Učinkovit ukrep proti širjenju Covid: Apel za ureditev sistemov prezračevanja

Pridružujem se apelu kolega Andraža Terška, ki je opozoril na pozive Mitje Vilarja, ki že od marca – neuspešno – opozarja pristojne v vladi, da se je problema širjenja virusa Covid-19 treba lotiti na začetku verige – pri zraku, ki ga vdihavamo. Problem hitrega širjenja virusa v zaprtih prostorih je povezan s slabim odzračevanjem v javnih prostorih, v zdravstvenih organizacijah (ambulantah in čakalnicah) ter predvsem v domovih za starostnike in onemogle (DSO). Širjenje virusa v zaprtih prostorih bi v veliki meri zajezilo, če bi zagotovili učinkovito odvajanje zraka izdihanih oseb iz zaprtih prostorov in dovajanje svežega zraka.

Na žalost se na njegove pozive (pisne in javno objavljene v medijih) nihče od pristojnih ne odzove. Ignorirajo jih. Ko je pristojne prvič opozoril na ta problem, je bilo v DSO-jih 17 okuženih, včeraj (7 mesecev kasneje) jih je bilo že 470. Smrtnost v tej starostni skupini v prvem valu je bila 35%! Zato so tisti, ki ignorirajo te pozive, zaradi opustitve dolžnega dejanja lahko tudi odgovorni za morebitne nepotrebne smrti naših svojcev.

O tem problemu se je potrebno, in to zelo urgentno, strokovno pogovoriti – v mešani, interdisciplinarni strokovni skupini, skupaj z infektologi, epidemiologi, zdravniki, direktorji zdravstvenih ustanov in strokovnjaki s področja gradbeništva in prezračevanja. Vsekakor se bomo o tem hitro pogovorili v naši strokovni skupini.

Spodaj je poziv Mitje Vilarja:

“Vsakič, ko človeštvo naleti na svetovni problem, se pokaže, kakšne probleme delajo tisti voditelji, ki stvari ne poznajo. Ni potrebno razpravljati o dejstvih, ta so tu, pa če verjamemo recimo v segrevanje ozračja ali ne.

Zgodba širjenja okužb s Covid-19 je enaka. Ker ima medicinske posledice, se je v prve vrste potisnilo zdravnike. Vendar pa je to težava, kajti nihče od ključnih odločevalcev ne razmišlja pravilno. Namreč, širjenje virusov, bakterij, strupov, plinov…, ali v vodi ali v zraku, se deli v dve fazi. Prva je, dokler se stvari nahajajo v zraku ali vodi, druga nastopi, ko vstopijo v telo.  V zraku o tem, kam delci gredo, odloča zračni tok. V vodi vodni tok. Če obvladujemo zračne tokove, obvladujemo tudi delce. Vsakdo, ki ima v stranišču ventilator, ali v kuhinji napo, to ve. Tisti, ki delamo v industriji, pa poznamo več različnih stopenj obvladovanja zraka. Od preprostega odsesovanja, kot je to v mizarstvu, avtoličarstvu, proizvodnji, pakiranju kemijskih stvari, do najzahtevnejši pogojev pakiranja hrane, zdravil, ali operacijskih prostorov, kjer je definirana atmosfera. Ves zrak v prostor in iz prostora mora skozi filtre.

Pri okuženih z boleznijo Covid je dovolj rešitev temeljnega problema. To je odvajanje zraka izdihanih oseb iz zaprtih prostorov. Odzračevanje.  Iz sob v domovih za starejše, ali iz ambulant, kontejnerjev za medicinsko obravnavo, vozil nujne pomoči, javnih zaprtih prostorov.

Ključna znanja so fizika, strojništvo, arhitektura, oblikovanje. In praksa. Če neustrezno odzračevanje v stranišču lahko ugotavlja lastnik stanovanja in tudi ostali v etaži, enako za kuhinjo, pa so virusi delikatnejši. Nimajo vonja. Zato samo profesionalen pristop in nadzor omogočata varnost.

Razdalje med ljudmi, prepoved potovanj, odpovedi javnih prireditev, šolanje od doma in plejada drugih ukrepov imajo skupni imenovalec: izdihan zrak okužene osebe ne more okužiti druge osebe.  

Reševanje vsakega problema je lahko komplicirano ali enostavno, odvisno od tega, kako dobro problem poznaš. Stara slovenska misel za takšen način reševanja, kot je prisoten sedaj, se glasi: »okoli riti u varžet.« Torej, v žep na hlačah ne sežeš s tisto roko, na katere strani je žep, temveč z drugo roko, po daljši poti. Vsakdo ima ustavno pravico, da to poskusi v praksi.

Cilj vseh odločitev politike in stroke, ki je zmanjšanje širjenja virusa, lahko rešimo s tem, da obvladujemo kritičen del prenosa. To je zrak. Fizično je prenos virusa bistveno težji, zaščite je veliko in virus mora sploh priti na sluznico. Dokler je recimo na koži, ne gre v telo. Pri dihanju pa gre virus direktno v pljuča, če dihamo skozi usta. Če dihamo skozi nos je na poti več ovir in manjša možnost okužbe.

Odsesovanje izdihanega zraka iz prostorov je stroškovno cenena opcija, kajti uporabljajo se velikoserijski izdelki, cevi. Učinek tega pa je ogromen. Če gremo na finančno plat: dan bivanja na intenzivni negi stane od 1200 eur navzgor, materialni stroški ureditve odzračevanja enega prostora, ene sobe, pa stane okrog 80 eur. To, da se prepreči zlom gospodarstva, kulture, življenja, pa pomeni 6-10% BDP-ja.

Stroka, ki se z vprašanji zračnih tokov ukvarja v praksi, lahko takoj pove, da poroke v odrtih prostorih, ali kulturne prireditve ob ustreznem odzračevanju ne predstavljajo možnosti okužb. Niti v primeru, da je med obolelimi okužena oseba. Pri porokah je kritičen moment, ko se vsi zbašejo v en prostor, na kosilo ali k večerji.

Znanja o obnašanju zračnih tokov v različnih situacijah je mnogo več, kot je prostora in časa za tale zapis. Sta dve poti. Ali, da v Sloveniji na osnovi dejstev vsaj preskusimo v praksi nekaj rešitev na različnih lokacijah, ali pa, da počakamo na to, da nam to povedo in ponudijo tujci.

Rezultati testiranja so jasni že po dveh tednih. Kako hitro pa se bomo odločili za to, pa vpliva tudi na število preživelih.”

2 responses

  1. Mogoče se bo kolesje zavrtelo in bo res prišlo do kakšne kazenske prijave in to predvsem zaradi tega, ker vlada ni povečala postelj in nekako okrepila kadra v zdravstvu. Tudi za mene je to opustitev dolžnega ravnanja pri skrbi za zdravje ljudi, kar je kaznivo dejanje.

    Ker smo Slovenija, bo Koritnik še dalje ostal koritnik (javno finančni parazit, skupnoskledar, kolhoznik, … – desna stran čivkališča je kar inovativna), ne glede na koalicijo.

    In zmagovalci nosimo maske v zaprtem prostoru, čeprav moram opisati letošnje cepljenje proti gripi (boljše slaba vojska kot nobena – navzkrižna imunost), ko sem se prvič cepil proti njej. Prideva z ženo 10 min pred naročeno uro in ljudje lepo stojijo pred vrati, maske (ki jih ima tako rada naša državna sekretarka), razdalja, nekaj kar je podobno vrsti, skoraj Švedi. Ko so se odprla vrata, smo se spremenili v Balkan, ni več vrste, razdalje, bolj ko ona reva govori uro, bolj jo eni ignorirajo. Drugače pa – 10 min sva končala, oziroma vse skupaj je trajalo 20 min. Kapo dol javnemu zdravstvu in vsem, ki delajo v teh razmerah.

  2. Nemčija je urgentno namenila 500 milj. € za izboljšanje stanja prezračevalnih sistemov v nemških bolnišnicah. Sem prebral včeraj, kmalu za tem, ko sem v Dnevniku zasledil poizkus št.2 gospoda Mitje Vilarja.

%d bloggers like this: