Zakaj južna Evropa flirta s Kitajsko

Super komentar Matthewa Kleina, ki pokaže, da je del odgovora, zakaj južna Evropa danes flirta s Kitajsko, v tem, da so kriza in nato bedasta fiskalna pravila v evro območju v najšibkejših perifernih članicah (GIPSI) zmanjšala investicije v infrastrukturo med 2009 in 2012 za 30% do 50%. Toda drama zaradi tega ni samo v drastičnem poslabšanju infrastrukture zaradi izostalih obnavljanj in novogradenj, pač pa tudi v propadu gradbenih podjetij, izgubljenih delovnih mestih in predvsem v izgubljenem gospodarskem stimulusu, ki bi lahko v teh državah poganjal gospodarsko rast. Pa ni. Žalibog ima prav gradbena panoga enega največjih multiplikatorjev.

Tudi zato se zdaj južne članice EU obračajo za “odrešenikom” iz Kitajske, ki prinaša obljubo povečanih vlaganj, s tem pa tudi izboljšano infrastrukturo, delovna mesta in rast. Toda to lahko hkrati pomeni precejšen strateški problem za EU. Vendar pa morajo tisti politiki, ki se danes razburjajo zaradi Kitajske, najprej odgovornost poiskati pri sebi. V svoji aktivni podpori bedastim politikam varčevanja v času najhujše krize po 2. svetovni vojni. Ta politika varčevanja bo šla v zgodovino kot največja politična napaka v Evropi po 2. svetovni vojni.

One response

  1. Kolikor vem, sta od južne evrope v evro območju samo Slovenija in Grčija in tudi sicer je kup razlogov zakaj J evropa koketira s Kitajsko, ne pa varčevanje EU. lep pozdrav brane

%d bloggers like this: