Italijani danes revnejši kot pred uvedbo evra

Staro dejstvo v novi obleki: Italijanom evro ni koristil – 20 let po uvedbi evra je razpoložljiv dohodek povprečnega Italijana nižji kot leta 2018. Nič čudnega, če niso navdušeni nad njim.

One response

  1. Preden pomilujemo Italijane, je treba pogledati še njihovo premoženje. Povprečni Italijan ima precej večje premoženje od povprečja EU (ki je v zadnjih 20 letih še naraslo), celo več od povprečnega Nemca. Konkretno znaša premoženje povprečnega Italijana 8,4 kratnik njegovega razpoložljivega dohodka, pri Nemcih 6 kratnik (vir. Istat in Banca di Italia, podatki iz oktobra letos). Tudi famozni dolg države, rekordnih 140% BDP, je približno tako velik, kot vsa domača privarčevana sredstva. Samo bančnih depozitov je za en BDP. Očitno so se Italijani spet po svoje znašli in “nadmudrili” Nemce in euro, verjetno preko sive ekonomije, za kar pa, jasno, ni uradnih podatkov. Po moje je primer Italije podoben Japonski, za katero so dolgo časa ugledni ekonomisti ugotavljali, kako propada, predvsem zaradi velikega javnega dolga in nizke rasti BDP, dokler ni postalo jasno, da kar dobro krmarijo v pogojih starajoče družbe.
    Mogoče bi lahko primera Italije in Japonske označili kot uspešen model “odrasti” (degrowth) v pogojih starajoče družbe in se kaj od njih naučili, saj podoben scenarij “grozi” tudi nam, namesto da jih šablonsko pomilujemo in kritiziramo ter zvračamo vso krivdo na euro.

%d bloggers like this: