Upor na ladji Trump

Če bi vas slučajno zanimalo, zakaj Trump danes “nori” in piše besne tvite, je razlog spodaj. Uslužbenec, ki je očitno iz desničarske sfere, v nepodpisanem komentarju v New York Timesu poroča, kako se “odrasla” administracija znotraj Bele hiše trudi minimizirati norosti predsednika Trumpa in paralelno z njim voditi državo v vsaj še približno sprejemljivi smeri (za republikanske apetite, seveda). Zanimiva je predvsem izjava o tem, da so v administraciji razmišljali, kako z uporabo 25. amandmaja sprožiti postopke za odstavitev Trumpa.

Republikancem se meša zaradi Trumpa, saj je preveč zmešan in pokvarjen tudi za njihove standarde. Je pa Trump najboljša stvar za Demokrate, ki končno lahko pometejo z republikansko večino v Senatu in Kongresu. S tem pa efektivno zablokirajo Trumpove politike ali ga celo odstavijo. In predvsem prvega se Republikanci, tudi nepodpisani avtor komentarja, najbolj bojijo.

But we believe our first duty is to this country, and the president continues to act in a manner that is detrimental to the health of our republic.

That is why many Trump appointees have vowed to do what we can to preserve our democratic institutions while thwarting Mr. Trump’s more misguided impulses until he is out of office.

The root of the problem is the president’s amorality. Anyone who works with him knows he is not moored to any discernible first principles that guide his decision making.

Although he was elected as a Republican, the president shows little affinity for ideals long espoused by conservatives: free minds, free markets and free people. At best, he has invoked these ideals in scripted settings. At worst, he has attacked them outright.

The erratic behavior would be more concerning if it weren’t for unsung heroes in and around the White House. Some of his aides have been cast as villains by the media. But in private, they have gone to great lengths to keep bad decisions contained to the West Wing, though they are clearly not always successful.

It may be cold comfort in this chaotic era, but Americans should know that there are adults in the room. We fully recognize what is happening. And we are trying to do what’s right even when Donald Trump won’t.

The result is a two-track presidency.

Given the instability many witnessed, there were early whispers within the cabinet of invoking the 25th Amendment, which would start a complex process for removing the president. But no one wanted to precipitate a constitutional crisis. So we will do what we can to steer the administration in the right direction until — one way or another — it’s over.

The bigger concern is not what Mr. Trump has done to the presidency but rather what we as a nation have allowed him to do to us. We have sunk low with him and allowed our discourse to be stripped of civility.

Vir: New York Times

2 responses

  1. Moja stava je, da gre za podpredsednika Mike Pancea. Izdala ga je arhaična beseda “lodestar” (zvezda vodnica, svetal zgled?), ki jo zelo redki uporabljajo, precej pogosto pa on…

  2. Škoda, ker se mi zdi, da ta šokantna razkritja kot pričakovano ne vplivajo in ne bodo dovolj vplivala na njegove oboževalce. Obstaja nek tip volilca, ki je reaktiven, ki se le odziva sebi ljubemu političnemu nagovoru. Politikov pa ne presoja po njihovem delu. Ker mu je to prezahtevno, sploh pa je kriterij samo en: važno, da sta trenutni voditelj in trenutna vodilna stranka “naša”, nič drugega ni važno. Zdi se jim, da jim kritiki hočejo le slabo in se “našizem” morda še bolj krepi.

%d bloggers like this: