Bela hiša svari: Socializem prihaja!

Svet ekonomskih svetovalcev predsednika Trumpa je včeraj izdal bizarno poročilo z naslovom “Opportunity Costs of Socialism“.

Medtem ko so se v prejšnjih mandatih ekonomski svetovalci predsednika ZDA ukvarjali z bolj epohalnimi temami, je ta garnitura (resnici na ljubo, četrtorazrednih) ekonomskih svetovalcev svoj čas in pozornost posvetila nevarnosti socializma. Pri čemer pa socializem definirajo kot:

single-payer systems, high tax rates (‘from each according to his ability’), and public policies that hand out much of the Nation’s goods and services ‘free’ of charge (‘to each according to his needs’.

Torej za Trumpove konzervativne ekonomiste je evropski model univerzalnega zdravstvenega zavarovanja, višjih davkov in zastonj šolstva, kot ga denimo zagovarjajo Sanders, Warrenova in drugi progresivni demokrati, socializem. No, pri tem pa Trumpovi ekonomski svetovalci takoj zaidejo v tradicicionalno črno-belo manipulacijo. Zgornje postulate socializma pripišejo maoističnemu in venezuelskemu tipu socializma, medtem ko skandinavski (“nordijski”) model, ki ga predlagajo Sanders, Warrenova in drugi progresivni demokrati, opredelijo kot “differ significantly from what economists have in mind when they think of socialism“. Pri tem pa še povedo, da je nordijski model itak inferioren ameriškemu (nordijski življenjski standard naj bi bil za 15% nižji od ameriškega) in izračunajo, da bi ameriške družine v primeru nordijskih politik morale plačati za 2 do 5 tisoč dolarjev več davkov (ob upoštevanju transferjev). Ne povedo pa seveda, da ta “cena” za Skandinavce že zajema stroške zdravstvenega zavarovanja, pokojninskega zavarovanja, stroške vpisnin na univerze itd., kar morajo Američani seveda sami pokriti iz svojih neto plač.

Uživajte v branju te bizarne “analize”. Če je to intelektualni domet Trumpovih svetovalcev, potem je Američane lahko res strah za svojo prihodnost. Je pa res, da je strašenje s socializmom izjemno učinkovito v tradicionalnih republikanskih volilnih bazah: v premožni beli eliti ter v pavperizirani in desperadični rednecks skupnosti. In ta bizarni pamflet Trumpovih ekonomskih svetovalcev je treba jemati kot predvolilni  program republikanske stranke, iz katerega se bodo napajali intelektualni presežki republikanskih kandidatov na lokalnih predvolilnih zborih.

One response

  1. Čudni so ti “stroški” takoimenovanega socializma, če je pa privat zdravstvo najdražje in najslabše glede na ceno, bankroti zaradi bolezni pa izrazito ameriški fenomen. Važno, da so legalni opiati še dokaj poceni in dostopni. Z njihovim rednim jemanjem posameznik očitno razume še precej manj in lahko voli politike, ki delajo v njegovo škodo. Ampak kaj češ, Republikanci so pač obupani in v tem primeru je vse dobro, vse gre lahko skozi, etično-moralni standardi pa nikakršni.

%d bloggers like this: