Zadolževalna zavora: Najbolj neumni ekonomski ukrep v zadnjega pol stoletja

Wolfgang Munchau v Financial Timesu zelo plastično opiše odločitev nemške vlade, da v ustavo zapiše t.i. zadolževalno zavoro (nemško različico fiskalnega pravila). Pravi, da tako neumnega ukrepa v kakšni večji razviti (G7) državi v času njegovega življenja še ni videl:

Germany’s constitutional balanced budget rule is another example. I would classify it as the single most stupid economic policy decision taken by a G7 country in my lifetime. It artificially constrains the ability of fiscal policy to stabilise the economy at a time when monetary policy has hit the limits. 

Vir: Wolfgang Munchau, Financial Times

Če bi Nemčija s tem neumnim ukrepom prizadela samo sebe, bi bil že dovolj velik problem, saj je največje evropsko gospodarstvo in ključni trg za večino članic EU. In če Nemčija zavira svojo rast, s tem zavira rast tudi vseh drugih, od nje posredno, trgovinsko odvisnih držav. Toda Nemčija je šla še korak naprej in od vseh ostalih držav zahtevala uvedbo podobno omejujočih in podobno neumnih fiskalnih pravil. S tem je celotno evro območje naredila impotentno in nesposobno, da uravava poslovne cikle. To je, kot da imate nogo v mavcu (monetarna politika) in se pred begom na varno pred orkanom ustrelite še v drugo nogo.

Vendar to ni edina neumna solistična akcija Nemčije. Munchau svojo kolumno posveča nemški enostranski odločitvi, da dovoli Huaweiju, da sodeluje v razpisu za frekvence 5G. Ta odločitev namreč pomeni, da bodo podobno, ne glede na varnostne in strateške pomisleke, morale storiti tudi ostale članice. Vse to pa seveda kaže, da ima EU velik problem “kolektivne akcije”, saj se ključne odločitve sprejemajo v eni, dominantni članici, nato pa imajo dolgoročne posledice na vse ostale, ki jih hočeš – nočeš nato morajo implementirati ali so z njimi posredno prizadete. Spomnite se še na problem nemškega božjastno dragega subvencioniranja prehajanja na obnovljive vire energije, enostranske odločitve o zaprtju jedrskih elektrarn in posledičnega povečanega kurjenja premoga itd.

One response

  1. vsec so mi clanki (sirina) na tem blogu..
    imam vprasanje oz predlog teme.. glede na to, da vsi omenjajo global economy slowdown/updanje rasti, se mi zdi, da se je nekaj podobnega zgodilo z japonsko? ker sem premlad, da bi to poznal me zanima, ce se da nekako predvideti posledice na globalni ravni, ce se bo to zgodilo. kaj bi to pomenilo za slovenijo/obicajne ljudi&njihove depozite/delniski trg/itd.. hvala!

%d bloggers like this: