What’s Wrong with Economics?

Tole knjigo “What’s Wrong with Economics?” je Robert Skidelsky napisal za svojo, pa tudi mojo dušo. Uživam v vsakem odstavku. Kritika mainstream učbeniške ekonomije, ki je realni, kompleksni svet človeških interakcij želela skrčiti na nekaj matematičnih enačb in nekaj preprostih konceptov, ki pašejo v grafe z dvema krivuljama. In kritika ozkogledih ekonomistov, ki se pretvarjajo, da so v svetu fizike. Ja, ekonomisti bi morali biti široko razgledani in v eni osebi bi se morale združiti lastnosti filozofa, državnika, zgodovinarja in matematika (v tem vrstnem redu). Kratek teaser:

This insightful book looks at how mainstream economics’ quest for scientific certainty has led to a narrowing of vision and a convergence on an orthodoxy that is unhealthy for the field, not to mention the societies which base policy decisions on the advice of flawed economic models. Noted economic thinker Robert Skidelsky explains the circumstances that have brought about this constriction and proposes an approach to economics which includes philosophy, history, sociology, and politics.

Skidelsky’s clearly written and compelling critique takes aim at the way that economics is taught in today’s universities, where a focus on modelling leaves students ill-equipped to grapple with what is important and true about human life. He argues for a return to the ideal set out by John Maynard Keynes that the economist must be a “mathematician, historian, statesman, [and] philosopher” in equal measure.

3 responses

 1. Če zelo v grobem pogledam zadnjih 300 let: v 18. stoletju je vrhunec dosegel absolutizem. Potem sta se zgodili ameriška in francoska revolucija in stvari niso bile nikoli več iste.

  A konservativne sile niso bile poražene, preoblikovale so se. V 19. stoletju nacionalizem postane resna zgodovinska sila, prav tako imperializem. Vse skupaj doseže vrh v dveh svetovnih vojnah in totalitarizmih.

  V 20. stoletju začne nastajati povsem nova oblika avtoritete. Ne temelji na dedovanju, niti na nacionalizmu, ali imperializmu. Dviguje se tehnokracija, avtoriteta, ki temelji na znanju. Birokrat, profesor in predsednik uprave bodo slavni in na višavah kot še nikoli.

  Ta vrsta avtoritete pa je dosegla vrh z neoliberalnim kapitalizmom. Po letu 2008 in še bolj po letu 2020 pa videvamo njen zaton. Znanje samo po sebi nas ni rešilo pred družbeno bedo. Danes je odprt boj med tehnokracijo in delavskim razredom. Od tega kako se bo to rešilo, bo odvisen potek 21. stoletja.

 2. Saj počasi se premika (upam, da bo korona kriza malce pospešila spremembe). Tukaj je zanimiv članek v Forbesu o petih ekonomistkah, ki spreminjajo ustaljeno razumevanje ekonomije:

  “Few economists become household names. Last century, it was John Maynard Keynes or Milton Friedman. Today, Thomas Piketty has become the economists’ poster-boy. Yet listen to the buzz, and it is five female economists who deserve our attention. They are revolutionising their field by questioning the meaning of everything from ‘value’ and ‘debt’ to ‘growth’ and ‘GDP.’ Esther Duflo, Stephanie Kelton, Mariana Mazzucato, Carlota Perez and Kate Raworth are united in one thing: their amazement at the way economics has been defined and debated to date.”

  https://www.forbes.com/sites/avivahwittenbergcox/2020/05/31/5-economists-redefining-everything–oh-yes-and-theyre-women/#91d6400714ad

%d bloggers like this: