Italija uvaja paralelno plačilno sredstvo, kar ji omogoča exit iz evra (čeprav skozi stranska vrata)

Italija uvaja paralelno plačilno sredstvo, kar de facto uvaja možnost izhoda iz evra. Wolfgang Munchau v Financial Timesu:

A curious thing happened in the Italian parliament last week. The chamber of deputies voted unanimously in favour of a motion to introduce a parallel currency in Italy — the so-called mini-BOTs. It was a non-binding motion. I suspect that many of the MPs in the lower house probably did not know what they were voting for when they called on the Italian coalition government to consider the creation of “government bonds in small denominations”.

Mini-BOTs would look like real money. Their denominations would be the same as euro notes. Depending on how they are designed, Italians could even pay their taxes with them. For this reason they would stand a good chance of becoming an accepted means of payment. Mario Draghi, the European Central Bank president, gave his view last week: “Mini-BOTs are either money and then they are illegal, or they are debt and then the stock of debt goes up. I don’t think there is a third possibility.”

I am not sure I agree with Mr Draghi on this point. The mini-BOTs could be both at the same time — debt with money-like characteristics.

 

One response

 1. Je euro zakonit, ali gre le za orožje Draghija s katerim disciplinira voljnost ovac, ki so jih jedrne države EU priključile k svojem u gospodstvu, kot brezplačen vir mleka, sira, mesa in volne?

  Draghi nastopa z eurom, kot poveljnik okupacijske vojske, ki vzame, kar se mu zahoče. Vse zametke upora drastično zatre z orožjem monetarne politike – €€€. Tako je razumeti tudi njegove izjave ob odločitvi Italije za BOT-e.

  Italija z uvedbo BOT-ov pridobiva orožje v boju proti Draghijevemu €. Majhno sicer, ampak vendarle. Njihove pogajalske pozicije proti EU se bodo podeseterile in imele močan vpliv na vse države EU. Še posebno za našo državo, ki še vedno »ugotavlja in razmišlja« kaj se ji je zgodilo pred šestimi leti.

  Zdaj vemo, a ukrepamo popolnoma napačno. Parlamentarci vneto »preiskujejo«, vlada jim dostavlja predlog sprejema nekega pravilnika s katerim bi po šestih letih dovolili oškodovancem v bančnih izbrisih, da se smejo oglasiti na sodiščih. Kompleten aparat države se ukvarja samo s tem, kako zakon izbrisancem napisati tako, da bi se lahko pritožili in tožbe ne bi dobili.

  A vendarle je v javnosti že znana kazensko ovadbo NPU proti vodilnim BS, ki je izdelana izjemno strokovno in verodostojno. Vsi v državi danes vedo! Državni aparat pa producira nove napetosti , ko se bo pol državljanov naslednjih 10 let podilo po sodiščih in ne bo pravzaprav že nihče več vedel za kaj se sploh tožarimo. To bo vir razkola in napetosti med Slovenci za naslednjih 70 let.

  Pa naj že ta nesrečna država enkrat začne odpravljati svoje nesmisle, ki jih neprestano producira. Pomagalo bi že, če bi premier dal nagnati (ne prestaviti v sosednjo pisarno!) iz državne sinekure tiste najbolj zloglasne uradnike, ki so s svojim delovanjem pred šestimi leti vso godljo in oškodovanje državi povzročili.

  Italija ukrepa. Bravo Italija!

%d bloggers like this: