Javno pismo luških žerjavistov bivšemu predsedniku vlade Miru Cerarju (2)

Spoštovani odstopljeni predsednik Vlade Republike Slovenije Dr. Miro Cerar,

Verjamemo, da nisi spregledal ponedeljkovih osrednjih nacionalkinih televizijskih poročil, na katerih je bila razkrita še ena izmed afer, povezanih z Luka Koper. Tudi za to si najmanj soodgovoren, ker si kot predsednik Vlada Republike Slovenije omogočil plenjenje državnih družb s strani klientelističnih, pravniških in političnih lobijev, ki si jih sam posredno ali neposredno ustoličil.

Ne boš nas prepričal v naključna srečanja in dogovarjanja med Lidia Glavina, “skrbnico” slovenske zlatnine, za katero s(m)o desetletja garale generacije nonotov, očetov ter otrok, in Boris Popovič v Trstu, kjer sta v prostem času ob srebanju kapučinov globokoumila o upravljanju Luke Koper. Še manj verjamemo, da je nenačrtno in le malo za tem, ko so bile v Luki Koper dobro postavljene plenilske pozicije v nadzornem svetu in upravi, bil ravno partner Lidie Glavina udeležen v sumljivem javnem naročilu koprskega komunalnega podjetja Marjetica Koper, kjer vse niti vleče lokalni kavboj, o čemer so v minulih dneh poročali mediji. Danes skorajda ni več dvoma niti v to, da se je kot rezultat teh in podobnih kravjih kupčij na prvem stolu Luke Koper znašel Dimitrij Zadel.

Ni dolgo tega, ko smo te z javnim pismom opozorili o ugrabitvi Luke Koper s strani odvetniških lobijev, združenih v pravniški hobotnici stranke, ki je v štartu nosila tvoje ime in priimek, in o škodi, ki zaradi tega nastaja. Nisi nam prisluhnil in na sume, ki so se danes uresničili in izkazali kot takratne prerokbe, nisi odgovoril.

Poslušal nas nisi niti, ko smo te opozarjali, da so politični manevri kot je ustanavljanje družbe 2TDK, sklepanje gnilih zavezništev s kompromitiranimi osebami in tujimi državami, protidržavna in izdajalska dejanja, ki vodijo v pogreb projekta izgradnje drugega tira, življenjsko pomembnega za Luko Koper, za južnoprimorsko regijo in celo Slovenijo. Delavci Luke Koper, številni državljani in delavci tudi od drugod, smo bili ob tej priliki ozmerjani z ulico in rajo. Bil si gluh in slep, zato nisi zamešal prvega betona za drugi tir, čeprav je bilo to obljubljeno najkasneje v letu 2017, s čimer je svoj odstop pogojil tvoj infrastrukturni ne-minister. Danes se lahko pohvališ le s preplačano maketo, ki je, kot številni drugi “moralni” posli tvoje nekdanje vlade, končala med kriminalističnimi preiskavami. Nekredibilen si s trditvijo, da verjameš v to, da so jo zagodile “excelove tabele” – mi pač ne. Celo več, če je temu tako, si ne zaslužiš pozicije, ki si jo zasedal. Še manj pa si jo zaslužiš, če veš, da zadeva ne pije vode, a ne ukrepaš. Izgleda, da je tudi morala kot žlahtna patina tvojega predvolilnega programa leta 2014, poniknila nekje v neizmerljivih globočinah skorumpiranosti in klientelizma.

Ali boš tokrat odgovoril na vprašanja o v nebo vpijoči kompromitiranosti Lidie Glavina s koprskim lokalnim veljakom pri načrtu uničevanja Luke Koper, je retorično vprašanje. Sprašujemo se, koga je potrebno nasloviti v tej državi pri tako močnih aferah, ki mejijo na gospodarski kriminal? Ali nimamo pristojnih institucij, organov, ki bi to preprečevali in nadzirali? Kje je pravna država in moralna drža, ki si jo obljubljal pred štirimi leti? Kje so predstavniki v hramu demokracije, ki bi morali v takih trenutkih stopiti v bran ene najpomembnejših državnih delniških družb? Ali boste dovolili, da se z Dimitrijem Zadelom ponovi obdobje Roberta Časarja, ko se je Luka Koper vodila po lokalnih kafičih in strankarskih pisarnah? Naj te spomnimo, da je v nekaj letih na ta način iz Luke Koper izginilo več kot 400 milijonov evrov! A ker je podjetje uspelo ne le izplavati iz umetno ustvarjene krize, temveč podira rekorde iz leta v leto, je kot tako trn v peti privatizacijskim kolaborantom. Ti na vso moč pritiskajo, da se ga oslabi in s tem poceni proda, nekatere večinsko sprejete odločitve (delavski predstavniki so bili proti!) v družbi nazorno kažejo, da je sla po razprodaji pristanišča neizmerna.

In enak je načrt z vsemi podjetji v slovenski logistiki, posledica tega je tudi včerajšnji nepreklicni odstop članice uprave Slovenskega državnega holdinga Nade Drobne Popovič.

Javno pismo Cerarju: https://www.facebook.com/sindikat.zerjavistov/posts/2026728520926957
Pravniška hobotnica: https://www.facebook.com/sindikat.zerjavistov/posts/2005163313083478
Novica o spornem javnem naročilu:
http://www.rtvslo.si/…/biorazgradljive-vrecke-nov-pr…/451436

Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper

%d bloggers like this: