Nesposobnost ali kriminalno ozadje največjega medijskega in telekomunikacijskega prevzema v Sloveniji?

Pred mesecem in pol sem v postu Zanimivo ozadje novih lastnikov Pop TV in glavobol za državo nakazal na morda najbolj problematičen prevzem v novejši zgodovini Slovenije, in sicer na prevzem družbe PRO Plus, ki je med drugim lastnica Pop TV in Kanala A ter njunih tematskih programov, s strani Skupine United Group, ki je hkrati že lastnica telekomunikacijskega podjetja Telemach. S tem prevzemom PRO Plusa s strani Skupine United Group pride do nevarne – dostopovne in vsebinske – integracije telekomunikacijskega in medijskega trga, pri čemer ima ponudnik dostopa do telekomunikacijskih storitev (Telemach ima 44% tržni delež pri dostopu do interneta prek optičnega omrežja in dvotretjinski (2/3) tržni delež pri storitvah kabelske televizije) dominantni (monopolni) položaj tudi pri ponudbi medijskih vsebin in oglaševalskih storitev (PRO Plus prek svojih TV družb in programov obvladuje 75% slovenskega TV trga in 48% gledalcev).

Če se je še pred mesecem in pol, ko sem pisal o tem, zdelo, da kaj takšnega v naši državi ne more uspeti, saj je dobesedno nevarno (pa ne samo zaradi monopola, pač pa tudi, ker ta monopol nad ponudbo vsebin in dostopom do te ponudbe kontrolirajo Američani, slednji pa so v ta namen angažirali nekdanjega poveljnika ameriških vojaških sil in nekdanjega vodjo ameriške osrednje obveščevalne službe CIA generala Davida Petraeusa), se je to vendarle zgodilo. Državni uradnik Adem Skender na Ministrstvu za kulturo, ki je sicer sociolog in ne pravnik,  je namreč izdal odločbo, da družbi Pop TV in PRO Plus, pri čemer ima slednja v 100% lasti družbo Pop TV, nista povezani družbi in da zato skupina United Group kot kupec družbe Pro PLUS, ki ima v lasti Pop TV, ne potrebuje soglasja ministrstva za kulturo za prevzem (prag za nujnost pridobitve soglasja je sicer 20% lastniški delež). S to odločbo, ki je v nasprotju tako z zakonom o gospodarskih družbah kot zakonom o medijih, sta uradnik Adem Skender in njegov nadrejeni minister omogočila največji medijsko-telekomunikacijski prevzem v zgodovini Slovenije. S tem sta ostalim operaterjem podpisala smrtno obsodbo. In s tem sta kontrolo nad telekomunikacijskimi stritvami in medijskimi vsebinami dala podjetju, povezanim z ameriško vojsko in tajnimi službami.

Vprašanje, ki se tukaj zastavlja, je le, ali gre za nesposobnost nekega državnega uradnika in njegovega nadrejenega ministra ali kriminalno ozadje tega dejanja. No, v pravljice sem nehal verjeti kmalu za tem, ko sem shodil.

Državni uradnik Adem Skender, zaposlen na Ministrstvu za kulturo od leta 2004, je izdal namreč suvereno odločbo, s katero je odločil, da družba PRO PLUS d.o.o., ki ima v 100% lasti družbo POP TV d.o.o., nista povezani družbi. Ker družbi po mnenju Skenderja nista povezani, Ministrstvo za kulturo ni pristojno odločati o prevzemu največje komercialne televizije v državi, ki ima v Sloveniji najmanj 70% tržni delež. Z drugimi besedami, najbolj transparentno in nedvomno obliko povezanosti teh dveh pravnih oseb (100% lastništvo) je državni uradnik Adem Skender označil za nepovezano. Še huje, v pravilnost svoje odločitve, čeprav po izobrazbi ni ne ekonomist ne pravnik, je prepričal tako ministra Toneta Peršaka kot tudi celotno pravno službo ministrstva. Pri pripravi nezakonite odločbe pa mu je pomagal pravnik Branko Jezovšek, ki je znan po tem, da je slovenskim medijem na lanski javni razpravi o zakonu o medijih svetoval, da naj se izselijo iz države, če jim v Sloveniji ni kaj všeč (vir). No, očitno se slovenskim medijem res ne bo potrebno izseliti, saj jih bo pokopala njegova škandalozna odločba kar doma …

Naj spomnimo: Zakon o medijih, Zakon o gospodarskih družbah in Zakon o davku od dohodka pravnih oseb določajo, da sta dve pravni osebi povezani, če ima prva v drugi večinski delež. Zakon o medijih povezane osebe določa v 4. alineji drugega odstavka 57. člena: dve osebi sta povezani, če ima prva v drugi najmanj 20% delež. Zakon o gospodarskih družbah določa to v 527. členu v prvi alineji prvega odstavka, Zakon o davku od dohodka pravnih oseb pa v 16. členu. Kljub nedvoumno zakonski definicij povezanih oseb je državni uradnik Skender ob podpori ministra Toneta Peršaka odločil, da kupec družbe Pro PLUS, ki ima v lasti POP TV, ne potrebuje soglasja ministrstva.

Vir: Portalplus

7 responses

 1. Ne razumem, zakaj naj bi bilo ravno v tem konkretnem primeru to nesposobnost ali kriminalno dejanje, če pa že imamo navezo Telekom – Planet TV – Siol in s tem precedens. Ne bi rekla, če bi bila to izjema… Je pa očitno bolj pravilo in bi bilo diskriminatorno, če tole ne bi šlo čez.

 2. Ste pogledali tržne deleže (tako pri dostopu do vsebin kot pri ustvarjanju vsebin)?

  Politika konkurence temelji na omejevanju tržne koncentracije (tržni deleži nad 40%) in na omejevanju vertikalnih integracij.

  V konkretnem primeru pa gre za dejanje, ki je v nasprotju s tremi zakoni, torej za protizakonito odločbo.

 3. Sem mislila, da se pogovarjamo o lastnistvu (povezanosti), ne trznem delezu (koliko je kdo uspesen). 🙂 Zakon se ne nanasa na prvega?

 4. O sveta preproščina!

  Če ima podjetje B 50% tržni delež na trgu proizvoda X, podjetje A, ki je večinski lastnik podjetja B, pa prevzame podjetje C, ki ima 50% tržni delež na trgu proizvoda Y, ima torej krovno podjetje A po prevzemu C dominantni položaj tako na trgu proizvoda X kot Y.
  In zadeva se še dodatno zaostri, če sta proizvoda X in Y med seboj povezana, če je denimo X input za Y oziroma če proizvoda Y ne moreš konzumirati, če nisi prej kupil tudi X. To je vertikalna integracija.

  Je to že višja matematika?

 5. Pa še podvprašanje, da utemeljim svojo trditev: Menite, da je vse ok glede naveze Telekom – Siol – Planet TV?

  • Ne, ni. Vendar ima Telekomov Planet TV nepomemben tržni delež, Telekom ne more izkoriščati svojega prevladujočega položaja pri ponudbi storitev IP televizije pri ponujanju vsebin. Problem bi bil, če bi Telekom želel prevzeti TV postaje od Proplusa ali RTV Slo, ker bi s tem imel prevladujoči položaj na obeh trgih.

%d bloggers like this: