Paradoks Brexita: Prisilil bo Britanijo, da s spremembo ekonomskega modela postane bolj evropska

Huh, kdaj bomo pri nas dobili kakšnega tako inteligentnega novinarja, kot je Martin Sandbu v Financial Timesu? (pri čemer ima za šefa podobno brilijantnega komentatorja Martina Wolfa) Njegova analiza posledic Brexita za V. Britanijo je brilijantna. Že začel je z genialnom zapisom, da je bil Brexit, že dolgo preden se je zgodil, “rešitev v iskanju problema“. Sandbu:

Long before it acquired the name of Brexit, the project of making the UK leave the European Union was a solution in search of a problem.

No, Sandbu je lepo izpeljal zgodbo, da za Brexit v bistvu ni kriva EU, pač pa želja po britanskem ekscepcionalizmu. In bolj ko ji je EU z raznimi proračunskimi rabati in drugimi izjemami (Schengen, evro, etc.) to dopuščala, bolj je bila Britanija samosvoja in razvijala svoj ekonomski model kot nekakšen hibrid med evropskim in ameriškim. S precej večjim poudarkom na ameriškem. In v oblikovanju tega (samo)svojega modela ga je zapeljala skrajno v ekstrem ekonomske neenakosti in družbene polarizacije. In to nakopičeno nezadovoljstvo s socialnimi rezultati tega modela je botrovalo večinskemu glasu za Brexit. Za spremembo.

Paradoksalno pa je, da bo po Brexitu Britanija morala reformirati svoj ekonomski model, če ne želi razpasti na manjše enote, in ga narediti bolj socialnega. Torej evropskega. Z bežanjem iz EU bo Britanija dejansko morala drseti v Evropo.

Few of the frustrations that prompted the British public to vote Leave were caused by the EU. And yet both the political economy of Brexit, and its likely economic effects, point towards a profound reform of the growth model that did in fact cause them. While Brexit will result in a UK economy that is less prosperous overall, there is a possibility it will also start to redress some of the imbalances.

To do this, we need a state that is much more comfortable with market‐shaping interventions than has been the case in the UK policy making class for a generation. They are also nigh‐on impossible without accepting a larger state imprint on the economy – simply put, higher levels of taxation and spending. On both dimensions, then, an economic model closer to what is found elsewhere in Europe.

The paradox of Britain’s EU membership is that has enabled the UK to fulfill its plausible destiny as a hybrid between a European and a US socio‐economic model. The paradox of Brexit may well turn out to be that it forces Britain to become more European.

Vir: Martin Sandbu, The Political Quarterly

%d bloggers like this: