Kdaj bo naslednja kriza?

Če koga slučajno zanima, tule je prezentacija z mojega današnjega keynote predavanja na Posvetu Združenja bank Slovenije.

Damijan_Naslednja kriza_ZBS

Odgovor je seveda, da je kriza že tukaj, cela čorba z baloni na kapitalskih in nepremičninskih trgih ter s prezadolženimi podjetji in gospodinjstvi v ZDA, je že skuhana. Vprašanje je le, kateri trigger in kdaj bo sprožil, da bo čorba šla čez rob. In tokrat so baloni še večji kot leta 2008, manevrskega prostora pa zelo malo, ker so obrestne mere že na ničli, države pa močno zadolžene še iz časa reševanja pravkar pretekle krize.

No, slovenska gospodarska rast tokrat temelji na bolj zdravih temeljih, gospodarstvo se je razdolžilo, ni ekscesnega zasebnega zadolževanja in javne finance so že skorajda skonsolidirane. Kljub temu nas zunanji šok lahko prizadene – prek padca povpraševanja in prek možnosti refinanciranja naših bank na mednarodnih medbančnih trgih. Veliko pa je odvisno tudi od sposobnosti naših političnih menedžerjev. Upam, da bomo imeli več sreče, kot smo je imeli s političnimi garniturami po letu 2008.