida. Ta trditev je namreč še zadnja mantra, ki je zdravniški farmakomafiji ostala kot opravičilo za siljenje ljudi na cepljenje.

   Last week Dr. Anthony Fauci made perhaps the most damning confession in the Covid vaccine saga. So far-reaching are the implications of his statement that the interview in which he made it may well prove a turning point in the fight against the great vaccine fraud that is being perpetrated on the peoples of the world.
   In a November 12 podcast session with the New York Times, Fauci was forced to admit the fact that the vaccines do not reliably protect their recipients from serious Covid or death.
   Called upon to explain the data coming from Israel – a country with one of the highest vaccination rates in the world – Fauci said the following:

   “They are seeing a waning of immunity not only against infection but against hospitalization and to some extent death, which is starting to now involve all age groups. It isn’t just the elderly” [emphasis added].

   In other words, the vaccines’ protective efficacy wanes not only in regard to the threat of infection, but also in regard to severe Covid and death. Speaking about the effectiveness of the vaccines in countries with high vaccination rates, Fauci admitted:

   “It’s waning to the point that you’re seeing more and more people getting breakthrough infections, and more and more of those people who are getting breakthrough infections are winding up in the hospital.”

   http://www.silverbearcafe.com/private/11.21/admits.html

   Vedno več podatkov prihaja iz vseh koncev sveta, da je vedno več mrtvih po cepljenju, da je med mrtvimi od covida v VB 80% cepljenih, podobno tudi na Škotskem.

   https://humansarefree.com/2021/09/covid-19-deaths-higher-than-this-time-last-year.html

   Všeč mi je

   • Nehajte bluziti. Fauci je povedal samo to, kar vemo že od julija, ko so bile objavljene študije za Izrael: da učinkovitost cepiv proti Covid po 4-5 mesecih upade (na okrog 70% (Pfizer)) glede možnosti okužb in tudi proti hospitalizaciji (na 90 do 95%).
    Podobno kažejo britanski podatki (poročilo za 45. teden letos):

    Click to access Vaccine_surveillance_report_-_week_45.pdf

    Moj povzetek (iz moje analize):
    There is some evidence of waning of protection against infection and symptomatic disease over time. Observed protection after 2 doses against infection is shown to be reduced after 15+ weeks since the second dose (to about 45 to 50 percent with AstraZeneca and 70 to 75% with Pfizer-BioNTech and Moderna vaccine). The protection against severe disease and mortality, however, is shown to remain high for at least 5 months after the second dose in most groups (at about 80 to 90 percent with AstraZeneca and 90 to 95% with Pfizer-BioNTech and Moderna vaccine).

    Fauci apelira na cepljenje s tretjim odmerkom, za katerega izraelske študije kažejo, da dvigne zaščito celo nad nivo 2. odmerka in da zaščita člahko traja 9 do 10 mesecev.

    Glede na vaše manipulacije vaših komentarjev ne objavljam več.

    Všeč mi je

  • Marko,

   Prosim te, nehaj že manipulirati.
   V tvojem komentarju si navrgel ogromno netočnosti oziroma oziroma čistih izmišljotin.

   1. Ivermectin: ne deluje, vse pomembne študije so bile ponarejene; čeprav so ga dovolili, ga v nobeni državi niso uveljavljali kot splošnega zdravilao proti Covid.

   2. Makedonija: ivermectin se ne uporablja. Imela je 3 močne vale epidemije, zadnji je bil konec avgusta s 478 primerov na 1 mio, zdaj so na platoku na polovici te številke
   https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=~MKD

   3. Florida: v prejšnjem valu je bila najslabša ameriška država glede epidemije. Kumulativno je na tretjem mestu po št. primerov (3.68 mio) in smrti (61 tisoč). Na prebivalca je med 10 najslabšimi ZDA državami, glej povezavo:
   https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

   4. J. in N. Dakota: praktično se ne razlikujeta glede št. primerov in smrti. Na 1 mio preb. pa imata višje številke kot Florida. Vir:
   https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

   5. Št. smrti zaradi cepljenja (praviš, da 18 tisoč) je bistveno nižje od št. smrti z Covid (791 tisoč), znaša zgolj 2.3% vseh smrti zaradi Covid. Vir:
   https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

   6. 884 tisoč stranskih učinkov od cepljenja proti Covid pri 445 mio uporabljenih doz v ZDA? Kakšne so stranske posledice zaradi Covid pri vseh 38 mio Američanov, ki so ga preživeli?

   Prosim, nehaj že zavajati s tvojimi “alternativnimi resnicami” in navajanjem nekih obskurnih virov, za katerimi stoji kdo ve kdo.

   Če boš pošiljal še naprej tovrstne manipulatorske komentarje, jih ne bom več objavljal.

   Všeč mi je

 2. Danes je na hr Indexu še eden članek o ivermektinu (prosvjednici-su-danas-skandirali-ivermektin-sto-je-to, 2319827.aspx).

  Na MMC RTV SLO je objavljen intervju s perujsko zdravnico o tem zdravilu (Covid-19: Perujska izkušnja z ivermektinom). Peru je po številu mrtvih na milijon prebivalcev daleč najslabši na svetu – 5976, mi 2426, Madžarska 3405 za primerjavo. Doktorica iz Peruja je rekla, da ivermektin ne pomaga in da je stanje tudi zato tako slabo, ker ga dobivajo na recept in ljudje mislijo, da so zaščiteni, a v resnici niso.

  Se bom ponovil – od vse stroke zaupam samo še nečakinij, ki je sama rekla, da ivermektin ne pomaga, zato si tudi jaz mislim, da ivermektin ni čudežno zdravilo.

  Indijski čudež (mi imamo čez 3000 novih na dan, oni 11000 pa je njih 650x več kot nas) lahko pojasnim samo tako, da je delta (indiski sev) pomladi poharal v Indiji in da so v roku dveh mesecev dosegli čredno imunost (če ta sploh obstaja). Če so danes polno precepljeni cca. 30% so takrat bili mogoče 10% (ne da se mi kopat po podatkih), zato tudi cepivo ne more biti krivo za divjo mutacijo virusa (katerih lastnost je tako ali tako mutiranje). Mislim, da bo pri nas enako, oziroma sedaj počasi bodo krivulje začele upadat po naravni poti (ukrep PCT je nesmisel). Jasno mi je tudi, da bomo lahko govorili o zmagi nad covidom šele takrat, ko bo vsaj 70% svetovne populacije precepljene, svet je danes preveč povezan, da bi bila precepljenost države dovolj.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: