Je 50% diskont pri pripravljalnih delih za 2. tir že indikator pocenitve celotnega projekta?

Če bi sklepali po prvem razpisu za gradnjo 2. tira, in sicer pri razpisu za gradnjo dostopnih cest, bi lahko bila končna investicijska vrednost gradnje 2. tira bistveno cenejša. DRI je za pripravljalna dela, izgradnjo dostopnih cest, v investicijskem programu (IP) namenil 23.31 mio evrov (brez DDV). Ponudbe, ki so prispele na razpis, pa se (brez DDV) gibljejo med 11.87 mio in 18.45 mio evrov (glejte tabelo spodaj). Najugodnejši ponudnik (konzorcij Kolektor CPG + Euroasfalt BiH) je glede na ocenjeno investicijsko vrednost teh del ponudil kar 50% diskont (11.87 mio glede na predvidenih 23.31 mio evrov). Tudi večina ostalih ponudb je v tem rangu. Najvišja ponudba (Mapri Proasfalt) je za četrtino (26%) nižja od v IP predvidenih stroškov.

Je ta 25% do 50% diskont pri pripravljalnih delih za 2. tir že indikator pocenitve celotnega projekta?

Ponudbe

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo, via 24ur.com

Moji viri pravijo, da ne. Pravijo, da je gradbeni trg po 10-letnem stradanju tako zelo sestradan, da so se izvajalci pripravljeni na smrt stepsti za drobtinice. Pri nizkih gradnjah naj bi bili vsi zelo lačni in želijo delati (ali pridobiti projekt na zalogo) tudi z izgubo, samo da lahko zaposlijo svoje kapacitete ali da si zagotovijo posel za nepredvidljivo prihodnost. Pri stanovanjski gradnji so kapacitete gradbenikov večinoma že izkoriščene, kljub temu pa so cene izjemno nizke. Pri infrastrukturni gradnji pa je stanje glede izkoriščenosti kapacitet slabše, zato je borba za kruh še bolj krvava.

Ta sedanji razpis in velik diskont najbrž nista prava pokazatelja, kaj se bo dogajalo s cenami na tem projektu v prihodnje. Šele pri velikih odsekih se bo pokazalo ali so večji igralci tudi tako zelo lačni, da bi bili na velikem projektu pripravljeni narediti temu ustrezno veliko luknjo.

Kakorkoli, za petino ali četrtino nižji stroški izvedbe od predvidenih na projektu 2. tir, bi bi bil zelo dober rezultat in bi potrdil naše izračune, ki so kazali močno prenapihnjeno investicijsko vrednost.

%d bloggers like this: