Prioritete in operativna sposobnost nemške in slovenske vlade: Primer boja proti pandemiji

Jasmina Držanič

V Nemčiji so v 6 mesecih: pripravili 8.500 dodatnih postelj za bolniščnično oskrbo bolnikov s covid-19. Ker ima Nemčija 83 milijonov prebivalcev, to pomeni, da so predvideli, da bo bolnišnično oskrbo zaradi pandemije  dodatno potreboval še vsak deset tisoči prebivalec.

Če bi imeli v Sloveniji dovolj postelj in osebja (pa ta hipoteza verjetno ni dobra), bi za smiselno enak dodatni učinek kot v Nemčiji, morali predpostaviti, da bo verjetno še vsak dodatni deset tisoči prebivalec potreboval bolnišnično nego zaradi covid-19, kar za Slovenijo pomeni dodatnih 200 »covid« postelj.

To seveda niso samo postelje, to pomeni tudi dodatne zdravnike in negovalno osebje. No, in teh dodatnih postelj ni. Tudi ni osebja, ki bi delalo s temi dodatnimi bolniki. In če ni dodatnih postelj, se jemljejo tam, kjer pač so in posledično ljudje z drugimi zdravstvenimi težavami ne morejo priti do oskrbe, ki jim pripada.

Torej, izvirni greh sedanje vlade je, da ni zagotovila dodanih 200 postelj in ni zagotovila denarja, da bi lahko zaposlili ljudi, ki bi delali z bolniki. Zlasti negovalnega osebja ni, mnogo naših usposobljenih ljudi pa to delo opravlja tudi v Nemčiji.

In ker ni dodatnih 200 postelj in ne vidimo, kako bi ta vlada zaposlila dodatno osebje (imamo pa salamensko veliko ventilatorjev), se odgovornost prestavlja na državljane.

Da se razumemo: državljani smo absolutno odgovorni za to, da s svojim vedenjem ne širimo okužb in imamo maske, razkužila, distanco, prezračevanje. Kdor se tega ne drži, je neodgovoren.

Nismo pa državljani, ki se v veliki večini zelo odgovorno obnašamo, odgovorni za to, da oboleli ne morejo dobiti oskrbe oziroma se ta oskrba dogaja na račun drugih obolelih.

Dobro, marca se to morda še ni vedelo, ampak enkrat maja je pa verjetno že kdo kaj počel z excelom in škilil, kakšne ukrepe delajo v Nemčiji! Verjetno je kdo kaj takega počel, ampak končnega uporabnega efekta ni bilo.

200 postelj in dodatnega zaposlovanja v zdravstvu v šestih mesecih protikoronskih ukrepov ni bilo na zakonodajni mizi. Pa bi moralo biti že junija, da bi 200 postelj in kader spravil v zakonski format, da bi se lahko začelo zaposlovanje, zato da bi septembra vedeli, koliko dodatnih postelj in kadra je že na voljo in kdaj bo naloga v celoti realizirana. To ni ne tak strošek, da bi se zaradi njega sesul proračun.

In še povezava na Odmeve RTV Slovenija, kjer od 17.55 naprej @PolonaFijavz prikaže nemške ukrepe.

En odgovor

  1. Res je verjetno tudi ta vlada odgovorna za sedanji kaos v bolnišnicah, čeprav jih majčkeno sumim, da nekaterim tam ustrezajo te (vedno bolj) izredne razmere.

    Zelo zanimiva, a malo omenjeno v slovenskih medijih, je tudi zadnja ocena ameriškega CDC-ja za IFR (Infection Fatality Rate, https://en.wikipedia.org/wiki/Case_fatality_rate#Infection_fatality_rate):
    https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/planning-scenarios.html
    0-19 years: 0.00003
    20-49 years: 0.0002
    50-69 years: 0.005
    70+ years: 0.054
    Torej za populacijo pod 50 let je tveganje praktično zanemarljivo, v totalu pa primerljivo s tistim za gripo. S tem da je pri COVID-19 prednost, da se ve, kaj so ranljive skupine.

    To omenjam zato, ker slovenski pristojni organi (iz nekega čudnega) razloga širijo paniko za nekaj, kar je zelo verjetno dokaj enostavno obvladljivo. Nazoren primer tega je Švedska, ker drugega vala niti pod razno ni, letna smrtnost pa bo morda 2% večja od povprečja zadnjega desetletja (glej npr. https://www.statista.com/statistics/525353/sweden-number-of-deaths/). Kar skorajda lahko pojasnimo z letnimi fluktuacijami, lani je bila smrtnost tako 2% manjša od tega povprečja.

    Problem Slovenije in večine Evrope ter Amerike pa je, da ni prekuženosti in tako prihaja do posameznih ponovnih izbruhov, ki so zaenkrat še dosti bolj mili kot tisti spomladi.
    Eni sicer prisegajo na odrešilno cepivo, a to je zelo riskantna stava, najprej zato, ker bo verjetno poslano na trg brez zadostnih varnostnih testov in to se bo na (pričakovanih) stotine milijone cepljenih lahko vrnilo kot bumerang, in nadalje zato, ker se ne ve kakšna bo učinkovitost (npr. zakaj še nimamo cepiva za že dolgo znano korona obolenje – prehlad? in npr. zakaj je cepivo proti gripi tako neučinkovito?).

    Omenil bi še veliko napako, ki jo dela vlada oz. v njenem imenu Jelko Kacin in NIJZ. Namreč z dnevnimi tendecioznimi poročanji o novih primerih so vsaj v mojih očeh popolnoma izgubili kredibilnost. Zakaj?
    Najprej, pozitiven RT PCR test ne pomeni bolezni.
    Drugič, ne povedo, koliko ciklov naredijo: več ciklov pomeni, da lahko tako rekoč en sam RNK fragment pokaže pozitiven test.
    Tretjič, ne povedo, kolikšna je specifičnost testa, torej koliko je predvidoma false positive primerov. To lahko pri npr.1% prevalenci in 97% specifičnosti pomeni, da je okoli pol primerov false positive.
    Četrtič, simptomi za COVID-19 se pokrivajo z drugimi sorodnimi boleznimi, kot so razne viroze, močan prehlad, gripa, okužbe iz naslova respiratornega sincicijskega virusa in mora tudi pjlučnic. Zelo dvomim, da preverjajo vse te možne bolezni z vsaj približno podobno vnemo kot za COVID-19 (če zadnja poanta ni bila čisto jasna: prav možno je, da je ob pozitivnem COVID-19 testu in danih simptomih pravi krivec eden od prej naštetih, saj v vsakem trenutku v vsakem od nas sobiva na stotine vrst virusov in bakterij).

    Všeč mi je

    • Hvala Darko,

      nihče ne omenja pregovorne nezanesljivosti PCR testov. Že izumitelj testa Kary Mullis, ki je za to dobil nobelovo nagrado,j e svaril, da se testa zaradi prevelike občutljivosti ne sme uporabljati za diagnostiko in da je test predvsem namenjen genetskemu inžiniringu. Kasneje se je uporabil standard 20 ciklov, ki je kasneje povečan na 30 ciklov. Kaj to pomeni?

      20 ciklov pomeni 20 potenco števila dva, 30 ciklov pa 30 potenco števila dva. Trenutno se uporabljajo testi s 40 cikli, kar pomeni 2 na deseto večjo občutljivost oz. 1024-krat večjo!!!. Rezultat je strahovito povečanje false positive rezultatov, ki lahko dosežejo tudi do 90% vseh!

      To pomeni, da klučni elementi statistične analize niso zanesljivi. Ne število okuženih, ne število mrtvih (died with Covid or from covid). In na osnovi te nezanesljive statistike zapiramo pol sveta. da milijone posredno mrtvih, ki jih bo to povzročilo in stotine milijonov pahnjenih v revščino, niti ne omenjamo.

      Všeč mi je

      • “Rezultat je strahovito povečanje false positive rezultatov, ki lahko dosežejo tudi do 90% vseh!”

        Iz katerega vira črpate te podatke?

        Všeč mi je