3 responses

 1. Tale prispevek me je zadel ravno, ko sem se lotil pisanja prispevka o globalnem segrevanju, ki sem Ti ga obljubil. Dvignil mi je pritisk pa sem se odločil, da najprej napišem odgovor na Zaplotnikovo prezentacijo. Brez škode ker mislim v obljubljenem prispevku govoriti o drugih stvareh.

  Prezentacija je vrhunska manipulacija. Samo ne vem še ali gre za nenamerno ali zavestno dejanje. Je pa lep primer kako nas “nateguje” IPCC in Evropska komisija.

  V nadaljevanju bom poskusil odgovoriti na nekaj najbolj očitnih nepravilnosti. Ker nisem klimatolog pripenjam, kjer je le mogoče, povezave do predavanj resničnih svetovnih avtoritet (brez zamere Zaplotnik), ki zadevo seveda obvladajo bistveno bolje od mene in od Zaplotnika. Kritičnemu bralcu svetujem, da si jih pazljivo pogleda, tisti pa, ki imajo malo več interesa pa tudi preberejo pripete članke. Če nič drugega bodo ugotovili, da je svet daleč od kakršnega koli “znanstvenega konsenza”. In če je to res, je tudi malce kritičnosti do obstoječe podnebne histerije na mestu.

  Pa pojdimo po vrsti:

  Prosojnica 4: Solarna konstanta 1366 W/m2

  Avtor pozabi povedati, da solarna konstanta v resnici ni konstanta. Intenzivnost sončevega sevenja se menja z intenzivnostjo sončeve magnetne aktivnosti tj. sončevega cikla (22 let) kakor tudi v daljših časovnih periodah (Gleissberg cycle 90-100) in (‘Grand’ Cycle 350-400 let – obdobje od enega do drugega Super Solar Minimuma). Glej link na predavanje dr. Zharkove na koncu komentarja.

  Sploh je glavni problem tega prispevka, kakor tudi vseh ostalih modelov IPCC, da izrazito podvrednotijo vpliv sončevega sevanja, ki je močno primaren (70% in več), da ne upoštevajo vpliva kozmičnega sevanja, posledičnega vpliva na formiranje oblakov in s tem na albedo (odboj sončevega sevanja).

  Hkrati izrazito prevrednotijo vpliv toplogrednih plinov npr. CO2 in podvrednotijo vpliv vodne pare, ki je od daleč najbolj pomemben toplogredni plin ter hkrati poleg kozmičnega sevanja bistveno pomemben za formiranje oblakov, ki so ključni v efektu albeda

  Lep prikaz tega v predavanju izraelskega profesorja Nir Shaviv-a:

  Presentation by Professor Nir Shaviv on 4 April 2018, on the The Cosmic Ray Climate Link, From Geological Timescales to 20th Century Climate Change.

  Prosojnica 5. Padanje intezivnosti sončevega sevanja

  Zaplotnik sicer lepo pokaže padanje sončevega sevanja v zadnjih sončevih ciklih, pozabi pa le to povezati s padcem temperature – ohlajanjem troposfere in stratosfere o katerem govori v prosojnici 21. Naredi isto napako kot IPCC – popolnoma zanemari prevladujočo komponeneto (spreminjanje intenzivnosti sončevega sevanja), podobno kot Al Gore v Uconvenient Truth kjer sicer omeni, da je intezivnost sončevega sevanja, ki pojasni vsaj 70% variance najpomembnejša , v nadaljevanju pa jo popolnoma ignorira.

  Prosojnice 15 do 19 Toplogredni plini

  Zaplotnik pozabi povedati, da vpliv koncentracije CO2 na segrevanje ozračja pada s količino CO2. Toplogredni efekt CO2 ni proporcionalen!!! Gre za inverzno logaritemsko relacijo in ne proporcionalno. Gre za bistveno lastnost CO2 molekule. Glej predavanje (distinguished) Prof.Dr. Willam Happer iz Princeton-a:

  Princeton’s William Happer rebuts myth of carbon pollution

  Prosojnica 21 Ohlajanje troposfere

  Glede na raziskave NASA Langley Research Center se troposfera ohlaja že zadnjih 19 let

  And the outer layers of the atmosphere have already cooled, according to researchers at NASA’s Langley Research Center. (http://spaceweather.com/archive.php? view=1&day=28&month=09&year=2018&fbclid=IwAR2reJ3fcqgouxL5Fp82hf2u_LpcDEEC99vqQisuumYik_MCZC8SAGO18Og)
  (Original journal article: https://www.researchgate.net/publication/324366650_Thermosphere_climate_indexes_Percentile_ranges_and_adjectival_descriptors? fbclid=IwAR3S_u10rOWfPqvAms-Ikf8zKJUECYn1je06Kg_7iXQi9HGiVpI5QNmYQ7o) According to Langley researchers, we are on the verge of seeing “a Space Age record” for a cold thermosphere
  Prosojnice 26 do 28 Nedvoumen dokaz o krivdi človeka

  Da bi bil to dokaz mu marsikaj manjka. V prosojnici 28 si privošči čisto manipulacijo oz. potvarjanje podatkov. Na grafu prikaže črto, ki jo imenuje Highest historical CO2 level. Ta ne velja niti za holocen , kaj šele za starejša obdobja. V resnici so bile zgodovinske vrednost v zemljini atmosferi tipično bistveno višje kot so danes (nekaj nad 400 ppm) in so se tipično gibale od tisoč pa do več tisoč ppm. Zemlja ni imela nikakršnega problema s tem. Glej gornje predavanje prof. Happer-ja oz. predavanje dr. Patrick Moore-a (soustanovitelj Greenpeace-a):

  Prosojnica 29. Nakopičen CO2 bo še dolgo ostal del zemljinega CO2 cikla

  Vpliv človeka na CO2 cikel je povsem minoren. CO2 je posledica in ne vzrok gibanje temperature zemljine atmosfere. Gre za fundamentalno razliko. Ne vem kje je Zaplotnik dobil podatek o 100.000 letih. Kolikor vem ostaja CO2 v ozračju bistveno krajši čas – nekaj desetletij.

  (Edwin X Berry. Human CO2 Emissions Have Little Effect on Atmospheric CO2. International Journal of Atmospheric and Oceanic Sciences. Vol. 3, No. 1, 2019, pp. 13-26. doi: 10.11648/j.ijaos.20190301.13)

  Prosojnica 30 Modeliranje

  Zaplotnik pravilno ugotovi , da je sistem kaotičen. Že to bi moralo biti dovolj. V nadaljevanje pozabi povedati, da ne upošteva Principal component, ki pojasni več kot 70% variance tj. sonce in njegove aktivnosi. S tem pade vse.

  Ker modeli dolgoročno niso zanesljivi in ker tako kompleksnega sistema z vrsto povratnih zank (ki jih modeli ne upoštevajo,) niti v resnici ne razumemo, kaj šele, da bi jih bili sposobni spodobno kvantificirati, je tudi vrednost modeliranja hudo vprašljiva. Če ne drugega bi moralo biti to resno opozorilo za oblikovalce državnih politik.

  S tem padejo tudi vsa priporočila.

  Prosojnica 47 Sklepne misli

  Gre za pot v globalno revščino in čisti fašizem na osnovi zelo dvomljive ocene okoljskih vplivov. Hvala Bogu, da ga ves svet, razen na žalost Evrope ignorira. Če bo res vpliv Super Solar Minimuma- Glej:

  Oscillations of the baseline of solar magnetic field and solar irradiance on a millennial timescale
  V. V. Zharkova1, s. J. Shepherd2, s. I. Zharkov3 & E. Popova4,5
  Scientific reports , June 24, 2019
  https://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3

  oz. za tiste , ki raje gledajo – predavanje prof. Valentine Zharkove:
  https://www.thegwpf.org/professor-valentina-zharkova-the-solar-magnetic-field-and-the-terrestrial-climate/

  resno “prijel” tam okoli sredine tega desetletja se bo zbudila tudi Evropa. Ampak do takrat bo škoda enormna.

 2. Nisem fizik ali klimatolog, razmišljam le s svojo ubogo zdravniško pametjo. Naj povzamem nedvomna dejstva:
  – povprečne temperature ozračja naraščajo;
  – tali se arktični led, talijo se ledeniki;
  – morska gladina narašča;
  – več je ekstremnih vremenskih pojavov, ki prizadenejo širši geografski pas.
  Hkrati je dejstvo, da zadnja desetletja človek izjemno močno obremenjuje okolje. Nikoli prej ni bila človeška aktivnost tako intenzivna in tako globalna. Kdor trdi, da med človekovo aktivnostjo in med izjemno hitrimi spremembami podnebja ni vzročne povezave, bi moral ponuditi drugo znanstveno sprejemljivo in logično razlago. Res je, spremembe podnebja so se dogajale že v davnini, vendar nikoli niso bile tako hitre. Tako mi ostane samo sklep, da gre pi pisanju Marka Goloba bodisi za nerazumno (da ne rečem kaj bolj žaljivega) ugovarjanje, ali pa (bolj verjetno) za prikimavanje tistim, ki sledijo interesom kapitala in bodo naredili vse, da bi vsaj še kakšno desetletje nadaljevali s izčrpavanjem našega planeta.
  Matjaž Zwitter

  • Matjaž, ne na pamet:

   – “povprečne temperature ozračja naraščajo”, Ne bo držalo : zadnjih 19 let padajo kljub naraščajoči koncentraciji CO2 – glej moj gornji komentar in link na NASA Langley Research Center

   – “tali se arktični led” – kakor kakšno leto, na Antarktiki pa že nekaj časa narašča

   – ” morska gladina narašča” – tudi to ne drži, obstajajo znanstveni članki, ki to trditev osporavajo

   – “več je ekstremnih pojavov” – tudi to ne drži. Obširna razlaga v knjigi Lawrence Salomon “The Deniers”

   Znanstvenih podlag, ki zanikajo antropogene vlive na globalno segrevanje je kolikor hočeš,…samo malo se je treba potrudi, ker jih v običajnih medijih ne boš našel. Svetla izjema je današnji (12.1.2020) odprti članek v Dnevniku prof. Bohanca (če sem že jaz kapitalist, je on samo univerzitetni profesor):

   https://www.dnevnik.si/1042919182/mnenja/odprta-stran/kako-izvesti-argumentirano-razpravo-o-antropogenih-vzrokih-klimatskih-sprememb

   – Sprememebe podnebja so se dogajale v davnini , vendar nikoli niso bile tako hitre” – ne drži. V resnici so bile bistveno večje. Glej :Maunder minimum

   Tisto o sledenju interesom kapitala je navadna defamacija v trenutku ko zmanjka argumentov. Glede tega kaj je potrebno narediti pa najj končam z rekom prof. Patrick Frank-a:

   “Have the courage to do nothing”

%d bloggers like this: