Nova hladna vojna je v polnem teku. Na kateri strani smo mi?

Včerajšnji intervju nove ameriške ambasadorke v Sloveniji Lynde Blanchard v Odmevih na RTV Slovenija je pokazal v vsej jasnosti, v kako polnem teku je nova globalna hladna vojna. Vrnili smo se na začetek 1950-ih let. Zamenjal se je le glavni zunanji sovražnik – Sovjetsko zvezo je zamenjala Kitajska. Ali bolje, sovjetsko komunistično partijo je med “negativci” zamenjala kitajska komunistična partija. Terminologija pa je praktično enaka:

“Če bi odprli vrata Huaweiju ali podjetju ZTE… Njihovo politiko nadzoruje kitajska komunistična partija. Če omogočite dostop kitajski komunistični pariji, lahko ogrozite varnost, varnost pa je za Evropsko unijo, tudi za Slovenijo, na prvem mestu.”

Screenshot 2020-09-16 at 13.17.34

Nova hladna vojna s seboj prinaša porast protekcionizma. Situacija spominja na začetek 1950-ih let, ko sta bila glavna nevarnost naraščanje moči tedanje Sovjetske zveze in širitev socializma. Da bi preprečil njuno napredovanje, je ameriški predsednik John F. Kennedy takrat v okviru GATT lansiral novo rundo pogajanj o liberalizaciji trgovine med razvitimi državami, spodbudil evropske integracijske procese in dosegel prepoved izvoza visoke tehnologije v države pod sovjetskim vplivom.

Danes ni nevarnosti (geografske) širitve komunizma, pač pa preprosto v izjemno povečani ekonomski moči Kitajske, ki je postala svetovna tovarna za večino potrošniških izdelkov, hkrati pa tudi v njeni tehnološki premoči v nekaterih panogah (5G tehnologija zgolj vrh ledene gore). Kitajska je ogrozila ekonomski primat ZDA in EU.

Protekcionistični ukrepi so danes drugačni, mehanizem ni več v večjem sodelovanju med razvitimi državami in prepovedi izvoza tehnologije, pač pa v “strateški neodvisnosti” vsakega posebej. Torej v postavljanju barikad v medsebojni trgovini med vsemi in v prepovedi uvoza (kitajske) tehnologije. Zadeve so šle tako daleč, da nekatera velika ameriška podjetja od svojih strank zahtevajo zagotovilo, da ne uporabljajo proizvodov (opreme, telefonov, računalnikov, ur…) kitajskih blagovnih znamk.

Evropski pristop je nekoliko bolj fin od ameriškega (s carinskimi vojnami in odkritim izrivanjem nekaterih kitajskih tehnoloških podjetij ter prepovedjo uporabe kitajskih proizvodov ali sodelovanja s kitajskimi podjetji). EU to počne (zaenkrat) na bolj fin in na videz nevtralen način z različnimi »smernicami o udeležbi ponudnikov in blaga tretje države na trgu javnih naročil EU« in »smernicami o pregledu neposrednih tujih naložb«, sklicujoč se na razloge »varnosti ali javnega reda«.

Ta hladna vojna je dokaj resna zadeva, tudi iz vidika možnih vojaških konfliktov. Vprašanje za slovensko politiko pa je, ali bo uspela (kot nekdanji voditelj bivše skupne države, katerega imena ni oportuno omenjati) slovenske interese optimalno krmariti med temi globalnimi političnimi silnicami. Preprosteje povedano, bo slovenska politika (a) podpisovala zavezujoče sporazume z ZDA, (b) sledila prevladujočim usmeritvam znotraj EU (ki jih narekujeta predvsem Nemčija in Francija) ali (c) sledila optimalni poti maksimizacije slovenskih nacionalnih interesov in dolgoročnih koristi za gospodarstvo in prebivalstvo.

One response

  1. Iz ameriške pozicije je zaznati nek obup. Ne vem kaj jih bolj skrbi, petabajti tujih podatkov, ki bi šli v druge roke kot v njihove, ali ekonomsko in tehnološko zaostajanje na določenih področjih. Jaz mislim, da bolj slednje. Na določenih tehnoloških področjih niso več tako dominantni, zato uporabljajo politična sredstva, da bi ta zaostanek ublažili. Popoln obrat glede na še včerajšno pravljico o svobodni trgovini.

%d bloggers like this: