Za železno zaveso … se ljudje nočejo cepiti

Pankrti so imeli znan komad, katere refren je šel tako: “…za železno zaveso stare babe pulijo rdečo peso” (album Državni ljubimci, 1982). No, 40 let kasneje bi se moderna različica tega refrena glasila “…za železno zaveso se mlada starina noče cepiti“. Če pogledate na zemljevid EU po precepljenosti proti Covid-19 na dan 30.8.2021 (vir: ECDC), boste videli jasno železno zaveso med nekdanjo zahodno in in vzhodno Evropo. Zahodno od nekdanje železne zavese so države temno zelene (nadpovprečna precepljenost), vzhodno od nje pa svetlo zelene (podpovprečna precepljenost).

Europe 1 Dose vaccination 2021-08-30

Če podatke o delni in polni cepljenosti proti Covid damo v tabelo in rečemo excelu naj podatke pobarva glede na nad- in podpovprečno cepljenost, dobimo še bolj jasno sliko. Države vzhodno od železne zavese so glede na celotno Evropo podpovprečno cepljene (rdeče). Tudi najbolj precepljeni vzhodnoevropski državi (Madžarska in Litva) sta pod evropskim povprečjem, le pri polni cepljenosti z dvema odmerkoma je Madžarska za mišjo dlako nad evropskim povprečjem (64.7%). O Sloveniji ne velja izgubljati besed, tudi med “vzhodnoevroopskimi” državami je v zadnji polovici držav (šesta od zadaj).

Europe Dose vaccination_table 2021-08-30

Geopolitični vzorec je očiten. Zakaj je torej cepljenost vzhodno od nekdanje železne zavese sistematično nižja? V čem je problem?

Ne vem. Na misel mi padeta dva razloga. In oba imata opraviti s socialistično / komunistično dediščino. Prvi je ta, da je administrativna sposobnost nekdanjih socialističnih držav nižja in so te države manj učinkovite pri organizaciji cepljenja. Drugi razlog, glede na razširjenost anticepilske propagande, pa morda leži v odnosu ljudi do svobode. V času socializma / komunizma so ljudje živeli pod presijo prisile, zdaj, tri desetletja po koncu represivnih režimov, pa so ljudje postali pretirano bolj libertarni. Vsakršno javno promovirano kampanjo sprejmejo s skepso in začnejo govoriti o posegu v temeljne svoboščine in svobodno izbiro.

Zanimiv paradoks je, da o tem ne razpredajo tako na veliko v državah z dolgo demokratično tradicijo, pač pa v državah, ki se demokracije šele učijo. Le zakaj so zahodnjaki pripravljeni sprejeti več cepilske “državne represije” kot vzhodnjaki?

Zanimivo je še to, da so se anticepilskega refleksa nalezli predvsem v mlajšem delu srednje starostne kohorte (starejši so zaradi večje specifične nevarnosti hitro izkoristili možnost cepljenja), ki so premladi, da bi imeli resen stik z zares represivnim delom komunistične zgodovine (pred letom 1980).

Ne vem, morda pa obstaja kak drug razlog. Z veseljem bi slišal filozofski pogled Slavoja Žižka na to temo.

_____________

* Vir podatkov: European Centre for Disease Prevention and Control, COVID-19 Vaccine Tracker

Podatki (%) se nanašajo na 18+ populacijo.

3 responses

 1. No ja, teh »zaves« je še kar nekaj po celem svetu. Še širši pogled:
  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/vaccination-rollout-and-access/
  Po mojem je treba upoštevati predvsem:
  – Časovnica dosegljivosti cepiva. V državah, kjer so cepiva prišla kasneje, so imele državljani bistveno boljše informacije – kaj cepivo je in kaj ni.
  – Dejstvo, da ima marsikatera država v primerjavi s tveganjem bolezni COVID-19 (to je Prof. John P.A. Ioannidis lepo razložil) bistveno večji problem na drugih področjih javnega zdravja.
  – Različni vpliv MS medijev in politike v posameznih državah. Pri nas je kljub izrednim naporom ta vpliv zaradi nekompetentnosti akterjev in doslednost raznoraznih razlag povsem na dnu.
  – Možnost soočenja različnih pogledov.
  – Možnost svobodne izbire (narobe svet).

  Všeč mi je

 2. Za vsak primer, če se Žižek ne oglasi…

  Država nastane iz začetnega konsenza in zaupanja ljudi, da bodo svoje interese nasproti drugim in znotraj države lažje in učinkoviteje reševali v okviru lastne države.

  Stare EU demokracije so vero in zaupanje državljanov s pravilnimi potezami in ukrepi skozi stoletja ohranile in učvrstile. Danes se v EU ne more zgoditi nič v nasprotju z njihovo voljo. Takšna so pravila EU.

  Države izza »železne zavese« med katere nas umešča gornji zemljevid razen domače represije in plenjenja nimajo kaj za pokazati. Zaupanje državljanov v državo, ki ne opravlja temeljnih nalog, zaradi katerih so jo ljudje ustanovili, plahni in se z vsakim nepremišljenim ukrepom topi kot maslo v vroči ponvi.

  Objavljeni zemljevid o cepljenosti je hkrati barometer zadovoljstva in zaupanja državljanov v svojo državo. Če ti tisti kateremu zaupaš svetuje, običajno upoštevaš dobronamerni nasvet. Tisti, ki jim ne zaupaš, nasvetov ne dajejo. Če pa že, taki nasveti apriori niso sprejeti kot dobronamerni.

  Všeč mi je

 3. No meni je zadeva več kot jasna.

  Vzhodni evropejci smo se soočali s transparentno vseobsegajočo propagando države.Ta je bila spoznana kot taka in zato je bil njena učinkovitost majhna. Ljudje so se naučili biti skeptični in misliti s svojo glavo.

  Na zahodu je bila (in je) propaganda ravno tako vseobsegajoča (nič manj je ni kot jo je bilo v bivših vzhodno-evropskih komunističnih držav) , vendar je bila (je) bistveno bolj subtilna, bolj zakrivajoča, zato jo ljudje niso dojeli kot take. In zato so lažje postali njen plen. Zato je stopnja kritičnosti, skepse, če hočete, bistveno manjša kot na vzhodu.

  Posledično so zahodnjaki bistveno bolj “brain washed” kot vzhodnjaki, bistveno bolj dojemljivi za vpliv državne propagande, bistveno manj kritični in skeptični. Ni sicer statistično significantno, ampak ko primerjam moje vzhodno-evropske in zahodno-evropske znance, so slednji neprimerno bolj naivni.

  V primeri Slovenije to pomeni, da je 55% relativno zaupljivih in naivnih, ostalih 45% pa so kleni Slovenci znani po svoji zdravi pameti, zdravi dozi skepse in kritičnosti do sveta , ki jih obdaja. So avtonomni posamezniki oz. kot je nekoč rekel moj švicarski kolega o Švicarjih – ” nobody’s fools”.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: