American Factory in prihodnost Gorenja: Za brutalni kitajski kapitalizem potrebuješ ponižno kitajsko delovno silo ali pa robote

Če dokumentarec American Factory pogledate do konca, pridete do krutega spoznanja, ko kitajski lastniki neubogljive zahodne delavce nadomestijo z avtomatiziranimi linijami. To preprosto pomeni, da za takšen brutalni kitajski kapitalizem zgodnjekapitalističnega tipa (takšnega iz prve polovice 19. stoletja) potrebuješ ponižno kitajsko delovno silo ali pa robote. Takšnega brutalnega kitajskega kapitalizma ne moreš izvajati v demokraciji. Ljudje v demokraciji se uprejo (spomnite se krvavih delavskih uporov v Angliji in ZDA v obdobju 1820-1870) in nato postopnega uveljavljanja delavskih pravic ter evolucije v smeri socialne države.

(Nasploh pa to odpira staro resnico, da za kapitalizem ne potrebuješ demokracije (svobode). Dovolj je ozek krog lastnikov kapitala in množica brezpravne delovne sile. Kapitalizem in demokracija sta si v nasprotju. Združljiva sta le pod določenimi specifičnimi pogoji, ko država poseže v pravice lastnikov kapitala in z regulacijo zaščiti delavce)

Ergo, izvoz kitajskega političnega kapitalizma na Zahod je mogoč, vendar ga bodo kitajski lastniki izvajali z roboti. Tudi v Gorenju. Vprašanje je le, koliko delovnih mest bo v tem procesu propadlo preden pridejo kitajski lastniki, ali po tem.

One response

  1. Osnova brutalnega kitajskega kapitalizma ni nič drugega kot obupno revni Kitajci, vsaj tako revni kot so bili do sedemdesetih let 20. stoletja. Ampak mislim, da celo na Kitajskem danes ni več možno, da bi mlado generacijo množično pripravili (prisilili?) do garanja v potilnicah kot se je to začelo pred 40 leti. Zdaj niso več gospodarstvo z zelo visoko rastjo in skrajno nizko ceno delovne sile.

    Kitajski kapital danes išče svojo “Kitajsko” in na Zahodu je zagotovo ne bo našel. Kaj pa vem, morda jo bo v kaki Severni Koreji.

%d bloggers like this: