Prepozno je za strinjanje, da je treba “kompenzirati luzerje” globalizacije

Dani Rodrik s Harvarda ima povsem prav, da je prepozno za strinjanje, da je treba “kompenzirati luzerje” globalizacije:

Today’s consensus concerning the need to compensate globalization’s losers presumes that the winners are motivated by enlightened self-interest – that they believe buy-in from the losers is essential to maintain economic openness. […]

The time for compensation has come and gone. Even if compensation was a viable approach two decades ago, it no longer serves as a practical response to globalization’s adverse effects. To bring the losers along, we will need to consider changing the rules of globalization itself.

Kompenziranja “luzerjev”, da bi s tem pridobili njihovo soglasje za nadaljevanje sedanje oblike globalizacije, ni več mogoče izvesti, ker je za to že prepozno. Srednji razred na Zahodu je bil z globalizacijo v zadnjih dveh desetletjih že močno prizadet in je povsem razkurjen proti nadaljevanju takšne globalizacije, zato pospešeno voli za politike, ki obljubljajo, da bodo takšno globalizacijo zaustavili. Srednji razred na Zahodu je mogoče pomiriti le tako, da pride do dejanskih sprememb pravil globalizacije. Tukaj se Rodrik sicer zaustavi in ne definira, kaj ima pri tem v mislih. Toda jaz menim, da bo v naslednjih letih ekstremno težko “politično zvoziti” v zahodnih državah, brez da bi:

  • omejili odprtost zunanje trgovine, torej uvedli uvoznih omejitev (carinskih ali/in količinskih),
  • močno omejili tokove finančnega kapitala,
  • zelo močno omejili migracijske tokove,
  • dali močan poudarek na nacionalne strategije in industrijske politike za revitalizacijo posameznih industrij.

Morda se motim, vendar bo glede trgovinske, kapitalske in migracijske odprtosti najbrž treba narediti korak nazaj za dve desetletji – v obdobje pred zaključkom pogajanj v okviru Urugvajske runde GATT in pred ustanovitvijo Svetovne trgovinske organizacije (WTO). V obdobje pred močno sprostitvijo trgovinskih tokov blaga, liberalizacijo  trgovine s storitvami in liberalizacijo kapitalskih tokov. In treba bo spremeniti model gospodarskega razvoja. Spet bo treba iz naftalina potegniti strategije spodbujanja domačih industrij in delovnih mest.

%d bloggers like this: