One response

 1. Ne bi komentiral vsega. Še posebno ne vidno živčnega nastopa dr. Jazbeca, ki je imel sicer vedno pompozno zrežirane javne nastope.

  Novinarka, ki ga je spraševala ni vedela, kako bi odgovarjala na njegova vprašanja, ki ji jih je serviral namesto odgovorov na njena vprašanja. Njun razgovor je bil na čase podoben kramljanju pilota-veterana, ki je zagrešil katastrofalno letalsko nesrečo in se po šestih letih z njim v zabavni oddaji Zvezde plešejo pogovarja voditeljica oddaje:

  « A tistega »knofa » pa niste pritisnili, ko ste ugotovili, da letalo strmoglavlja ?«

  No, če se spomnite je bilo guvernerjevih nastopanj proti koncu njegovega mandata vse manj. Morda mu je prišla na uho vest, da se okrog RTV sprehaja ddr. Kotnik. Od takrat naprej se je v Odmevih na RTV pojavljal samo še odvetnik iz Odvetniške družbe Čeferin. Ko sem se nekoč pogovarjal o tem z novinarjem RTV mi je odgovoril na vprašanje, zakaj več ne vabijo predstavnikov BS v Odmeve tole:

  » Koga v Sloveniji pa zanima, kaj si nek Čeferinov odvetnik misli in tolmači o tekočem delu v BS ? Nihče. Zato jih ne vabimo več.«

  Kakorkoli, dr. Jazbec v oddaji pravi, da se Gorenjska banka na izrečen ukrep Banke Slovenije ni pritožila in da ni bilo nobenega tožbenega postopka in nobenih sankcij v zvezi z GB.

  V resnici je Banka Slovenije izdala v stres testih leta 2013 Gorenjski banki odločbo o dokapitalizaciji v višini 328 mio €. Na pritožbo Gorenjske banke je BS višino svojega ukrepa kar nekajkrat razpolavljala.

  V Odredbi o odpravi kršitev št. BPH-24.50-026/13-017 z dne 26. 2. 2015 je BS tako zahteval »le« še 58 mio.€. No, in GB jih je z notranjimi ukrepi zmanjšala za 44,9 mio.€ in se nato še dokapitalizirala za 13 mio.€. 5.4.2016 ji je BS izdala odločbo, da je GB kapitalsko ustrezna. Od zahteve po 328 mio.€ do 13 mio. € v časovnem obdobju malenkost več kot 2 leti. Fantastično!

  Lepo, a proti pričakovanjem bi bilo, da bi novinarka znala odgovoriti dr. Jazbecu na njegovo trditev in vprašanja s proti vprašanjem:

  -mikro banka s 168 mio.€ temeljnega kapitala
  -bilančno vsoto 1,56 miljarde€
  -prejme odločba regulatorja, da se mora dokapitalizirati za 328 mio.€.
  -regulator svojo odločbo večkrat v časovnih obdobjih po nekaj mesecev prepolovi in se po 2 letih zadovolji s 13 mio.€ dokapitalizacije (25x manj od prvotne zahteve BS!).

  Vprašanje dr. Jazbecu:« Kako se to izvede v praksi?«

  Če zna dr. Jazbec to pojasniti obstajajo vsi razlogi, da postane prejemnik Nobelove nagrade za ekonomijo.

%d bloggers like this: