Ko dejstva ne štejejo več: Dobrodošli v dobi post-resničnostne družbe

Trump in Brexit zaradi dramatičnih manipulacij javnega mnenja z dokazljivimi (in sproti dokazanimi!) neresnicami in lažnimi novicami štejeta kot kulminacija zadnjega trenda razvrednotenja objektivnosti v javnih medijih in socialnih omrežjih. Vendar je to le vrh ledene dobe in le zadnja pojavna oblika trenda, ki se uporablja skozi zgodovino. Manipulacije z javnim mnenjem obstajajo odkar obstajajo mediji. In še več, obstajajo odkar obstaja komunikacija med ljudmi. Gre le za pojavne oblike “lažnih novic” oziroma manipuliranja ter kdo jih uporablja.

Vse religije in vse ideologije temeljijo na tem. To so standardne metode vojaških strategij in obveščevalnih agencij. Dober pregled slednjega je denimo še sveža knjiga Johna Whitneya “Finks: How the C.I.A. Tricked the World’s Best Writers“, ki opisuje 60 let manipulacij javnega mnenja s “fake news” s strani ameriške obveševalne agencije CIA. Tudi zadnji zapis vedno odličnega Tima Harforda kaže, kako so gospodarski lobiji (denimo tobačni) desetletja dolgo zavajali javnost oziroma taktično uspešno potlačili ali nevtralizirali dejstva o negativnih vplivih kajenja na zdravje.

Določena novost sodobnega post-resničnostnega sveta je le v tem, da danes obstajajo novi mehanizmi, ki gospodarskim družbam ali politikom ali obveščevalnim agencijam omogočajo penetracijo v zavedni in nezavedni svet širokega kroga prebivalstva prek ciljanega tretmana z lažnimi informacijami. To so seveda (ob pop-tevejevstvu) elektronska socialna omrežja ter spletni brskalniki, kot so Google. Če želite lansirati nov proizvod, storitev ali politika, potrebujete zgolj dobro analitsko službo, ki Facebookove ali Googlove etc. podatke o obnašanju slehernika pretvorijo v najmočnejše manipulativno orožje. Kdor danes kontrolira serverje z osebnimi podatki posameznikov, je investiral v najmočnejše orožje. In kdor ima kapital, si lahko to orožje kupi. Ni več prostora za majhne, pač pa le še za velik kapital.

Ta četrtek bo na Inštitutu Jožef Stefan zanimiva diskusija na to temo.

En odgovor

  1. Ja veliko se v zadnjem času govori o post-resničnosti. Ampak Trump in Brexit se nanašata na nekaj resničnega: na resnično bedo revnejše polovice prebivalstva (ali še širše) v svojih državah. To ni post-resnično, ali izmišljeno. To kako temu prebivalstvu nacionalistični politiki slikajo realnost, je že drugo vprašanje. Seveda pa ta vrsta politikov nikakor ni edina, ki tako ali drugače zavaja ljudi zaradi lastnih interesov.

    Ne strinjam se pa s tem, da zgolj zadostujejo določena orodja za lansiranje politika. Mislim, da kakega Trumpa še pred 10 leti nihče z ničemer ne bi mogel lansirati tako visoko kot je zdaj. Za to rabiš precej obupano prebivalstvo, ki tudi ni ravno vešče v strogo racionalnem mišljenju in danes ga je očitno zelo veliko, več kot takrat. Obstajajo tudi nacionalistični politiki, ki uporabljajo veliko manj sofisticirana orodja, pa so prav tako zelo priljubljeni.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: