Walesa: Zmaga Le Penove + poraz Merklove = Razpad EU. Mar res?

Nekdanji karizmatično vodja Solidarnosti, ki je imel ključno vlogo pri padcu komunizma na Poljskem, in kasnejši prvi demokratični predsednik Poljske (v vlogi, v kateri se ni najbolj znašel), pravi, da bi zmaga Le Penove in poraz Merklove na letošnjih volitvah prinesli zmago populizma in razpad EU:

Lech Walesa, the Gdansk shipyard electrician whose mass movement Solidarity helped tear down the Iron Curtain in 1989, said a win by Marine Le Pen in French presidential elections coupled with the loss of Chancellor Angela Merkel in the German parliamentary ballot this year would pull apart the European Union 60 years after the bloc’s inception.

Asked about the rise of Donald Trump, Walesa told reporters that such elections happen when people don’t take “good care of democracy,” aren’t active and don’t engage with voters about their country’s most pressing issues.

“We’ll either start taking democracy and freedom seriously, or Trump and his political allies will show us what doesn’t work and what needs to change,” Walesa said. “Demons are being awoken and unless we start working to resolve this, the street and the populist demagogues who run it will take charge.”

Vir: Bloomberg

Menim, da so stvari že tako daleč ušle iz rok, da je Walesa navedel preveč pogojnikov. Tudi če Le Penova ne zmaga in tudi če Merklova ne izgubi, se verjetnost obstoja EU močno zmanjšuje. Ključen problem EU je evro in vse slabosti, ki izhajajo iz skupne monetarne unije brez reševalnih in transfernih mehanizmov. Italija denimo od leta 1998 (leto pred uvedbo monetarne unije) do danes ni realno povečala svojega BDP. Drugi problem je, kot se kaže v praksi, prevelika odprtost med državami za migracije in opravljanje storitev. Niso problem samo migranti iz Sirije, čeprav so ti “podkurili ogenj”, pač migracije med EU državami. Brexit je posledica travm britanskih volilcev zaradi predvsem poljskih priseljencev. Toda podobne učinke ima tudi liberalizacija trgovine s storitvami (opravljanje storitev v drugi članici), saj jemlje kruh še zadnji zaščiteni skupini delavcev, ki ni bila prizadeta z liberalizacijo trgovine z blagom. Zato pritiski, da se liberalizacijo omeji.

Če bo Merklova ostala na oblasti, se nevarnost, da se ta politika – očitno prevelike – liberalizacije tokov ljudi in storitev ohrani, še poveča, kar seveda pomeni še večje frustracije med prebivalstvom posameznih držav in še večje spodbude za populiste, da izkoristijo ta položaj.

Kot sem že nekajkrat zapisal: Paradoksalno je za ohranitev EU potrebno danes manj in ne več Evrope.

%d bloggers like this: