Ohlajanje evrske gospodarske rasti ali povratek k trendu?

Nekateri so se splašili, da se je krepka rast BDP v evro območju, ki se je pravzaprav okrepila šele v drugi polovici 2017, hitro upehala. Gavyn Davies, odličen komentator Financial Timesa, je naredil dober zapis, pri čemer največ pove ta spodnja slika glede kratkoročne ocene / napovedi gibanja tekočega BDP (Fulcrum Nowcast). Slika kaže popešitev evrske rasti po avgustu lani iz povprečno 2.5-odstotne rasti na krepkih 3.5% med novembrom lani in sredino februarja letos (modra črta, sveto modro polje naokrog je interval zaupanja). Zadnja dva meseca pa je evrska rast strmoglavila za kar dve tretjini na raven dolgoročnega povprečja (okrog 1.2 do 1.4%). V Nemčiji se je rast spustila zgolj na 1% na medletni ravni in prižigajo se oranžni alarmi.

Slika 1: Ocena tekoče rasti BDP v evro območju (letna stopnja rasti, v %)

Nowcast euro growth

Vir: Financial Times

Davies govori o misterioznosti padca evrske gospodarske rasti, ki je presenetil vse, tudi analitike ECB, ki so pričakovali krepko rast v 2018 in nato počasno umirjanje.

Napovedovanje je hudičevo težek posel, kjer je lahko biti pameten le za nazaj. Sploh je to nehvaležno, kadar so v igri človeški sentimenti kot pri ekonomskih kazalcih. Moje skromno mnenje je, da je bila od vsega najbolj misteriozna pospešena evrska rast začenši v 2014 in nato dodatna pospešitev v 2016. Kakšnega posebnega razloga za to ni bilo, čeprav je ECB pumpala in še pumpa ogromne količine denarja v finančni sektor. Toda ta denar je ostajal v bankah, ni se prelival v povečano kreditno aktivnost.

Pač, rast se je po dolgi recesiji z dvojnim dnom vrnila in se v letih 2013-2015 ustalila na povprečni letni ravni 1.7%. V letu 2017 je evrska rast po podatkih Eurostat (glejte spodnjo sliko) pospešila za 1 odstotno točko na letni ravni in – za spremembo – celo prehitela rast v EU-28. Zdaj pa se ta pospešena rast (spet brez kakšnega otipljivega razloga) ohlaja nazaj na srednjeročno trendno rast zadnjih let.

Slika 2: Anualizirana rast BDP v evro območju in EU (letna stopnja rasti, v %)

EUzone_quarterly growth 2017

Vir: Eurostat

Opomba: Pri Eurostatovih podatkih gre za podatke z daljšimi intervali (četrtletja) in z večjim zamikom kot pri Nowcastu (podatki za zadnje četrtletje so objavljeni s približno 2-mesečnim zamikom).

Upam si staviti pivo, da se bo evrska rast BDP vsaj za dve četrtletji ustavila blizu trendne ravni (na okrog 1.7%). Seveda pa lahko to pivo tudi hitro izgubim.

 

%d bloggers like this: