Odprto pismo vladi: Napačno ukrepanje vlade, ki ne preprečuje smrti in gospodarske škode

Mitja Vilar*

Lani sem opozoril na neprofesionalnost, neodgovornost in nesposobnost postavljanja pravilne diagnoze širjenja Covid-19. Na ministrstvu za zdravje (MZ). Te stvari so sicer na MDDSZ in MZ pri drugih problemih zadnjih 30 let povsem običajno obnašanje. Opozorjen je bil tudi NIJZ, Milan Krek, dr. medicine, je čez mesece odpisal, da nima nič proti. Zanimivo. Od Vas, ki vodite državo bi pričakoval vsaj to, da se potrudite razumeti bistvo problema. Lani sem opozarjal na globalno neustrezno obravnavo, v naslednji e-pošti dobite še redek primer slovenskega strokovnjaka, ki točno definira napake WHO.

Tedaj, ko ste prvič odstopili pošto z mojim opozorilom ignorance MZ, bi si morali vzeti čas in razumeti, da bi lahko Slovenija po zelo kratkem testiranju treh tednov svetu dala jasne rezultate posledic preprečitve ostajanja izdihanega zraka okuženih oseb v zaprtih prostorih. Ampak ne. Še vedno tišina. Še vedno niti delček tega, da to, na kar opozarjam, preverite in vidite, če drži.

Eno leto opozarjani MZ, MDDSZ, NIJZ, UPV. Brez učinka. Ostal je povsem napačen pristop k omejevanju širjenja.

Vse, kar se širi aerobno, po zraku, se deli v dve fazi. Prva, dokler so stvari v zraku, tedaj v celoti odvisne od gibanja zraka. S tem se ukvarja fizika, strojništvo, arihtektura za objekte, industrijsko oblikovanje za produkte.

Druga faza nastopi, ko virusi, bakterije, delci, plini v telo vstopijo. Tedaj nastopi medicina, kasneje kemija skozi zdravila. Pri nas pa vse ukrepe predlagajo strokovnjaki iz druge faze, faze, ko je okužba že nastala. Bistvo pa je preprečitev nastanka okužbe, ki se zgodi v prvi fazi.

Druga stvar so maske. Nisem proti njihovi uporabi sem pa proti poneumljanju ljudi o njihovem efektu. Ki ga vidite v prilogi. Za to ste odšteli, ne vem, 140 mio evrov. Za prisilno odvajanje zraka iz sob v dso jih niti centa. Eno leto. Ali skoraj 2100 smrti. Gospod Janša!

To, da ljudem v zaprtih prostorih ne omogočate dihanja čistega zraka, je enako temu, da ljudem ne omogočite recimo najhitrejšega dostopa nujne medicinske pomoči. Dr. Bručan je desetletje dosledno podpiral moj predlog uvedbe motorjev za reševanje, ki jih je potem uvedel dr. Keber. In delujejo še danes. 21 let.

Dva tedna pred začetkom opozarjanja pred enim letom niti en Vaš podrejeni v vladi ni v stanju omogočiti niti testiranja zmanjšanja širjenja okužb v zaprtih prostorih.

Redko se zgodi, da ste politika in novinarji enako funkcionalno nesposobni razumeti bistvo problema. Kot sem zapisal lani, ga boste oboji po tem, ko boste imeli vsaj 5000 mrtvih in ali ko vam bodo to povedali tujci.

Evo, češka TV je že objavila posnetek nečesa, na kar so bili opozorjeni lani iz Nemčije. Ker se v primerih tako katastrofalnih napak vedno ponudi slamica v izgovoru političnosti, vseeno ali leva ali desna opcija. Pomembna je samo stopnja funkcionalne pismenosti in odgovornosti ljudi, ki upravljate z državo. Sicer je poročanje o tem lahko namesto risanke Lolek in Bolek.

Pozivam Vas, da TAKOJ omogočite vsaj testiranje prisilnega odvajanja zraka iz zaprtih prostorov najprej v DSO-jih in ambulanta, vendar je razlika v tem, da je dihanje kontinuirano, zračenje pa ne more biti, če ni avtomatizirano.

In upoštevajte dejstvo, da je s tem ukrepom 9/10 gospodarstva mogoče spraviti v obratovanje v enem tednu. Ne samo v Sloveniji.

Potrebujem samo to, da svojim naložite, da potegnejo ustrezne poteze. Upoštevajo dejstva. V kolikor stvari, ki jih pišem, niso razumljive, lahko v nekaj urah dobite tudi zelo podroben opis nečesa, kar je sicer preprosto. Kar imate doma v stranišču / kopalnici kot ventilator, enako v avtu, v kuhinji pa se imenuje napa.

V gospodarstvu je to od mizarstva, avtoličarstva, predelovalne industrije…..do najzahtevnejše proizvodnje hrane in zdravil prisilno odvajanje zraka nekaj povsem običajnega in normalnega. Nikakršna nano tehnologija, bozonski delci….., pač pa samo to, da se virusom, ki ostanejo v izdihanem zraku prepreči kuženje drugih.

Zanimivo, tudi v Potočki Zijalki pred nekaj tisoč leti so vedeli, kje in kako kuriti, zato so kasneje našli samo kosti tistega, ki to ni znal. Dinamika plinov, gibanje zraka. Monoksid pri nepopolnem izgorevanju se veže na prenosnike v krvi 230-krat hitreje kot kisik.

VSI DSO-ji v državi so energetsko sanirani, pomeni, da imajo vodo in zrakotesna okna, kjer je vse zatesnjeno. Nihče od gradbenih inženirjev ali pa arhitektov, ki so vodili adaptacije, pa ni pomislil na zrak. V šolah je rešitev poceni, preprosta in hitra, ker imajo visoke strope. V DSO-jih enako. Težje je v v zdravstvenih domovih (ZD), kjer pa obstaja tudi možnost nameščanja filtrirnih enot. Če ste bili v UKC v kakšni ambulanti, bi videli, da imajo zdravniki vsaj na onkološkem, kjer sem pogosto, celo zimo okna priprta ali odprta. Le zakaj? Na polikliniki na urologiji ne. ZD Grosuplje bo prezračevanje uvedel, ko bo MZ to odločilo, v kleti na fizioterapiji pa prezračujejo že leta. Zaradi radona. Dozidek ZD-ju pa je nov in z ustreznim odvajanjem zraka, ki pa se ga seveda preprosteje narediti še učinkovitejšega. Ne samo za c-19, tudi pri gripi.

Vse to lahko udejanimo takoj. Ali pa dajmo počakati še malo, da nam to, kar pišem eno leto, povedo Nemci.

Ne bom presenečen nad užaljenostjo nekaterih zdravnikov, ki jih ob tem lahko preprosto potolažite z njihovim kurikulumom na medicinski fakulteti (MF). Ampak nobena MF bodočih zdravnikov ne uči gibanja zraka, zračnih tokov, dinamike… mešanja zraka. Zato je potrebno vprašati tisto stroko, ki to dela. Tudi strojništvo, tudi fiziko.

O gibanju zračnih mas ve mnogo več vsak meteorolog kot pa zdravnik. Da o tistih, ki delajo na parnih turbinah, aerodinamiki vozil, plovil…. ne pišem. Ali tistih, ki nameščajo prezračevanje.

Stvar Vas, ki vodite državo je, da se na osnovi dejstev odločate o potezah vlade.

Prosim pa tudi za eno drobno uslugo. Ali lahko tistemu zdravniku iz Golnika morda po enem letu poveste, da oskrbovanci DSO-jev, zlasti tisti z uro ali ledvičnim odvodom urina v vrečko, nepokretni, ne žingajo po garažah, se ne družijo po kafičih, tudi v Zrče ne zahajajo, ker intenzivnost in frekvenca zvoka tehna zna motit srčne spodbujevalnike? Zadnja leta imam enega od staršev v tem stanju, drugi je v boljšem stanju, in se mi zdi žaljivo do mene, da nekdo, ki ne pozna dinamike gibanja zraka, pavšalno in nestrokovno ocenjuje vzroke epidemije.

Ljudje v DSO-jih, ZD-jih, UKC-jih nimajo možnosti dihanja čistega zraka, ki ni mešan z izdihanim zrakom okuženih oseb. Vsi v maskah od vratarja naprej, plastificirani od glave do pete. Oskrbovanci, bolniki ne morejo nositi mask. Nezmožnost dostopa do čistega zraka, ne v neki podsaharski afriški državici ampak v Sloveniji, ni problem, ki bi za varuha človekovih pravic predstavljal kršenje človekovih pravic

Redko smo v nečem pred ostalim svetom. Sedajle z diagnozo problema smo, tudi pred WHO-jem. Boste ukrepali?

________

* Mitja Viler je lani marca, takoj po izbruhu prvega vala epidemije, vse institucije v tej državi, vključno z ministrstvom za zdravje, NIJZ in predsednikom vlade, opozoril na to, kako se širi okužba v zaprtih prostorih. Podal je predlog za odvajanje okuženega zraka iz notranjih prostorov, zlasti v bolnišnicah, šolah in domovih starejših občanov.

En odgovor

  1. Mitja, zelo dobro napisano. Sem direktor podjetja, katerega “core business” je obdelava zraka (hlajenje, ogrevanje in čiščenje le-tega). V času Covida smo aktivno začeli osveščati stranke, da je potrebno zračiti prostore tako ali drugače. Želim samo potrditi vaše ugotovitve, da zavodi ne bodo (najverjetneje nimajo sredstev) naredili ničesar v tej smeri, dokler ustanovitelji (občine ali država) ne bo priskočila na pomoč s svojimi sredstvi oziroma jim “zapovedala z dekretom”, da morajo to urediti. Če bi samo del zneska, ki je bil namenjen nakupu zaščitnih mask, namenili prezračevanju, bi v tem trenutku imeli precej manj mrtvih, da o manjših posledicah povezanih z virusom na mlajše sploh razpravljam (teh v tem trenutku sploh še ne poznamo).

    Všeč mi je

%d bloggers like this: