Stroški gradnje avtocest v Sloveniji (ponovno)

Glede tega je kar nekaj literature v zbornikih, pa tudi knjiga “Gradnja slovenskih avtocest“, kjer je dokumentirana gradnja in stroški ter narejene primerjave s tujino. Morda je za začetek najbolje pogledati spodnjo pregledno predstavitev že pokojnega inženirja Saše Skulja, ter ti dve gradivi (Skulj (2008) Stroški gradnje avtocest in Pavšek & Košič (2006) Družbeno ekonomska upravičenost gradnje avtocest v RS ter gibanje cen in primerjava s podobnimi projekti v tujini).

Navedene številke – tako v tej prezentaciji kot drugih virih, ki sem jih pogledal – sicer kažejo, da je bila gradnja na kilometer AC oziroma na kilometer izgrajenih objektov v primerjavi s Hrvaško, Avstrijo, Italijo ali Nemčijo pri nas cenejša oziroma najmanj primerljiva.

Strosek graditve AC v Sloveniji

One response

 1. Hvala Damjan! In seveda g.Škulj-u ravno tako!

  Ob vsesplošnem pljuvanju po vsemu kar se naredi doma, ja ta analiza naravnost dragocena.

  Se bo bo kdo vprašal zakaj je bilo potrebno razsuti slovenski gradbeni sektor po krizi 2008?

  Se spomnite vsega nabijanja po medijih o neučinkovitosti slovenskega gradbenega sektorja?

  Na desetine diletantskih press-titutk, da o diletantskih politikih, ki so izrabili vsakih 5 minut, da so pljuvali po stvareh o katerih pojma nimajo?

  A me prav zanima kaj bi pokazala raziskava o tem kaj si mislijo Slovenci o ceni našega avtocestnega programa? Kakšna bi bila percepcija vs. realnosti. Koliko jih ve, da imamo 4. največ km avtocest na milijon prebivalcev? Bistveno več ko bistveno bogatejša Nemčija !

%d bloggers like this: