Zakaj je Španija (Evropa) toliko bolj prijazna do ljudi kot ZDA?

Odličen thread Martina Varsavskyja o razliki, ki jo občutil, ko se je preselil iz ZDA v Španijo. Tudi to je razlog, zakaj se toliko mojih akademskih kolegov vrača nazaj v Evropo.

Zaradi lažjega branja sem thread spremenil v post.

Why are homeless people so rare in Madrid and so common in San Francisco when here GDP per capita is half?

Why is the murder rate 500% higher in California than in Spain?

Why is health care free even for tourists in Spain paid for by Spanish taxpayers as a human right and so incredibly expensive and cumbersome in California? Our son fell in the bathtub and we had a $12k bill for a few stitches at Stanford University emergency room.

Why are universities in Spain free and there is no student debt while in the USA there is more student debt than the GDP of Spain?

Why are there in the USA more people in jail/parole than there are inhabitants in Madrid the third largest city in Europe?

Why is litigation so common in the USA and so rare in Spain?

Why is inequality in the USA twice as high as that of Spain?

Why does Spain who borders Africa and has a much bigger illegal immigration problem than the USA provides amnesties for those who work for three years and USA separates parents from kids and conducts violent raids? Has 11 million hard working people who it refuses to legalize.

Why do people live 4 more years in Spain than US while Spain spends 70% less per person in health care?

Spain is not perfect, housing costs are high, good jobs are tougher to find, half of Catalonians want out, political corruption is unacceptable, universities produce no Nobel prizes.

But here cancer does not mean bankruptcy, pregnancies come with maternity leave, long vacations available to all, gun deaths, opium deaths are almost unheard of and in 09 when unemployment shot up crime surprisingly went down.

Spain has the fastest growing large economy of Europe. It is a welcoming democracy loved by the millions of foreigners who live here.

Looking for an alternative country to live in? Consider Spain.

USA is amazing at solving intricate science and technology problems that no other country has solved but struggles at solving every day life challenges that all other developed nations have solved.

Vir: Martin Varsavsky, (@martinvars) July 16, 2019

One response

  1. Sem znana hispanofilka. Če bi španska politika imela modrost, da bi akceptirala Katalonijo, pa Baskijo in Galicijo – beri; če bi imeli toliko modrosti, da bi naredili nekaj korako v smeri federativnosti – in če ne bi imeli bikoborb, potem bi verjetno toliko časa motivirala meni drage ljudi, da se skupaj preselimo tja. Sicer podobno kot jaz razmišlja velik del Evropejcev, ki potem v tretjem življenjskem obdobju dejansko izvedejo selitev v Španijo:-).
    In verjamem, da na Američana odprtega duha, ko pride v Madrid (čeprav, tam na Gran Víi je kar nekaj brezdomcev), udari kulturni šok. Ljudje imajo neko socialno-solidarnostno noto v sebi, kar je proti favoriziranju individualizma nekaj popolnoma drugačnega. Saj v primerjavi z Američani, imamo tudi mi socialno-solidarnostno noto v sebi, v primerjavi s španskim pristopom (govorim o ena-na-ena kontaktu) smo pa zelo togi.
    Ampak, da ne zapadem v neko slabo antropologiziranje:
    V evropski kulturi je (pustimo sedaj ob strani, kako različni temepramenti to izvajajo) je ideja skupnosti, skupnega dobrega, solidarnosti….nekaj, kar je zelo visoko na vrednostnem seznamu. In morda ta vrednota ravno ne pomaga takrat, ko bi bili v tekmi v učinkovitosti produkcije na prvem mestu. Pač pa je izredno učinkovita pri tem, ko se vpostavlja sistem urejanja vsakodnevnega življenja vseh ljudi.
    To, da so Američani to sedaj opazili, gre v veliki meri zasluga kontrastu med Sandersom in Trumpom. Do Sandersa se jim je očitno zdelo, da je njihov mix tehnološke učinkovitosti in stanje blagostanja ustrezen, kljub ekscesom v obliki revščine, slabe socialne mobilnosti in kriminala. S Sandersom so se začeli pod ta mix postavljati vprašaj. S prihodom Trumpa je pa jasno, da se iz vprašaja postavi klicaj. Vsekakor bo obdobje Trumpa prepoznanno tudi po začetku večjega socialnega osveščevanja Američanov, da bodo vsaj začeli zahtevati socialno demokracijo in začeli voliti tiste, ki imajo take teme v programih.

%d bloggers like this: