Zakaj so konzervativci tako kruti do šibkejših?

Paul Krugman ne najde drugega odgovora, kot to, da takšni pač so. Ukinili bi vse programe za socialno potrebne skupine, najšibkejšim bi vzeli dosegljivo zdravstveno zavarovanje, tistim v sredini pa bi ga podražili…, da bi – hja, kaj pa drugega – premožnim lahko znižali davke. Vse skupaj pa zapakirali v dve ideološki floskuli. Prvič, da so socialni programi namenjeni tistim, ki nočejo delati. In drugič, da je edina sveta stvar možnost izbire – pa čeprav med dragim, zelo dragim in nedosegljivim.

No, zakaj so konzervativci – torej tisti, ki so ob nedeljah v prvih vrstah pri cerkvenih mašah – tako kruti do šibkejših? Zakaj ravnajo drugače, kot je učil njihov Bog v človeški podobi, Jezus Kristus, in kot slišijo sleherno nedeljo pri maši? … Pojma nimam.

The basics of Republican health legislation … are easy to describe: Take health insurance away from tens of millions, make it much worse and far more expensive for millions more, and use the money thus saved to cut taxes on the wealthy. …

The puzzle … is why the party is pushing this harsh, morally indefensible agenda.

Think about it. Losing health coverage is a nightmare, especially if you’re older, have health problems and/or lack the financial resources to cope if illness strikes. …

Meanwhile, taxes that fall mainly on a tiny, wealthy minority would be reduced or eliminated. These cuts would be big in dollar terms, but because the rich are already so rich, the savings would make very little difference to their lives. …

Which brings me back to my question: Why would anyone want to do this?

I won’t pretend to have a full answer, but I think there are two big drivers — actually, two big lies — behind Republican cruelty on health care and beyond.

First…, Republicans spent almost the entire Obama administration railing against the imaginary horrors of the Affordable Care Act — death panels! — repealing Obamacare was bound to be their first priority.

Once the prospect of repeal became real, however, Republicans had to face the fact that Obamacare, far from being the failure they portrayed, has done what it was supposed to do…

So one way to understand this ugly health plan is that Republicans, through their political opportunism and dishonesty, boxed themselves into a position that makes them seem cruel and immoral — because they are.

Yet that’s surely not the whole story, because Obamacare isn’t the only social insurance program that does great good yet faces incessant right-wing attack. Food stamps, unemployment insurance, disability benefits all get the same treatment. Why?

As with Obamacare, this story began with a politically convenient lie — the pretense … that social safety net programs just reward lazy people who don’t want to work. And we all know which people in particular were supposed to be on the take.

Now, this was never true…, some of the biggest beneficiaries of these safety net programs are members of the Trump-supporting white working class. …

So what will happen to this monstrous bill? I have no idea. Whether it passes or not, however, remember this moment. For this is what modern Republicans do; this is who they are.

Vir: Paul Krugman

4 responses

 1. Dober komentar Paula Krugmana, ki pojasnjuje, kakšen je vodilni razred na razvitem anglosaksonsem področju – egoističen, dvoličen, ( krut in nemoralen, pravi Krugman) skratka pokvarjen. Zato je tam stanje stvari (s Trumpom in Mayevo na čelu) takšno kakršno je. Ker je pa ta vodilni razred zaradi negativne selekcije v zadnjem času (med njimi prevladujejo rentniki, katerih družbeni doseg je obramba doseženih in nezasluženih privilegijev, o nekdanji meritokraciji ni več omembe vrednega sledu) postal tudi ekonomsko manj produktiven, je celotni sistem z njihovimi nosilci vred obsojen na propad. Kitajska je že prehitela ZDA kot največje nacionalno gospodarstvo sveta, po Trumpovem omalovažujočem odnosu do Evrope in izjavi Merklove ob krugli piva v Munchnu (da se ni več za zanesti na nekdanje prijatelje in da je treba iti po svoji poti), lahko tudi Evropa oz. EU prehiti ZDA kot nova svetovna ekonomska in politična sila.
  Američanom se res slabo piše, če ne bodo poslušali svoje intelektualne elite in se na hitro znebili Trumpa in njegovih suflerjev ter na njegovo mesto umestili kakšnega Bernieja Sandersa. Grozi jim počasno in boleče propadanje, pri čemer pa lahko zaradi svojega vojaškega potenciala in zabitih politikov a la Trump povzročijo celemu svetu še veliko gorja.
  Kar nam, manjšim, preostane je, da se otresemo škodljive aktualne zahodnjaške kapitalistične ideologije (tudi v makroekonomiji) in poizkušamo z lastnimi silami najti boljšo pot v prihodnost. Zato je dandanes razmišljanje o strategiji razvoja Slovenije in Evrope še kako potrebno in dobrodošlo.

  • Ne vem zakaj se jim sploh reče konservativci, ne pa Oligarhija. Najbolj usekanim in brezsramnim predstavnikom čim bolj neomejenega kapitalizma, se pač ne more reči konservativci na noben način. Razlog njihove krutosti je zelo preprost- zgodovinski privilegiji brez primere. Zahodnim političnim elitam se še nikoli v zgodovini ni zgodilo, da bi jih revolucionarne množice dobesedno sklatile s prestolov v prah. Francoske revolucije kot začetka parlamentarizma tukaj pač ne štejem, oz. jo izključujem.

   Zdaj smo pa na točki ko se civilizacija že sama po sebi potiska v to smer, v razpad. “Konservativci” so zgolj v špici tega pojava in še bolj pritiskajo na plin, da bomo ja prišli tja. To so norci, ki niti sami sebe ne bodo mogli konservirati na oblasti, kaj šele kaj drugega.

   • Še bolj pomembno vprašanje pa je: zakaj jih po desetletjih neoliberalne vladavine in v politicnem sistemu z minimalno izbiro, sploh še kdo voli? Poglavitni razlog je, da premnogi (bebavi?) volilci konservativcev še vedno verjamejo, da so z njimi v sedlu na zmagovalni strani kapitalistične ekonomije. In ne vidijo kako so jih iz tam že zdavnaj izrinili korporativni politično vplivni predatorji.

 2. Ameriški republikanci so res kruti. Ampak evropski levičarji pa predstavljajo drugo skrajnost: hlinijo sočutje do šibkih, v resnici pa se gredo volilno ekonomiko, to je kupovanje glasov z obljubljanjem tujega denarja. Pravo mero sociale zagovarjajo ameriški demokrati in evropski desničarji (nacionalsocialističnih populistov tu ne štejem zraven).

%d bloggers like this: