Trump ne more zaustaviti odliva ameriških delovnih mest v Mehiko

Trump je sicer napovedal 35% carino na uvoz ameriških avtomobilov, izdelanih v Mehiki, in te dni se hvali z odločitvijo Forda, da v Mehiki ne bo ustvaril dodatnih 600 delovnih mest. Toda to so vse prazne marnje. Prvič, Trump ne more uvesti takšne enostranske carine brez ustreznih povračilnih ukrepov. In drugič, nikakor ne more zaustaviti odliva ameriških delovnih mest v avtomobilski panogi v Mehiko.

Kot kaže dobra analiza Davida Welcha in Dava Merrilla v Bloombergu, avtomobilske tovarne do leta 2019 načrtujejo za 22 milijard $ naložb v Mehiko in 25,000 novih delovnih mest. Trump tega ne more preprečiti oziroma preusmeriti teh delovnih mest v ZDA, ker Mehika ni privlačna za naložbe v avtomobilski industriji (zgolj) zaradi nižje cene delovne sile, pač pa zaradi mehiške večje trgovinske odprtosti, zaradi česar so uvožene komponente v Mehiko cenejše kot če bi bile uvožene v ZDA.

Vir: Welch & Merrill, Bloomberg

Welch in Merrill nazorno pokažeta (glejte zgornjo sliko), da ameriški proizvajalci pri avtu srednjega razreda v Mehiki sicer privarčujejo okrog 600 $ zaradi (za 80%) cenejše mehiške delovne sile, vendar pa zaradi slabše prometne infrastrukture v Mehiki izgubijo za 900 $, če proizveden avtomobil nato transportirajo v ZDA oziroma 300 $, če ga transportirajo v Evropo. Če imajo locirano proizvodnjo v Mehiki, lahko pridobijo še za 1,500 $ cenejše sestavne dele. Ključna prednost pa izhaja iz tega, da ima Mehika prostotrgovinski sporazum z EU, ZDA pa ne. Zaradi tega proizvajalcem v Mehiki ni treba plačati uvoznih carin na komponente iz EU, s čimer si zmanjšajo stroške na avto za približno 2,500 $.

Skupaj torej proizvajalci avtomobilov pridobijo za okrog 4,000 $ dolarjev stroškovne prednosti, če avtomobil srednje velikosti proizvedejo v Mehiki  namesto v ZDA. Trumpu bo to prednost izjemno težko izničiti. Sploh pa, ker je proti sporazumu TTIP med ZDA in EU, ki bi ukinil carine na avtomobile in ki bi Mehiki odvzel to strateško prednost. Trump torej z eno roko nekaj obljublja, medtem ko z ritjo efektivno podira, kar obljublja oziroma kar hoče doseči.