Evropski cepilni dizaster in nujnost urgentne spremembe slovenske strategije cepljenja

Evropski cepilni dizaster je mogoče povzeti s štirimi razlogi: birokratizacija, računovodska kratkovidnost pri šparanju, skepticizem glede cepljenja med ljudmi in strateška napaka fokusiranja zgolj na “zahodna zdravila”. Na prvem mestu je seveda zbirokratiziran proces odločanja in pogajanj, ki naj bi pripomogel k temu, da ne bi nobena izmed članic dobila prednosti oziroma da ne bi nobena ostala brez cepiva. Na koncu so vse ostale brez zadostnih količin. Države, ki so se pogajale same, so na boljšem – V. Britanija (vsaj za nekaj je bil Brexit dober), Madžarska, slednji zdaj sledita še Slovaška in Češka z naročanjem ruskega in kitajskega cepiva.

Na drugem mestu je spet star rek – kdor poceni kupuje, dvakrat plača. Evropska komisija se je sicer izpogajala za nižje cene, vendar se je s tem postavila nazaj v vrstnem redu držav po timingu dobav. Države, ki so cepivo plačale za polovico ali enkrat dražje, so ga dobile prej in so zelo uspešne pri cepljenju prebivalstva. Izrael je precepil že 58% prebivalstva z eno dozo in 51% z dvema dozama, ZDA so v zgolj 58 dneh cepile 100 mio prebivalcev in so z eno dozo cepile 23%, z dvema pa 13% prebivalstva. Britanija je svojo strategijo prilagodila hitrosti cepljenja cepljenje z vsaj eno dozo) je in je z eno dozo cepila 40%, z dvema pa 3% prebivalstva. Srbija in Madžarska sta se zanesli nase in sta naročili tudi rusko in kitajski cepivi, zato sta z eno dozo doslej cepili že 18% in 16% prebivalstva. Zanimivo je, da slovenski predsednik vlade ni sledil svojemu ideološkemu vzorniku Orbanu in ni naročil ruskih in kitajskih zdravil, zato je Slovenija doslej cepila manj kot 9% prebivalstva s prvo dozo in manj kot 5% z drugo dozo.

Vaccination pct 2021-03-21

Vir: NY Times, Vaccination tracker

Vendar je prav hitrost cepljenja tista, ki pomaga pri omejevanju širjenja virusa. Kot lahko vidite na spodnji sliki, se je v državah, ki so bolj uspešne pri cepljenju stopnja širjenja okužbe močno zmanjšala.

Vaccination slowing Covid spread_16032021

Vir: New York Times

Cepljenje, ki pomaga pri omejevanju širjenja virusa, pa hkrati močno znižuje stroške epidemije, saj omogoča, da države prej odprejo javno življenje in gospodarstvo. Stroški cepljenja so kapljica v morje v primerjavi z ekonomsko škodo (kaj šele širšo družbeno škodo). Kot sem pokazal pred dnevi, je slovenska vlada s tem, ko ni izkoristila opcije za naročilo dodatnih 410 tisoč doz cepiva, sicer prišparala 4.2 mio evrov, kar pa je manj, kot slovensko gospodarstvo stane en sam dan lockdowna. Ocene za EU kot celoto kažejo, da države EU za vsak evro, ki so ga privarčevale pri cepivu izgubijo za eno milijardo v obliki stroškov lockdowna.

Kot piše Wolfgang Munchau – če je bila politika varčevanja (austerity) največja strateška napaka v zgodovini združene Evrope, se temu danes politika glede nabav cepiva proti Covid močno približuje. Ta napaka glede naročanja cepiv bo povzročila ne samo enormono ekonomsko škodo in veliko število nepotrebnih smrti, vpliva lahko tudi na težnje po dezintegraciji EU, saj vnaša dvom v učinkovitost skupnih EU inštitucij in njihovo potrebnost.

Kar se tiče Slovenije, bi morala strategija cepljenja – kako ironično – začeti slediti Madžarski. Torej bi morala vlada, prvič, urgentno in po ekspresnih postopkih naročiti velike količine ruskega in kitajskega cepiva. Kajti količine naročenih cepiv (7 mio doz), ki jih bomo dobili šele poleti ali jeseni, nam danes nič ne pomagajo in ne omejujejo širjenja virusa v tretjem valu, ne bodo zmanjšale števila smrti spomladi in ne bodo zmanjšale ekonomskih stroškov v drugem in tretjem četrtletju letos. In drugič, smiselno je spremeniti strategijo cepljenja v smeri, da se čim večji delež prebivalstva cepi vsaj z eno dozo – kot to počneta V. Britanija in Madžarska.

Upam, da v vladi kdo razmišlja o tem…

En odgovor

  1. Zanimivo, da je ruski Sputnik V edino cepivo kjer proizvajalec ne izključuje odškodninske odgovornosti za primer resnih stranskih učinkov cepiva. Kar je že samo po sebi zgovorno.

    Poleg tega so rusi pionirji tehnologije cepiv z virusnimi vektorji kjer imajo tri desetletja izkušenj. Spomnite se samo epidemije Ebole v Gvinejskem zalivu pred malo več kot desetletjem, ko so s cepivom dobesedno rešili Afriko. S tem, da so tam umrljivosti bistveno večje, tja do 90%.

    Ta ekspetiza je med drugim tudi posledica statusa vojaške velesile, kjer se je intenzivno razvijalo biološka orožja kot tudi zdravila in cepiva proti njim.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: