Najneumnejši argument za carine doslej, naravnost iz Trumpovega intelektualnega vrta

Slišal sem že ogromno argumentov za uvedbo in / ali povečanje carin. Vendar tako neumnega še nikoli (#vanpameti, #Wahnsinn):

Gre namreč za cirkularni argument. Vrednost turške lire zadnje tedne in dneve drastično upada. Letos je izgubila že okrog 40% vrednosti glede na ameriški dolar. Razlogi za prosti pad lire so številni, najbolj očitni pa spor in sankcije ZDA zaradi zaprtja duhovnika ter špekulacije finančnih trgov glede sposobnosti turške vlade servisirati javni dolg, čemur so se nato pridružile špekulacije glede stabilnosti bančnega sistema zaradi velikega nepremičninskega balona itd. V glavnem snežna kepa se je začela valiti.

Nato pa pride Trump. Ki zvišuje carine na uvoz turškega aluminija in jekla z argumentom padajoče vrednosti turške lire. Najava višjih carin na turški izvoz v ZDA bo seveda prek pričakovanega upada turškega izvoza signalizirala finančnim trgom še večjo šibkost turške lire, in nadaljnemu upadanju vrednosti turške lire bo seveda po Trumpovi logiki sledilo še dodatno povečanje carin na uvoz iz Turčije. In tako naprej.

Trump v svoji tviteraški najavi napoveduje novo vrsto argumentacije za zviševanje carin. V bistvu pravi, da bo višino carinskih stopenj sproti prilagajal dinamiki tečaja turške lire. Kar seveda implicira spiralno usodno razmerje med obema.

Ta “Trumpov argument za carino” mora nujno iti v učbenike mednarodne trgovine.

%d bloggers like this: