Napaka dr. Dušana Kebra

Stanko Štrajn

Dr. Dušan Keber že skoraj pol leta prizadevno širi resnico, da se virus Sars Cov-2 prenaša predvsem aerosolno in manj kapljično. Zato so ukrepi, ki so naravnani predvsem na preprečevanje kapljične okužbe neustrezni, zaradi česar se virus uspešno in skoraj neovirano prenašajo naprej ter pandemija nikakor ne začne zares usihati.

Dr. Keber ima nedvomno prav, ker svoje trditve zelo jasno strokovno argumentira, njegove trditve pa v celoti potrjujejo statistike o pandemiji, ki jih vzorno zbirajo in obdelujejo znanstvene institucije celega sveta. Teorijo o aerosolnem prenašanju COVID 19 so znanstveno obrazložile tudi v svetovnem merilu priznane znanstvene avtoritete, kar vse je tudi objavljeno in obdelano v pomembnih znanstvenih publikacijah.

Kljub dejstvu neutrudnega prizadevanja, javnega objavljanja in dokazovanja, da bi bilo ukrepanje proti pandemiji COVIDA 19 nujno spremeniti in ukrepe usmeriti predvsem v preprečevanje aerosolnega prenosa virusov z rednim prezračevanjem in z vgradnjo prezračevalnih sistemov, ki bi zagotavljali izmenjavo in ne le kroženje zraka znotraj zaprtega prostora, dr. Kebru uradne in pristojne institucije ne prisluhnejo. Čeprav piše dr. Keber javna pisma pristojnim ministrom in javno opozarja NIJZ, Ministrstvo za zdravje in Vlado, mu nihče niti ne odgovori, kaj šele, da bi kdo upošteval njegove dobronamerne nasvete in predloge.

Če dr. Keber ne bi imel prav in bi bile njegove teorije napačne, bi mu morale strokovne institucije, na primer NIJZ, ugledni zdravniki od dr. Beovičeve do dr. Kreka in pristojni predstavniki Vlade, minister za zdravje dr. Poklukar, ali pa kar predsednik Vlade Janez Janša njegovo zmoto razložiti in ga podučiti, da nima prav. Kaj takega se ne zgodi, kajti dr. Keber ima enostavno prav in piše in govori nekaj, kar je enostavno pravilno in res. Zato vsa stroka in vse pristojne institucije molčijo in s svojo ignoranco spreminjajo resnico v nekakšno herezijo. Prav popolna ignoranca resnice je verjetno najuspešnejša metoda preprečevanja uveljavljanja koristnih ukrepov, ki bi zelo verjetno bistveno izboljšali slovenska prizadevanja za ustavitev širjenja COVIDA 19, ki mori predvsem starejše državljane in povzroča katastrofalno gospodarsko, družbeno in moralno škodo v slovenski družbi. Nemara je pri vsej stvari edino pozitivno le to, da je ta pandemija nazorno pokazala kaj vse je v Sloveniji narobe, zlasti, kako pokvarjena in nesposobna je naša izvršna oblast na čelu s koalicijo za zlorabo oblasti.

Ker ne stroka, ne oblast ne moreta izpodbiti pravilnosti resnice, ki jo zagovarja dr. Keber, bi človek pričakoval, da bi NIJZ, Ministrstvo za zdravje, strokovna skupina Vlade, ki predlaga vladi strokovne ukrepe v zvezi s pandemijo priznali, da ima dr. Keber prav, se mu opravičili za dolgotrajno in trdovratno ignoriranje in bi končno začeli ukrepati tudi tako, kot svetuje dr. Keber. Toda kaj hujšega, kot priznati, da ima nekdo, ki ne sodi v krog blizu vladajoče koalicije, prav. Mislim, da vodilni slovenski zdravniki in pomembni ministri ter vlada ne bodo nikoli premogli dovolj intelektualnega poštenja, da bi priznali svoje napake in končno sprejeli resnico, ki je niso sami ugotovili in ni zrasla na njihovem zelniku.

Prav tu je dr. Dušan Keber v svoji dobronamernosti storil hudo napako. Namesto, da si je domišljal, da bo resnica zmagala, ker jo sam suvereno širi, bi moral premisliti kako, s kakšno zvijačo lahko resnico v dobro naroda uveljavi v praksi in bistveno pripomore k umirjanju pandemije. Če dr. Keber ne bi svojega znanja javno predstavil in ga dobronamerno javno ponudil v uporabo slovenskemu zdravstvu in oblasti, pač pa bi to resnico nekako zvijačno podtaknil NIJZ in Vladi, tako da bi vsi pomembni vrhovi zdravstva in izvršne oblasti lahko njegovo znanje prevzeli in ga afirmirali, kot vrhunsko stroko in njihovo lastno zaslugo, bi ta preprosta resnica o prezračevanju bila razglašena za absolutno veljavno teorijo in Vlada in slovensko zdravstvo bi že slavili zmago nad pandemijo in Slovenijo bi že preletavali ameriški F 16.

Če bi nek slovenski podjetnik z dobrimi povezavami pri Vladi in politiki, ki se ukvarja s montažo in proizvodnjo prezračevalnih naprav ponudil Vladi, da za nekajkratno preplačilo realnih stroškov izvede montažo prezračevalnih sistemov v šolah, bolnicah, pisarnah po ministrstvih in po občinskih upravah, bi njegova pobuda bila sprejeta in bi veselo montiral za javni denar prezračevalne sisteme. To bi bilo prikazano kot reševanje življenj tako, kot je bila za reševanje življenj mnogokrat preplačana nabava zaščitne opreme in ventilatorjev. V tem primeru bi naša oblast združila prijetno s koristnim. Prijetno se je hvaliti z prilaščanjem tujega znanja in pri tem z črpanjem javnega denarja zaslužiti, kar je koristno. Seveda trpi v takšnem scenariju škodo proračun, toda življenja so rešena in umiritev pandemije COVID 19 bi še vedno bila koristna, saj nobena izguba proračuna ni enakovredna nepotrebni izgubi zgolj enega, kaj šele mnogih življen.

Kdor ni koristoljuben in ima v mislih predvsem Kantov imperativ delati dobro in prav, tako kot dr. Dušan Keber, bi vsekakor pretehtal vse navedeno in bi gotovo izbral preprosto možnost, da je bolje biti koristen za vse z zvijačo, kot biti škodljiv z resnico. Prepričan sem, da dr. Keber ne bi napravil napake pri uveljavljanju njegove resnice o preprečevanju pandemije COVID-19, če bi že pred pol leta vedel, kar ve sedaj, ko vsa stroka in oblast namerno ignorirata njegove enostavne in gotovo pravilne predloge.

Žal je sedaj že prepozno, kajti ni mogoče več pozabiti, kdo je predlagal prezračevanje in nihče si ne more več prigrabiti zaslug za uspešne ukrepe prezračevanja in nihče ne more več ničesar zaslužiti s prodajanjem tujega znanja. Upajmo, da dr. Dušan Keber ne bo obupal in bo delal in živel še naprej tako, kot dela sedaj, le da pri tem ne bo več ponovil svoje napake in bo raje svoje znanje uveljavljal z zvijačami, namesto, da bi širil resnico o znanstveno ugotovljenih dejstvih.

Žal tako napačno, kot dr. Dušan Keber ravnajo še mnogi odgovorni, intelektualno pošteni in ugledni strokovnjaki in znanstveniki, a svojo napako lahko spoznaš šele, ko jo sam doživiš. Mnogi smo takšno napako doživeli celo že večkrat. Razmišljujočim bralcem bloga prepuščam razmišljanje, koliko in kako je ta ponavljajoča napaka usodna za Slovenijo in njene državljane.

2 responses

 1. Spoštovani, moja pokojna stara mama je stanovanje vedno zračila, zjutraj in zvečer. Verjetno zaradi radona, ali pa je vedela, kaj bo? Rekla je le, zaradi slabega zraka. Lp.

  Všeč mi je

 2. Vsa pohvala dr. Kebru.
  Širi resnico, ki je v svetu že dodobra spoznana in utemeljena.
  Sedaj že skoraj 1/2 leta star članek raziskave inštituta Max Planka zelo nazorno modelira širjenje virusa glede na različne prostore namembnosti in zasedenosti.

  https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2020-11/coronavirus-aerosols-infection-risk-hotspot-interiors

  The model behind the tool was developed by a research group at the Max Planck Institute for Chemistry. ZEIT ONLINE

  Všeč mi je

%d bloggers like this: