Zresnite se, prioriteta je zdravje ljudi!

V času epidemije, ko se vsa država bori s posledicami bolezni covid-19, je absolutno nespodobno, da se vlada ukvarja s tektonskim spreminjanjem države, namesto da bi vse svoje napore usmerjala v reševanje sedanje kritične situacije. Situacija pa je kritična zato, ker vlada v sedmih mesecih ni naredila praktično nič, da bi se pripravila na ta drugi val. Ne samo, da ji je virus povsem ušel izpod nadzora, pač pa ni zagotovila niti ene dodatne postelje za Covid paciente. Ne za navadne hospitalizirane in ne na intenzivni negi. Ker se je ukvarjala s povsem drugo agendo.

Ni res, da vlado s tem stališčem postavljam v položaj tehnične vlade. Je pa res, da je vlada počela vse druge stvari, namesto da bi zadnje mesece izkoristila za to, da bi na primer usposobila dodatno medicinsko osebje in zagotovila nove postelje za obravnavo covid bolnikov po zgledu Nemcev, ki so zagotovili 8,500 novih. Dejstvo je, in to vlada ve že danes, da bomo ob sedanjem številu okuženih in nadaljevanju tega trenda čez teden dni potrebovali čez 1000 postelj za covid bolnike in 170 postelj na intenzivni negi. Vlada torej ni pripravljena niti na ta blagi scenarij, ki ga imamo že danes. Če pa bo rast okužb eskalirala, bomo v naslednjih tednih potrebovali vsaj 400 postelj na intenzivni negi. 

Dobesedno nam grozi Bergamo. Za vlado so bile prioritetne druge teme, kot je zamenjava vodstva RTV Slovenija, medijska zakonodaja, regulatorne agencije, demografski sklad in podobno. Če bi bilo torej res, da je za to vlado prioriteta človek, kot je v nedeljskem nagovoru izjavil Janez Janša, bi to pokazali tudi s svojimi dejanji. Pa niso. Ta vlada je popolnoma odpovedala v boju proti virusu in pri zaščiti zdravja in življenj ljudi. Humanitarno katastrofo izkorišča kot dimno zaveso za uresničevanje svojih političnih interesov. In tega ji ni mogoče oprostiti.

2 responses

  1. Ne vem, če ne bo kritika vladi, da je premalo storila, napačno sprejeta, in se bodo sedaj res ‘potrudili’ z raznimi represivnimi ukrepi, ki so/bodo kršitve temeljnjih človekovih pravic in/ali ustave.

    Za evaluacijo resnosti situacije pa nam manjka en ključen podatek, vsaj sam ga nisem zasledil: kolikšna je dnevna skupna smrtnost v Sloveniji za oktober (smrtnost variira glede na mesec, generalno je največja pozimi) in kako je to primerljivo z recimo zadnjimi desetimi leti.
    Dodatno bi bilo še lepo, če bi se zraven navedel še vzrok smrti.

%d bloggers like this: