Z bedastim odlogom plačila prispevkov bo vlada ubila gospodarstvo

Matjaž Rutar

Če ne bomo izkoristil ECB-jevega helikopterskega denarja, je velika verjetnost, da bo BDP upadel za 10-15%. Tudi če se ne zadolžimo, pa po mojem tudi ob najbolj neumnem početju vlade brez tega ne bo šlo, nam naraste zaradi padca BDP delež dolga v BDP ju iz sedanjih 70% na 83% (32,2/(45,75*85%)). In mi bomo skoraj v celoti uničili gospodarstvo. Ne le za eno ali dve leti. In pade večina infrastrukturnih projektov z vsemi multiplikatorji na BDP. Kar poglej si zadnjo krizo in napačen odziv takratne Pahorjeve vlade. Koliko izgubljenih let smo doživeli. Je pa res, da smo potamanili nekaj čarovnic.

Če pa uporabimo ECB-jev helikopterski denar, tudi če se vsa dodatna zadolžitev v višini 7,5 mrd (delno iz dobljenega denarja na trgu, delno iz operacij ECB) odrazi v povečani zadolžitvi, in nam uspe ohraniti BDP matematično nedotaknjen (po trditvah J. Damijana je to zaradi metodologije celo mogoče, sam se v to nisem spuščal), se nam delež dolga v BDP-ju poveča iz 70% na 87% ((32,2+7,5)/45,75).

Ohranimo generator trošenja, ljudje imajo zaposlitve, imajo občutek potrebnosti in koristnosti, infrastrukturni projekti z vsemi svojimi multiplikativnimi učinki na BDP lahko gredo dalje in se še intenzivirajo.

In nenazadnje – vse države bodo to počele, od kod pa mislite da bo Avstrija dobila 38 mrd evrov?! Vsem se bo dvignil delež dolga v BDP, še vedno pa bomo ostali na istem mestu znotraj držav glede na delež dolga v BDP.

Ne ponovimo napake, da bomo zopet administrirali in iskali čarovnice kot leta 2009. Vsaj to pot verjemite, da je to v popolnosti zunanji šok in da prav nihče pri nas ni kriv, da bi ga bilo treba penalizirati ali zažigati na grmadi. Šok je/bo tako velik, da če bodo naši znalci v vladi razmišljali več kot mesec dni, do naslednjega izplačila plač, bo večina že nepovratno izgubljena. Ljudje ne bodo imeli plač in to vsaj 150.000 ljudi. Vsaj, kar se tiče ljudi in malega gospodarstva, sploh tistih, ki so jim pred 1 tednom prihodki čez noč upadli na 0. Na 0!!!! Ne za 10%, ne za 30% ali 50%. Na 0 evrov!!!!!

Odlog plačila prispevkov tu ne pomaga. Pa moratorij na obresti in obroke glavnice tudi ne. Razen, če bomo zopet onanirali na izživljanju nad nekaj pripravnimi krivci in sadomazohistično uživali v naslednjem izgubljenem desetletju.

In ne le to, da je treba pohiteti in mahati s polno vrečo, postopki morajo biti ENOSTAVNI, saj malo gospodarstvo (vključno s s.p-ji.) nima strokovnjakov, ki bodo izpolnjevali idiotske formularje še leto dni po odobritvi pomoči, ker: (1) nimajo znanj, (2) nimajo resursov (običajno le 1 ali nekaj zaposlenih) in (3) nimajo časa.

Na nas je, da se pravilno odločimo. Pardon, na vladi je, in upam, da bodo poslušali glas razuma.

%d bloggers like this: