Grška kriza je bila palček v primerjavi z italijansko, nevarnost implozije evra je večja kot kadarkoli

V Business Insiderju je dobra analiza problema, ki ga prinaša italijanska permanentna depresija. Problem je nekaj redov velikosti večji od grškega. Italijanski javni dog znaša 2,000 milijard evrov, dve tretjini dolga držijo domače finančne institucije in skladi. Ti si ne morejo privoščiti, da ne bi še naprej kupovali italijanskih državnih obveznic, saj bi priznanje bankrota države v bankrot spravilo tudi banke, pokojninske sklade itd.

Ključen problem, če zanemarimo tradicionalno  italijansko bolezen (nizka produktivnost, tog trg dela in primerjalno slabše izobražena delovna sila), je fiskalno pravilo, ki ga Italioji narekuje članstvo v evru. Italija mora zmanjševati deficite in ne sme z deficiti poganjati javnih investicij. Toda bolj kot varčuje, v globljo depresijo pada in bolj se ji povečuje javni dolg glede na BDP. In ta dolg se po finančni krizi 2009 hitro povečuje, po letu 2016 pa je dobil dramatičen pospešek (glejte spodnji dve sliki). Za Italijo bi bila rešitev v devalvaciji valute in posledičnem povečanju konkurenčnosti. Toda, ker ima evro, te možnosti nima. Niti ne more ven iz evra. Ker ta možnost sploh ni predvidena v pogodbi o ustanovitvi EU. Če pa bi šla ven na lastno pest, bi zapadla v veliko finančno krizo zaradi pritiska finančnih trgov in ker bi morala poplačati še skoraj 500 milijard evrov (tretjina italijanskega BDP), ki jih dolguje v okviru evropskega klirinškega sistema TARGET2.

Drugače povedano, Italija v evru ne more živeti, izstopiti pa ne more. Kar je recept za nekontrolirano notranjo politično dinamiko in za nekontrolirano implozijo celotnega evrosistema. Evrosistem si lahko privošči grški bankrot, italijanskega pa brez razpada ne more.

Nekaj ključnih poudarkov iz Business Insiderja:

  • Italy has entered a “perma-recession” and there is no obvious way out, analysts told Business Insider.
  • European Union rules prevent the kind of government deficit spending that might grow the economy.
  • At the same time, Italy’s debt-to-GDP load has reached heights not seen since World War II.
  • There is now a growing risk of a systemic financial crisis, these analysts told Business Insider.
  • The scale of such a collapse would be magnitudes greater than the Greek debt crisis of 2015, and thus harder to contain.
  • The problem illustrates the contradictory rules of the EU and the European Central Bank, which prevent countries from investing in growth and make it impossible to leave the eurozone without triggering the crisis they’re seeking to avoid.

In dve ključni zastrašujoči sliki.

Italijanski javni dolg (kot % BDP)

Italy debt

Povečanje javnega dolga Italije po letu 2016 (mio eur)

ECB

 

%d bloggers like this: