Trump & dumber: Kako bo Mehika plačala zid

Novopečeni ameriški predsednik Donald Trump je preprosto genij. Težko bi se kdo spomnil bolj genialnega načina, kako bo Mehika plačala tistih 13 milijard dolarjev za mehiški zid. Preprosto tako, da bodo ameriški potrošniki plačevali 20% carino za uvoz proizvodov iz Mehike! Genialno, Donald, ampak resnično genialno si nategnil te Mehičane.

Kot je lepo povzela Trumpovo ukano tviterašica  (se opravičujem za eksplicitni jezik):

Haha, fuck you Mexico! We’re paying an extra 20% for your goods! Take that!

3 responses

 1. Mislim, da si po enem tednu na čelu ZDA zasluži nobelovo nagrado za ekonomijo. Ker ideja je odlična, in njegovo volilno telo ne bo imelo nobenih posledic. Sicer pa, kdo pije Corono v ZDA. Mehičani 😉 američani pijejo samo še Budweiser. America first!

  Je pa tudi drugi scenarij. Mogoče je to grožnja Mehiki v drugačnem smislu. Zaradi 20% višjih cen bodo ameriški potrošniki kupovali manj Corone, kar pomeni, da se bo trgovina zmanjšala – s tem se bo zmanjšal pivski trgovinski deficit ZDA z Mehiko, prihodki bi se v mehiki zmanjšali, manj dela, rast v Mehiki se bo upočasnila… in politika v Mehiki bo raje plačala zid, kot da bi se s temu soočila, da je Corona v ZDA predraga in da je noben ne pije več. Razen mogoče delavcev, ki gradijo zid…

  Všeč mi je

 2. Verjetno videvamo enega najbolj nesmiselnih in celo norih načinov slabšanja medsosedskih odsnosov v zgodovini narodov. Ameriške zunanje zadeve zdaj ” vodi” nevedna in nahujskana spodnja polovica tamkajšnjega prebivalstva, Trumpova baza. Problem je seveda v tem, da je to prebivalstvo sovražno spodbujeno in iracionalno, ne v tem, da ne pripada “razsvetljenim” elitam.

  Na žalost pri nas ni dosti drugače, z zidovi in žicami smo jih celo nekoliko prehiteli. S tem, da našim vrhovnim cepcem ni treba voditi tako sovražne kampanje, ker so nam begunci z Juga in Vzhoda avtomatično bolj tuji in sumljivi kot Američanom Mehičani. To je žalosten pogoj tega, da zapiranje meja v EU poteka še hitreje in še bolj samovoljno kot čez veliko lužo.

  Všeč mi je

  • Sej vse to se je vedelo in lahko tudi (pred)videlo vnaprej. Nič novega pod soncem. Dogaja se isto kot v preteklosti: ne-egalitaren, ne-pravičen, in celo ne-smiseln kapitalizem, ki je v globoki krizi, naravnost potrebuje nacionalizem in množično ksenofobne poražence, da ohranja samega sebe. In da se brani pred vsako progresivno grožnjo, kaj šele revolucijo.

   V “dobrih” časih je geslo deli in vladaj pomenilo egoistični individividualizem. Danes je to premalo, zato se mu morata nujno pridruževati ksenofobija in vse večji nacionalizem. Ksenofobnim poražencem globalizacije se seveda sanja ne, kaj se jim v bistvu dogaja in da to ne pelje nikamor. Neoliberalni temelji sedanje ureditve se na tak neozaveščen način seveda ne bodo nikoli spremenili, niti zamajali. A to ksenofobnih poražencev ne moti, ker se zadovolijo s tem, da je tujemu “tekmecu” še slabše kot njim, namesto da bi bilo vsem bolje. Sedanji kapitalizem in ksenofobija sta torej dve obliki miopije, ki se medsebojno podpirata in nujno potrebujeta.

   Všeč mi je

%d bloggers like this: