Ko gre globalizacija predaleč: Demokracija in nacionalna avtonomija morata imeti prednost

DAMIJAN blog

Najbrž je nekaj zadovoljstva v tem, če nekatere stvari spoznaš leta ali celo desetletja pred drugimi. Dani Rodrik iz Harvarda in najboljši razvojni ekonomist v razmerah globalizacije ima to zadovoljstvo, da je dve desetleji  pred vsemi ostalimi razumel, da je globalizacija šla predaleč (Has Globalization Gone Too Far?, 1997), da je za uspešen razvoj v razmerah globalizacije slednjo potrebno pazljivo dozirati in da ni univerzalnega recepta za rast, pač pa mora vsaka država imeti svojo lastno strategijo razvoja in sama kontrolirati, koliko globalizacije bo “spustila skozi odprta okna” in hkrati zaustavila mrčes s komarniki.

Danes, ko je prepuščanje držav nekontrolirani globalizaciji udarilo nazaj in to v rokah desničarjev, Rodrik v kolumni v New York Timesu ponavlja svoja stara spoznanja. In pravi, da je treba rešiti globalizacijo ne samo pred populisti, pač pa predvsem pred njenimi najbolj gorečimi navijači, in sicer z manj hiper globalizacije in več nacionalne razvojne…

View original post 860 more words

One response

  1. Tudi sam že več let opozarjam na nekontrolirano globalizacijo. Kar je včasih izgledalo približno tako: ” Ko Amerika kihne, je ves ostali svet prehlajen.” Sam sem svoj pogled poimenoval “kontrolirana globalizacija”. Vsaka država mora imeti svojo strategijo, do kod spusti vajeti globalizacije. V EU smo skoraj popolnoma odvisni od Nemčije, vsaka najmanjša kriza tam ima posledice pri nas. V vsakem primeru bi morala nova vlada sprejeti strategijo na to temo. Kot prvo pa močno omejiti razprodajo družbenega premoženja, prenehati poslušati neumnosti, ki nam jih servirata OECD in Evropska komisija.

%d bloggers like this: