Padel referendum o zakonu o drugem tiru. Živel drugi tir !

Zavrnitev veljavnosti referenduma o zakonu o drugem tiru sama po sebi nič ne pomeni. Za gradnjo drugega tira zakon ni bil potreben in ni potreben. Vlada lahko drugi tir začne graditi tako kot gradi in obnavlja vse ostale avtocestne in železniške odseke, samostojno sproračunskim denarjem ali s sofinanciranjem iz EU sredstev. Za nobenega od teh odsekov ni bilo posebnega zakona, ker to ni potrebno. Ta zakon si je vlada izmislila samo zato, da bi lahko v zgodbo pripeljala Madžarsko in ji podarila del Luke Koper.

Je pa ta zvrnitev nerodna za vlado, ker je razgalila, kako je vlada namerno kršila zakon o referendumih, da bi lahko manipulirala z javnim mnenjem in pri tem nesmotrno trošila javni denar. In ta odločitev prihaja sočasno z vladno blamažo glede naročila makete o drugem tiru, kjer se je prav tako izkazalo, da je vlada manipulirala pri izbiri izvajalcev in da je s poneverjanjem pri točkovanju ponudb izbrala dvakrat dražjega izvajalca.

Ne glede na ta dva boleča poraza, kjer so vlado razkrinkali, da je manipulirala in da je pri belem dnevu nezakonito trošila javni denar za svojo zgrešeno zastavljeno strategijo, pa vladnih predstavnikov to še ni spametovalo, da ne bi nadaljevali z manipulacijami in javnim zavajanjem. Metod Dragonja, direktor vladnega podjetja 2TDK d.o.o., je z naslednjo izjavo ponovno zavajal javnost:

Če zakon ne bo uveljavljen, je najverjetnejša alternativa proračunsko financiranje, kar pa bo zamaknilo projekt po naši oceni za nekaj let.

Ta izjava je čista manipulacija. Laž. Prav nobenega – vsebinskega ali formalnega – razloga ni, da bi se brez tega zakona začetek gradnje drugega tira moral zamakniti. Vlada lahko drugi začne graditi, figurativno rečeno, že jutri. Brez zakona. Le z drugačno finančno konstrukcijo od tiste, ki jo predvideva zakon. Brez Madžarske. Pristojnost za gradnjo drugega tira pač iz 2TDK prenese na vladno Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI), prav tako tistih že zagotovljenih 200 mio evrov javnih sredstev, in oblikuje novo finančno konstrukcijo. Za razliko do zagotovljenih EU sredstev pa se namesto madžarskega potencialnega kredita sama zadolži na finančnih trgih (na 30 let). In zadeva lahko steče takoj.

Naj gospod Dragonja, prosim, končno razloži, kaj vlado ovira pri tem, da ne začne graditi drugega tira? Kaj oziroma kdo jo pri tem ovira? (Razen seveda njenega naumnega in nepostrebnega zakona, s katerim se je sama ustrelila v koleno) In naj, prosim, ne stresa neumnosti, da proračunska situacija tega ne dopušča. Če si ob tem, da je Evropska komisija uradno potrdila, da Slovenija ni več v postopku presežnih makroekonomskih neravnotežij, in če ob 500-milijonskem presežku v proračunu letos (1.2% BDP presežka!) vlada ne more zagotoviti 20 mio evrov letno za plačilo obroka plačila kredita (ali obveznice) na 30 let za financiranje gradnje drugega tira, gospod Dragonja upa še enkrat javno povedati, da proračunska situacija in zaveze do Evropske komisije ne dopuščajo dodatnega javnega zadolževanja, ga bomo prisiljeni javno poimenovati z izrazom, ki pritiče osebam, ki govorijo nasprotje od resnice.

Ti dve “nerodnosti”, ko so vlado javno razkrinkali, da je manipulirala in da je pri belem dnevu nezakonito trošila javni denar za zgrešeno strategijo, bosta vladajočo stranko in predsednika vlade stala še zadnje podpore javnosti, zaradi česar se lahko zgodi, da bo na ponovljenem referendumu, zakon o drugem tiru padel. Za samo gradnjo drugega tira to sicer nič ne pomeni, prizadane le kredibilnost te vlade. Ampak s svojim dosedanjim nestrokovnim in manipulativnim ravnanjem glede projekta drugi tira si je to več kot zaslužila.

One response

  1. Aprila lani smo vlado opozarjali, da bo njeno vztrajanje pri nepotrebnem in škodljivem zakonu o izgradnji 2T povzročilo njen padec. Citiram: “Mar so korupcijski bombončki v vladnem zakonu o drugem tiru tako zelo sladki, da želi Miro Cerar tvegati predčasno končanje svojega mandata in predčasni odhod v pozabo?”
    Upam, da novi vladi, ko se bo lotila tega prepotrebnega projekta, ne bo treba izrekati podobnega opozorila. Ker bo drugače končala tako, kot Cerarjeva.

%d bloggers like this: