Zakaj je Macron uspel, Janša pa zavozil cepljenje?

Darijan Košir v odličnem komentarju v Dnevniku piše o tem, da cepljenja nismo zavozili, ker ne maramo Janše, ampak da je zavozil Janša, ker za razliko od Macrona ni razumel, za kaj pri reševanju epidemije gre:

V Franciji se skratka lahko odločiš, da ostaneš necepljen, a s tem tvegaš skorajda popolno socialno izolacijo: družiš se lahko samo še s svojimi somišljeniki doma ali na kakšnem res široko odprtem prostoru. Prebivalci so to dojeli. V Franciji so moje covidno potrdilo v desetih dneh skenirali najmanj 50-krat, v Sloveniji in na Hrvaškem mi ga ni bilo treba v obeh poletnih mesecih pokazati niti enkrat. Bruseljski Politico je ta teden Macronovo strategijo označil za popolno zmago in kandidatu za ponovno izvolitev v Elizej so v četrtek v vplivnem časopisu Les Echos izmerili rekordno javnomnenjsko podporo.

In v Sloveniji? V naši »cepilni strategiji« ne le da ne najdemo ničesar, kar bi namigovalo na macronovske ukrepe izven klasičnih okvirov; tam ne najdemo ne cilja kampanje ne metod, kako do njega priti. Ni bilo strategije ne v prvem ne v nobenem drugem valu, tudi na začetku šolskega leta ne, ko je bil za to najbolj primeren čas. Vse skupaj je zgolj nepopisna politična improvizacija. Nismo zavozili, ker ne maramo Janše. Zavozil je Janša, ker ni razumel, za kaj pri reševanju epidemije gre.

Tule bi jaz zadevo nekoliko dopolnil z dvema zadevama. Prvič, možno je sicer, da je Janša tako drugi val epidemije kot sedaj začetek šolskega leta in cepljenje tako zelo zavozil, ker sta pač tako on kot njegova vladna ekipa strateško in operativno nesposobna. Ne razumejo in ne znajo. Vendar pa, drugič, dvomim, da je zadevo mogoče odpraviti zgolj s sklicevanjem na nerazumevanje reševanja epidemije in operativno nesposobnost, pač pa je v ozadju drugačen fokus našega predsednika vlade. Kot običajno so mu takšne izredne razmere zgolj dimna zavesa, za katero lahko uresničuje svojo dejansko agendo. To pa je kapitaliziranje situacije za bogatenje in financiranje svoje mreže, da lahko vzdržuje svojo moč. Bolj verjetno je, da je Janša namerno zavozil tako drugi val epidemije s skoraj 4,500 mrtvih kot cepljenje, da bi se epidemija nadaljevala in s tem “poslovne priložnosti”. Če ne bi bilo epidemije, bi si jo Janša moral izmisliti. V normalnih razmerah takšnih “stoletnih poslovnih priložnosti” ni.

Prav slednje, ta Janšev način vladanja, ko nenehno ustvarja izredne razmere in kaos kot dimno zaveso za uresničevanje svoje prave agende, pa kaže njegovo dejansko politično nesposobnost oziroma sprevrženost. Medtem ko se Macron in drugi zahodnoevropski politiki želijo prikupiti volilcem s svojo učinkovitostjo vladanja, pa se jim Janša na oblasti vedno znova priskuti s svojo neučinkovitostjo, ker se namesto na učinkovito vladanje in reševanje realnih problemov fokusira le na svojo pravo agendo v obliki kapitaliziranja umetno ustvarjenih izrednih razmer za financiranje svoje mreže kot načina, da bi lahko prišel na oblast ali se na njej obdržal. Namesto, da bi obdobje vladanja po zahodnoevropsko izkoristil, da se pokaže pred volilci s svojo sposobnostjo in modrostjo vladanja, se Janša z nesposobnostjo smeši na oblasti, da bi lahko kot underdog spet priplezal na oblast. Nobenega strateškega političnega genija ni v tem, le politična nezrelost in sprevrženost.

En odgovor

 1. Mislim, da trenutni PV s trenutno ekipo, ki jo je sam izbral, ni sposoben voditi boja proti epidemiji in zato imamo epski fiasko.

  Ravnokar sem prebral kakšna je reklamna kampanja za cepljenje.

  UKOM ima 30 sponzoriranih objav na družebnih omrežjih in sicer:

  – ena reklamira cepljenje
  – štiri spremlljajo epidemiološko situacijo
  – petindvajset jih hvali delo vlade

  Dvomim, da se ne zaveda pomena družabnih omrežij, ker veselo čivka.

  Naslov “Ukom sponzorira politično, in ne cepilske propagande” na Necenzurirano, oziroma Svet24.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: