Kako se nepoštenjaki vedno zavohajo in sparijo med seboj: Primer Navarro

Res je že kar indikativno, da se lopovi in nepoštenjaki vseh vrst med seboj vedno zavohajo in sparijo. Zadnji lep primer je Peter Navarro, glavni svetovalec predsednika Trumpa za trgovinska vprašanja, znan tudi po tem, da je dejal, da je njegova vloga kot predsednikovega svetovalca pripraviti takšno analitsko podlago za Trumpovo intuicijo, ki bo slednjo podprla, saj je Trumpova intuicija vedno pravilna. No, Navarro v akademskem svetu ni na najboljšem glasu, čeprav ima doktorat s Harvarda in je poučeval na University of California v Irvinu. Znan je po obskurnih pogledih na trgovino in po velikem nasprotovanju vsem ameriškim prostotrgovinskim sporazumom. Še posebej pa je gorak Kitajski, ki jo je v knjigi “Death by China” obtožil ekonomske agresije proti ZDA in jo označil kot največjo nevarnost za svetovni mir in blaginjo po nacistični Nemčiji. Navarro je “analitski brilijantni um” v ozadju Trumpove trgovinske vojne s Kitajsko, enostranskih carin na jeklo in aluminij, odpovedi pacifiškega trgovinskega sporazuma, ponovnega odprtja NAFTA sporazuma itd.

Navarro je s svojimi stališči ostal osamljen med ekonomisti. Razen pro-republikanskega jastreba Glenna Hubbarda, katerega nečedne poslovno-svetovalne prakse je med drugim razkril film “Inside job”, ni našel nobenega drugega vsaj približno znanega ekonomista, ki bi podprl njegove ideje. No, kot poroča Chronicle, je Navarro menda presenetil tudi Hubbarda s tem, ko se je razkrilo bizarno dejstvo, da se je v svojih knjigah in tudi njuni skupni knjigi pogosto s citati skliceval na Rona Vara, ki pa je zgolj imaginarna, domišljijska oseba iz Navarrove glave. Ron Vara je namreč zgolj anagram priimka velikega misleca Navarre.

In kaj je naredil Hubbard ob tem razkritju? Hja, skomignil je z rameni.

Mar ni indikativno, kako se ti nepoštenjaki – od Trumpa, Navarre do Hubbarda – med seboj zavohajo in sparijo v skupnem podvigu? Na žalost so to ljudje, ki s svojimi pogledi in dejanji lahko odločilno vplivajo na stabilnost sveta in to tudi počnejo.

%d bloggers like this: