Pred čim trepetajo ameriški milijarderji

Ne, ne pred njihovimi ženami, ki bi jim ob ločitvi pobrale polovico premoženja, pač pa pred “socialističnimi demokratkami“, ki napovedujejo dvig zgornje mejne dohodninske stopnje in progresiven davek na premoženje. V Davosu so se nekateri milijarderji ob teh predlogih histerično smejali, toda to bo očitno davčna debata prihodnjih let.

In here we go. Učinki progresivnega davka na premoženje predvsem zgornjega 1% ameriških davkoplačevalcev, ki drži več kot 40% premoženja, bi bili enormni. Predvsem pa bi postopno znižali drastične razlike v premoženju, ki so se po štirih desetletjih zniževanja spet začele povečevati s Carterjevo davčno reformo v drugi polovici 1970-ih let in nato eksplodirale z Reaganovo davčno reformo v sredini 1980-ih let.

2 responses

  1. ?? ko bom kakega videl tresti se, bom verjel – miliarderji so tako v ZDA kot drugod trdno v sedlu in varni pred “ekscesnimi” davki; debate “kaj če, če in še če” niso/ne bodo spremenile ničesar razen lažnega upanja

  2. Ja, ampak poglej si obdobje po letu 1930 v zgornji sliki. Zmanjšanje koncentracije premoženja je možno. Kot dokumentira Piketty v svojem Kapitalu, je do znižanja koncentracije premoženja po letu 1930 prišlo iz treh razlogov: (1) razvodenitev premoženja v vrednostnih papirjih po borznih zlomih po letu 1929, (2) uničenje premoženja v času 2. svet. vojne, in (3) uvedba davka na premoženje in dedovanje ter visoke progresije pri dohodkih.

<span>%d</span> bloggers like this: