Danes na Ekonomski fakulteti: Branko Milanović o prihodnosti kapitalizma

Danes (9.1.2020) ob 17. uri na Ekonomski fakulteti gostimo svetovno priznanega ekonomista Branka Milanovića, ki je svoje življenjsko delo posvetil raziskovanju neenakosti v svetu. Milanović bo predstavil novo knjigo “Capitalism, Alone“, v kateri argumentira, da je kapitalizem zaradi svoje učinkovitosti povsod po svetu prevladal kot ekonomski sistem in da imamo danes na voljo samo različne variante kapitalizma.

Po predstavitvi knjige bo sledila okrogla miza na temo prihodnosti kapitalizma in kako ga regulirati, da bi deloval bolje in v korist družbe kot celote.

Okroglo mizo bo povezoval Marcel Štefančič jr.

Za tiste, ki ne morete biti fizično prisotni oziroma je zmanjkalo prostih sedežev: dogodek bomo prenašali v živo in sicer na:

Facebook profil Alumni EF: facebook.com/AlumniEF/

One response

  1. Branko Milanović je v okviru predavanja predlagal dva ukrepa za zmanjšanje neenakosti: davek na dedovanje in brezplačno šolstvo.
    A če pogledamo malo širše, se hitro ponujata še dva morda bolj učinkovita ukrepa: ukinitev davčnih oaz (ki so ‘not a bug, bur a feature’) in radikalen davek za ultra bogate (obdavčil bi se tako dohodek kot bogatsvo).
    Seveda se to lahko sliši nerealistično, a bi bila zanimiva analiza, zakaj. Nekaj je na Overtonovem oknu, ki ga ‘pomagajo’ definirati MSM (Any dictator would admire the uniformity and obedience of the U.S. media – Chomsky).
    Lahko bi rekli, da če je država vodena proti interesu večine ljudi, tako da npr. vlada velika neenakost, potem je skoraj po definiciji zadaj ‘deep state’, v slovenskem prevodu pa so to strici iz ozadja…

%d bloggers like this: