Kratka pot od razsvetljenstva nazaj v temo čredne mantalitete

Matjaž Gruden je v Večeru objavil odličen komentar o glavni nevarnosti sedanjega časa, ko se nam ne da več razmišljati, ko sovražimo znanje in podatke ter se raje zatekamo v čredno mentaliteto teorij zarot na družbenih omrežjih, žajfnicam in parolam populističnih voditeljev.

Etično vsegliharstvo in doktrina spoštovanja vseh različnih mnenj brez moralne presoje v očeh javnosti izenačujeta temeljne civilizacijske in demokratične vrednote z njihovimi nasprotji. Kot družba zavračamo odprtost in solidarnost ter svojo prihodnost gradimo na nestrpnosti in sebičnosti do sočloveka.

Kritično razmišljanje kot imunski sistem pred zavajanjem in lažmi je zamenjala čredna mentaliteta. Znanje nam gre na živce, bolj kot racionalnost so nam pri srcu teorije zarote.

Upor proti razumu je pogosto interpretiran kot upor proti elitam.

Umetnost, kot izraz in gonilna sila kreativnosti, iznajdljivosti, inovativnosti, avtorefleksije, komentarja, kritike, odprtosti, drznosti, iskanja, svobode, je postala moteča. Mnogim, ki jih baje močno skrbi, da sta evropska civilizacija in nacionalna kultura ogroženi, je za kulturo škoda denarja, zato umetnike pošiljajo na trg, kjer naj za naklonjenost publike in preživetje tekmujejo z žajfnicami in estradnimi zabavljači.

Razsvetljenski misleci – tako slovenska Wikipedija, da ne boste rekli, da si izmišljujem – so se zavzemali za svobodo izražanja, kritiko religije in progresivno družbo ter poudarjali pomen razuma, znanosti in vrednosti človeškega življenja. Več kot dve stoletji kasneje smo se očitno naveličali svetlobe. Vrednote, na podlagi katerih je bila zgrajena moderna doba človeške civilizacije, nam gredo vse bolj v nos.

Vir: Matjaž Gruden, Večer

En odgovor

  1. Žalostno je, da v 21. stoletju postajajo ideje razsvetljenstva ideal. Torej smo se vrnili v srednji vek. In kdo nas je tja pripeljal? Desničarski populisti in levosredinski puhloglavci z veliko pomočjo novih graščakov, predstavnikov velekapitala.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: