Ameriška zgodba o neuspehu: Ko zgornji 1% pobere vse in nič ne ostane za večino spodaj

Razlika v spodnjih dveh krivuljah distribucije dohodkov ni samo v davkih. V prvih 35 letih (1946-1980) so imele ZDA zelo progresivno dohodnino in praktično celotna populacija je bila deležna podvojitve dohodkov. V drugih 35 letih (1980-2014) so republikanski predsedniki tekmovali v zniževanju davčne progresije, demokratski pa so jo le malenkostno popravljali navzgor. To je bilo zlato obdobje za zgornji 1% populacije, katerga dohodki so se povečali tudi za 6-krat. Toda polovici prebivalcev se v 35 letih dohodki niso premaknili z mrtve točke, naslednjim 40% populacije med 50 in 90 centilom) so se dohodki največ povečali za polovico, naslednjim 9% (med 90 in 99 centilom) so se dohodki največ podvojili. Zgornji 1 % je pač odnesel vso smetano. Dobro za elito, katastrofa za družbo.

Niso krivi samo davki, pač pa tudi zaton sindikatov (nihče se ni boril za plače  delavcev), realna zamrznitev minimalne plače, koncentracija panog in monopson delodajalcev na trgu dela, premik od industrije k delovno intenzivnim storitvam, kjer so plače nižje in sindikalna zastopanost nizka, ter globalizacija, ki je odnesla dobro plačana (in sindikalno zaščitena delovna mesta) v industriji ter ustvarila pritisk na plače ostalih.

One response

  1. Najbolj žalostni absurd od vsega je pa to, da v tako groteskno neenaki družbi glavni politični spopadi sploh ne potekajo po liniji med ultra bogatimi in vsemi ostalimi. Ne. Potekajo med ruralnimi in urbanimi političnimi plemeni, politični zemljevidi to povsem dokazujejo.

    Urbano/ruralna politična plemena so proizvod politične, poslovne in medijske elite v zadnjih 30 letih. Tako celotno družbo še naprej nadzorujejo in zraven še mastno služijo, zares spremeni se pa čisto nič. Mimogrede, CNN je lani pospravil 1 mrd. $ dobičkov, rekord v svoji zgodovini. Ti ljudje v Trumpovi dobi kjer so popljuvani vsak dan v resnici točno vedo kaj delajo in kako bogateti, med njimi obstaja “skrita” simbioza. Večina ljudi je pa še naprej na suhem.

%d bloggers like this: