Vsak narod ima svoje idiote. Problem je, ko so na oblasti

Mitja Vilar

Gospod Lesjak v Dnevniku piše o fragmentih sedanjosti, ki jih je omogočila ta vlada. Janša. Epidemija je izgovor neustreznih ukrepov. V bistvu gospod Lesjak piše o globalnem problemu soočanja desne politične opcije s stvarnostjo. Ta deluje, dokler je to fantazma posameznih podpornikov poenostavljenega reševanja zapletenhih problemov. To je vera v nekaj. Osnova vere pa je temeljenje na neznnastvenih dejstvih. Recimo knjigi, stari 2000 let. In ko se te neznanstvene temelje poveže z navadim kriminalom, klepotokracijo, legalizirano korupcijo ali na kratko SDS-om tu, HDZ-jem na Hrvaškem, dobimo stvarnost. V Avstriji afero Ibica, v Italiji….V Franciji,  tudi  v ZDA. Od koder prihaja velika rdeča nada desnih supremacistov in našega Janše.

Znanstveni temelji odločanja temelje na dejstvih. Dejstva, ki so nam lahko všeč ali ne, jim verjamemo ali ne, ona so. Tudi Donald Trump ni verjel v klimatske spremembe.

Dejstvo je, da (z eno izjemo) nihče iz vlade ni nikoli delal v gospodarstvu. Da ključni člani vlade nimajo nekih življenjskih dosežkov, razen dolgoletnega vedrenja na plačilni listi proračuna. V bistvu sivo povprečje. Še niže od tega velik del poslancev, ki za svoj to, kar so, razen da jih izvoli nekaj sto volilcev, ne potrebujejo izpolnjevati niti tega, kar se zahteva od zaposlenega na najslabše plačanem delovnem mestu.

Ta vlada na čelu z Janšo ne zna upravljat države. Česar del ljudi po 5-miljardnem povečanju zunanjega dolga v enem letu ne razume. To je več denarja, kot je potrebno za 300 domov za starejše za po 150 oskrbovancev. Za trikrat toliko mest, kot se jih sploh potrebuje. Edino, kar tej vladi nekako še gre od rok je iskanje obvodov za legalizirano krajo denarja. Vedno iz proračuna, katerega bi morala ščititi ta vlada. Scena z maskami, polna letala njih iz Kitajske, slikanje Počivalška. Ta vlada v letu in pol ni povedala, ta te maske ne preprečujejo širjenja virusov.

Po trikratni ceni nekdanji zaposleni v gostinstvu nabavlja medicinske ventilatorje, ki so najslabši od vseh ponudb. Ki niso uporabni za Covid in se jih ni uproabljalo. Ta vlada v letu in pol ni sposobna ugotovit niti tega, zakaj se v DSO-jih okužbe širijo. Na srečo se podatke o številu okužb v UKC-jih ter smrti iz tega naslova skriva. Ta vlada ni sposoban izpeljat niti tako enstavnega procesa kot je v bazi podatkov izločiti starostne skukipne in jih povabiti na cepljenje. Kar lahko stori zdravstveni dom v okolju, kjer je medved domača žival. Ne pa izboražena, najbolj razvita, najlepša in ne-vem-kaj-še Ljubljana.

Ta vlada na osnovi dejstev in opozoril o napačnem pristopu v letu in pol ni sposobna zagotoviti tega, da oskrbovanci DSO-jev dihajo zrak, ki ni mešan z izdihanim zrakom okuženih. In polnijo medije o nujnosti cepljenja kot rešitvi, hkrati pa se jim kužijo tudi že cepljeni v DSO-jih. Ta vlada ne pove, da cepljenje ne prepreči širjenja, četudi zmanjša težave ob okužbi.

Na tem mestu bom zgodbo zaključil. Namreč, karkoli dela ta vlada razen legalizirane korupcije, ki deluje, se konča na enak način. Fiasko. Nujnost, ko neznanje in floskule pridejo v stik z realnostjo. Lahko tukaj, lahko v ZDA, lahko kjerkoli drugje.

Desna politična opcija na oblasti je organizirana hinavščina, pravi izjava nekoga, katerega ime sem pozabil, rezultate pa spremljam vsakodnevno.

Če bi bil sistem vodenja države na trgu, bi šel davno po poti Adrie Airways. Visoko leteče podjejte strmoglavi zaradi bedastoč preteklih vlad.

Državna sekretarka na MZZ je pred meseci odgovorila na moje vprašanje, hkraten poziv dr. Kebra, ZDUS ter predsednika države, zakaj ne upoštevajo mojih opozoril o problemu ostajanja izdihanega zraka okuženih oseb v zaprtih prostorih. Meni več kot pol leta niso. V odgovoru je zapisala nekaj e-naslovov tistih, ki naj bi se tudi ukvarjali s tem, ter to, da naj tehnične spremembe za zdravstvo ne pošiljam njim temveč inženirski zbornici.

Ta vlada, ki se gre digitalizacijo ni sposobna naredit niti tega, da se pred cepljenjem delijo listki z zaporednimi številkam tistih, ki po dve ali tri ure čakakjo na brezplačno cepljenje.

Ne vem, ali bo Zdravniška zbornica zdravnikom, ki so bili opozarjani zaradi neukrepanja in nepreprečitve preko 2 tisoč smrti, licenco odvzela. Ne vem, ali bo Okrožno državno tožisltvo iz istega naslova sprožilo proces zarad neodgovrnega dela v službi, velike malomarnsoti, ki ni preprečila preko 2 tisoč smrti. Enak temelj tudi za predsednika vlade.

Goethe je že zdavnaj zapisal, da ima vsak narod svoje idiote. K temu je potrebno dodati, da je obstoj idiotov povsem demokratičen pojav do trenutka, ko kdo od njih ne dobi pravice odločanja o drugih. Oblast. Proti temu imamo dve orodji. Volitve in pravosodje.

Če najboj na kratko definiram Janšev način vodenja države, je to nepreprečitev smrti iz malomarnosti z naklepom.  Problem potvarjanja zgodovine pa viden tudi od razpošiljanju knjižice ob 30. obletnici osamosvojitve vsem gospodinjstvom, v kateri nista omenjan niti gospod Kučan niti gospod Drnovšek. In še manj tisti general v vrhu JLA, ki je jasno povedal, da se slovneksih mest ne bo bombandiralo.

Največja travma desnice je stik z resnico. Zato jo stalno žele spreminjati.

%d bloggers like this: